Πολιτική

12/04/2014 - 08:42

Οικολογικός Άνεμος: η απορρόφηση κονδυλίων δεν είναι αυτοσκοπός

Την Πέμπτη 10/4 αντιπροσωπεία του Οικολογικού Ανέμου με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Βασίλη Μπάλλα, την υποψήφια αντιπεριφερειάρχη Χίου Γιούλα Αργυρούδη και τον υποψήφιο Ανιπεριφερειάρχη Λέσβου Μιχάλη Μπάκα συναντήθηκε με τον προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής κο Πλακωτάρη. Μετά από σχετική ενημέρωση για τον προγραμματισμό της υπηρεσίας, τον προγραμματισμό της Περιφέρειας για το διάστημα 2014-20 και τις επισημάνσεις της αντιπροσωπείας του Οικολογικού Ανέμου που αφορούσε διαδικασίες ελέγχου, επιλεξιμότητας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων και την δυνατότητα πρόσβασης στο σχεδιασμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ευρύτερων κοινωνικών τομέων, ο Βασίλης Μπάλλας έκανε την ακόλουθη δήλωση.
“Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε μετά την ενημέρωση από τον κο Πλακωτάρη την προσπάθεια που καταβάλουν τα στελέχη της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής για ανάπτυξη με θετικό πρόσημο, ποσοτικό και ποιοτικό, προσανατολισμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες της νησιωτικότητας με έμφαση στην καινοτομία και στην απασχόληση. Επιπρόσθετα διαπιστώσαμε ότι είναι αναγκαίο να λειτουργήσουν οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε συνδυασμό με διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα που έχουμε δει πολλάκις στο παρελθόν στρεβλής πορείας όπου η ιεράρχηση των μεγάλων έργων, που τόσο ανάγκη έχουν τα νησιά μας γίνεται όχι βάσει σκοπιμότητας, χρηστικότητας και διαλειτουργικότητας, αλλά βάσει ωρίμανσης των φακέλων τους και λοιπών τεχνικών προδιαγραφών. Για τον Οικολογικό Άνεμο η απορρόφηση κονδυλίων δεν είναι αυτοσκοπός.

Τονίζουμε επίσης για όσους ακόμα ονειρεύονται λιμάνια και δρόμους ότι η η νέα προγραμματική περίοδος, που συμπίπτει με το 3ο μνημόνιο, δεν εντάσσειι στη λογική της νέας προγραμματικής περιόδου λιμάνια και αεροδρόμια. Πρέπει να σταματήσουν οι ψηφοθηρικές εξαγγελίες για τα έργα αυτά και να ξεκινήσει η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για τα απαραίτητα έργα που θα δώσουν πνοή στα νησιά. Έτσι μόνο θα ιεραρχηθούν τα περιορισμένα κονδύλια με νόημα για το μέλλον των νησιών μας και με μεγιστοποίηση των πολλαπλασιαστικών οφελών για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.”

Μοιράσου το άρθρο!