Οικολογικός Άνεμεος: Κατά συνείδηση η επιλογή για το Β γύρο
Κατά συνείδηση η επιλογή για το Β΄ γύρο,
Απαράβατη η αλλαγή νοοτροπίας και πρακτικών
Ο «Οικολογικός Άνεμος» θεωρεί εξ αρχής τους πολίτες νοήμονα όντα και κατά συνέπεια δεν μπορεί να προβάλλει, υποβάλλει ή και να υποδείξει επιλογή για τον δεύτερο γύρο, ανεξαρτήτως των σχηματισμών που διεκδικούν την Περιφερειακή Αρχή. Η παρουσία μας στα περιφερειακά δρώμενα καταδεικνύει ότι η οπτική, οι προτάσεις και οι δραστηριότητες μας και η θετική -έστω μικρή- απήχηση τους δεν μπορούν να ενσωματωθούν ή εκφραστούν από οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα σημερινά σχήματα.
Είμαστε πάντα ανοικτοί σε διαβούλευση και σε συνεργασία σε όποιους τομείς μπορεί να προκύψει, ακόμα και σε εκλογικές συνεργασίες, όπως συνέβη τους προηγούμενους μήνες. Για μια ακόμα φορά, όμως, διαπιστώσαμε ότι άλλα -πλην των αυτοδιοικητικών- κριτήρια πρυτάνευσαν και η όλη διαδικασία απέβη σχεδόν εξ αρχής άκαρπη. Όλα αυτά βάρυναν και αποτυπώθηκαν σε γενικές γραμμές στο τελικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου.
Εν όψει του δευτέρου γύρου, όσοι τουλάχιστον πολίτες δεν ψήφισαν τους δυο πρώτους σε εκλογική καταγραφή συνδυασμούς, θα ζυγιάσουν με τα δικά τους κριτήρια τη στάση τους την επόμενη Κυριακή. Από την πλευρά μας θεωρούμε κρίσιμο και απαράβατο, ο τελικός νικητής να σεβαστεί στην πράξη τις διαθέσεις της κοινωνίας, όπως εκφράστηκαν στον πρώτο γύρο. Ελπίζουμε αυτή τη φορά ο (η) όποιος(α) Περιφερειάρχης να μην επαναπαυθεί στα κουκιά των «πιστών συμβούλων», όπως δυστυχώς η εκλογική νομοθεσία επιβάλλει, αφού ανεξαρτήτως αποδοχής τον (την) προικοδοτεί με το 61% του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Να θέτει όλα τα ζητήματα έγκαιρα και τεκμηριωμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και η όλη πρακτική και στάση να διαπνέεται από Διαφάνεια και Διαβούλευση και όχι Επιβολή. Ας μη περάσει απαρατήρητο, ότι περίπου ένας στους δέκα συμπολίτες μας επέλεξαν μη έγκυρη εκλογική καταγραφή, δυσπιστώντας έτσι με τη μορφή, εικόνα και αποτελεσματικότητα της Περιφερειακής Αρχής, τόσο της αιρετής, όσο κι αυτής που αποκαλείται Αποκεντρωμένη, όπως σ’ αυτή τη φάση εμφανίζεται.
Επιπλέον και με δεδομένο ότι η κρίση έχει βαθιές και πολύπλευρες διαστάσεις και ρίζες, που και την καθημερινότητα και το Αύριο επηρεάζουν καθοριστικά, η Περιφέρεια δεν έδειξε βούληση και διάθεση να αντιμετωπίσει βάσει Σχεδιασμού τις επιπτώσεις της και ούτε στάθηκε ικανή να προβάλλει σχέδιο διεξόδου. Δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και έδειξε αδύναμη να διεκδικήσει τα όσα της οφείλονται από την περιβόητη, πλην όμως κλεισμένη καλά σε κάποια χαρτιά, νησιωτικότητα.
Ο «Οικολογικός Άνεμος» θέτει για άλλη μια φορά αυτά τα ζητήματα, ως επείγουσα προτεραιότητα.
