Πολιτική

02/11/2010 - 20:16

Οι ξλουμέν' .... Η θαυμάσια εργασία από το Λύκειο Αγιάσου και τη Φυσικό Ελένη Παλαιολόγου

Εισαγωγικό σημείωμα από την  Ελένη Παλαιολόγου  Φυσικός /Υπεύθυνη Προγράμματος  - Οκτώβριος 2010

Στα πλαίσια ενός πολιτιστικού προγράμματος, σκεφτήκαμε με τους μαθητές να επιτύχουμε ό,τι δεν έχει κατορθώσει ακόμα η Φυσική, την «ενοποίηση». Την ενοποίηση όχι των δυνάμεων, αλλά της φυσικής, των μαθηματικών, της Αγιασώτικης σάτιρας, της ντοπιολαλιάς και της καυστικής διάθεσης που αναδύεται μέσα από το φημισμένο Αγιασώτικο παρατσούκλι, χαρακτηριστικό της Αγιασώτικης κοινωνίας.

Οι μαθητές κατέγραψαν πρόσωπα της Φυσικής και των Μαθηματικών που τους έκαναν εντύπωση, αξιολογώντας όχι μόνο το επιστημονικό τους έργο,αλλά και τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα τους. Σε αρμονία με την μακροχρόνια τοπική παράδοση της Αγιάσου, με Αριστοφανική δεξιότητα, σατίρισαν «ανελέητα» σε Ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο, μεγάλες μορφές της Φυσικής και των Μαθηματικών, τους έδωσαν παρατσούκλι και έφτιαξαν τις καρικατούρες τους.

Όπως αναφέρουν στο βιβλίο ΑΓΙΑΣΩΤΙΚΑ ΠΑΡΑΤΣΟΥΚΛΙΑ  «Τα Παρατσούκλια είναι –κατά τη γνώμη μας – αλάθητα test (κριτήρια) της πνευματικότητας καισοφίας του λαού και ο δείκτης της βαθυστοχασύνης του και τηςπροβληματικής του».  Σήμερα μας μαθαίνουν ό,τι τους έκανε εντύπωση, με τον δικό τους πρωτότυπο τρόπο και αποδεικνύουν την ορθότητα της θεωρίας της ενοποίησης, με μία δικιά τους πρωτοπόρα μέθοδο.

Κατεβάστε  - download  - το αρχείο pdf   τα σατιρικά κείμενα (είναι στην αγιασώτικη ντοπιολαλιά και δίπλα υπάρχει και η μετάφρασή στα ελληνικά !!!)  :

satira-          arxeio       pdf

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε το σχολικό έτος 2009-2010.Παρουσιάστηκε σε μορφή θεατρικού διαλόγου στην διημερίδα της:«2ης Συνάντησης καθηγητών Φυσικών Επιστημών»  με θέμα:

«(πρό)γευση της νέας εποχής»

που διοργανώθηκε στη Λέσβο την άνοιξη του 2010.

Πρόκειται να παρουσιαστεί στους6ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημώνμε θέμα: «Αιχμαλωτίζοντας την Καρδιά και το Νου μέσω της διδασκαλίας τωνΦυσικών Επιστημών» («Winning Hearts and Minds in Science Teaching»),που διοργανώνει Η Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκούπρογράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο - Ευρώπη» (Scienceon Stage - Europe) στις 15-16-Οκτ-2010.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ :

Μοιράσου το άρθρο!