α. Θέτουμε ψηλά στην ατζέντα την προώθηση και υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων της Περιφέρειας, που απορρέουν από τον «Καλλικράτη», όπως:
• Συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης
• Συμβούλιο Διαβούλευσης
• Δημοσίευση απολογισμών όπως προβλέπει ο Καλλικράτης
• Έκδοση πρακτικών των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
β. Είναι απαραίτητη η ψήφιση ξεχωριστών προϋπολογισμών ανά Περιφερειακή Ενότητα, όπως και οι αναθεωρήσεις προϋπολογισμών και οι κατανομές να είναι αναλογικές και για τις πέντε Περιφερειακές Ενότητες κι όχι τις τρεις πρώην νομαρχίες.
γ. Σημαντική είναι η προώθηση διαχειριστικών μελετών για τις περιοχές NATURA σ’ όλα τα νησιά μας. Η υιοθέτηση στρατηγικών ολοκληρωτικής καταπολέμησης του δάκου με δακοπαγίδες και μη χημικά σκευάσματα –άμεσα σε Ικαρία και Λήμνο και η πιλοτική εφαρμογή σχετικού προγράμματος σε περιοχή της Λέσβου για την συλλογή στοιχείων, με στόχο την ολοκληρωτική εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών καταπολέμησης του δάκου σ’ όλη την Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου.
δ. Είναι απαραίτητη η δρομολόγηση, το αργότερο σε διάστημα διετίας, ορισμού λατομικών ζωνών για εξόρυξη τοπικής πέτρας, μαρμάρου και αδρανών υλικών, ώστε να καλύπτονται οι τοπικές ανάγκες στις Περιφερειακές Ενότητες και να σταματήσει η αυθαίρετη εξόρυξη.
ε. Για τον «Οικολογικό Άνεμο» είναι επιτακτική η δέσμευση όλων για άρνηση σε εκτός κλίμακας και μη αναστρέψιμες επεμβάσεις στο νησιωτικό χώρο. Είναι επιτακτικό να σχεδιάσουμε το ενεργειακό μέλλον μας, με διείσδυση των ανανεώσιμων πόρων και εξοικονόμηση, πέρα και έξω από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και «επενδύσεις» Βιομηχανικής Κλίμακας Εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που δεν σέβονται το τοπίο, τη βιοποικιλότητα και την αισθητική.
στ. Επιπλέον όλες οι παρατάξεις οφείλουν να εναντιωθούν στην προσπάθεια νομοθετικής έκπτωσης συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών, όπως η ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Στους αυθαίρετους χαρακτηρισμούς ζωνών αιγιαλού χωρίς επιστημονικά κριτήρια με μοναδικό κριτήριο την επιχειρηματική διευκόλυνση επενδυτών που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα. Στην αδιαφορία για την τήρηση των διεθνών συνθηκών προστασίας χλωρίδας και πανίδας που έχουν υπογραφεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και στοχεύουν, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, στην προστασία του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και τουριστικού πλούτου της χώρας μας.
Ο «Οικολογικός Άνεμος» διαβεβαιώνει τους συμπολίτες μας ότι και στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα συνεχίσει στηριζόμενος σε Αρχές, καινοτόμες και δημιουργικές προτάσεις και κριτική, χωρίς στείρες αρνήσεις. Θα αγωνιστούμε ώστε να σταματήσει η κακοποίηση του κοινωνικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού πλούτου του Βορείου Αιγαίου, να αναδειχτούν και να υποστηριχθούν θετικά έργα και πρωτοβουλίες και να προσαρμόζονται οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών μας.
Δώσαμε μια ωραία μάχη. Ριζώνουμε στις τοπικές κοινωνίες. Από εδώ κι έπειτα, όμως, μας περιμένουν οι ουσιαστικές μάχες: για τα συλλογικά αγαθά, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ποιότητα ζωής.
Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Βασίλης Μπάλλας
Περιφερειακός Σύμβουλος Μιχάλης Μπάκας