Πολιτική

25/11/2011 - 11:25

Οικολογικός 'Ανεμος στο Β. Αιγαίο: Ενημέρωση για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 22ης Νοεμβρίου 2011 στη Σάμο

yle="text-align:justify;">Κατά τη συνεδρίαση στη Σάμο του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 22ας Νοεμβρίου 2011 ο Ηλίας Γιαννίρης είχε την ευκαιρία να προβάλει τις θέσεις του Οικολογικού Ανέμου και να συμβάλει για άλλη μια φορά ενεργά στη λήψη ορθών αποφάσεων. Είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι για την πρώτη διεξαγωγή του ΠΣ στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Σάμου, έστω και καθυστερημένα, γιατί έτσι ενισχύεται το πνεύμα περιφερειακότητας. Μέχρι σήμερα έχει διεξαχθεί μια συνεδρίαση στην ΠΕ Χίου, ενώ όλες οι άλλες εννέα έχουν γίνει στη Μυτιλήνη. Ζητήσαμε στο επόμενο διάστημα να γίνουν δύο επόμενα ΠΣ και στις ΠΕ Λήμνου και Ικαρίας. 

Ως προς το θέμα του χαρατσιού της ΔΕΗ καταγγείλαμε την άκριτη επιβολή του ακόμη και στην πρώτη κατοικία, τονίσαμε τον άδικο και κεφαλικό χαρακτήρα του ως οριζόντιου μέτρου αλλά και ως μέτρου που επιβάλλεται μέσω λογαριασμού κοινής ωφέλειας και θέσαμε την ανάγκη κλιμακωτής αυξητικής φορολόγησης της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με στόχο  τη φορολόγηση του πλούτου και όχι των χαμηλών εισοδημάτων.

Στο ζήτημα της κατάργησης/υποβάθμισης υπηρεσιών στα νησιά μας όπως στο Καρλόβασι της Σάμου ή στο Πλωμάρι της Λέσβου,  διατυπώσαμε τη θέση ότι οι αυτές οι υπηρεσίες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως γραφεία απασχόλησης κάποιων υπαλλήλων, αλλά ως υπηρεσίες για την υποστήριξη της τοπικής ανάπτυξης, αξιοποιώντας και τις νέες τεχνολογίες. Όσο απομακρύνονται οι αναγκαίες υπηρεσίες από τον πολίτη τόσο και ο νησιωτικός χώρος γίνεται πιο τρωτός.  Λόγω νησιωτικότητας, παραμεθορίου, ορεινού και απομακρυσμένου είναι λάθος να καταργούνται υπηρεσίες που είναι κοντά στον πολίτη αντί να γίνονται αποδοτικότερες και καλύτερες.

Για το ζήτημα του καλαθιού αγροτικών  προϊόντων του Βορείου Αιγαίου ο Οικολογικός Άνεμος συγχαίρει την εισήγηση της υπηρεσίας και τόνισε ότι στόχος πρέπει να είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα για τα τοπικά προϊόντα και τις υπηρεσίες των νησιών μας, ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν προϊόντα ναυαρχίδες όπως για παράδειγμα η μαστίχα Χίου. Η Μαστίχα κέρδισε το στοίχημα γιατί έδωσε σημασία στην ποιότητα αλλά και τη μοναδικότητα του προϊόντος. Συγκεκριμένες προσθήκες προϊόντων και συμπληρωματικές παρατηρήσεις επί της πρότασης θα καταθέσουμε άμεσα στις υπηρεσίες και θα επανέλθουμε στην επόμενη συνεδρίαση του ΠΣ.

Επί της πρότασης της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου για τη ψηφιακή σύγκλιση υποστηρίξαμε ότι τίθενται θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν σε ένα μελλοντικό συμβούλιο που σχετίζονται με την ψηφιακή τεχνολογία, όπως δωρεάν WiFiσε όλες τις πόλεις και τα μεγάλα χωριά μας σε συνδυασμό με την επέκταση των οπτικών ινών, ζητήματα προβλημάτων των σημάτων της κινητής τηλεφωνίας με αυτές της Τουρκίας, , το ζήτημα των ακτινοβολιών από κεραίες κινητής τηλεφωνίας, το ζήτημα των τηλεοπτικών ψηφιακών σημάτων που θα πρέπει ως τον Δεκέμβρη του 2012 να υπάρχουν παντού (σχετική Οδηγία ΕΕ) ενώ σήμερα σε περιοχές των νησιών μας δεν φτάνει ούτε η ΕΡΤ. Ψηφίσαμε θετικά την εισήγηση για το portalπροβολής των αγροτικών προϊόντων ως ένα μέρος της πολιτικής της Περιφέρειας για την ψηφιακή σύγκλιση.  

Ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην ΠΕ Σάμου επισημάναμε την πολύ καλή δουλειά που έγινε από τις υπηρεσίες. Επισημάναμε ότι η εισήγηση θα πρέπει να συμπληρωθεί με την ανάγκη διαχείρισης υδρολεκανών απορροής όπως επιβάλει η οδηγία  πλαίσιο για τα νερά και ότι η ίδια η Περιφέρεια έχει κάθε συμφέρον να προωθήσει διαχειριστικά  σχέδια τουλάχιστον για τις μεγάλες υδρολεκάνες των νησιών μας.  Υπενθυμίζουμε ότι τον προηγούμενο μήνα θέσαμε το θέμα της ΕΥΔΑΠ Νήσων και τις διεργασίες ιδιωτικοποίησης του νερού που προωθούνται και στην Περιφέρειά μας. Τέλος, ζητήσαμε να κατατεθούν τα ευρήματα των ελέγχων της ποιότητας νερού που έγιναν στην Περιφέρεια και βρισκόμαστε σε αναμονή της  σχετικής απάντησης της Περιφέρειας.

Στο θέμα της πορείας του ΕΣΠΑ εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την συστηματική και πλήρη παρουσίαση από την αρμόδια υπηρεσία παρακολούθησης, επισημάναμε όμως την ανυπαρξία ενός συνολικού σχεδιασμού ανά νησί ώστε να γίνονται τα κατάλληλα έργα με τη μέγιστη δυνατή απόδοση των κονδυλίων. Σήμερα, επιλέγονται έργα για τα έργα συχνά χωρίς προστιθέμενη αξία που μάλιστα με την αυξανόμενη ανεπάρκεια των πόρων και τις περικοπές «σέρνονται» από πρόγραμμα σε πρόγραμμα, χωρίς απορροφητικότητα και χωρίς πολλά από αυτά να ολοκληρώνονται.  

Στο θέμα της ενημέρωσης για νέα έργα και μελέτες για βελτιώσεις οδικού δικτύου στην πρώην νομαρχία Σάμου (νησιά Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι) καταγγείλαμε ότι τα κονδύλια διαμοιράζονται άνισα μεταξύ των νησιών με αποτέλεσμα στην Ικαρία να αναλογεί το 4% των νέων έργων και το 7% αν συνυπολογιστούν και οι μελέτες. Δεν δεχτήκαμε την αιτιολογία ότι η Ικαρία έχει λάβει επιπλέον κονδύλια για την επιδιόρθωση των ζημιών της θεομηνίας του Οκτώβρη 2010, γιατί αυτά δεν είναι τακτικά κονδύλια αλλά έκτακτα που αφορούν την αποκατάσταση μετά από μια φυσική καταστροφή και όχι βελτιώσεις του οδικού δικτύου. Ο Οικολογικός Άνεμος στο τέλος του έτους θα συνεκτιμήσει απολογιστικά  τις κατανομές των κονδυλίων ανά Περιφερειακή Ενότητα  για να διαπιστώσει αν η Περιφέρεια υλοποιεί άνισες κατανομές ή όχι, όπως γινόταν επί σειρά ετών από τη Νομαρχία Σάμου.

Ως προς το θέμα της συμπληρωματικής ενίσχυσης από την Περιφέρεια συλλόγων και επιμελητηρίων της Περιφέρειας για τη συμμετοχή τους σε τουριστική έκθεση στη Σμύρνη που γίνεται κάθε χρόνο, τονίσαμε ότι εξ αρχής είμαστε υπέρ των συνεργασιών μεταξύ φορέων του τουριστικού και εμπορικού τομέα των 2 κρατών. Ζητήσαμε από τους ίδιους τους φορείς να παρουσιάσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο το αίτημά τους αντί του Περιφερειάρχη, για να πληροφορήσουν το σώμα για τους όρους με τους οποίους θα συμμετέχουν. Ζητήσαμε επίσης αυτή η ενίσχυση να μη γίνει από το κονδύλι που προορίζεται για έργα στα νησιά μας. Κανένα από τα αιτήματά μας δεν ικανοποιήθηκε οπότε ψηφίσαμε λευκό στη σχετική ψηφοφορία.

Ο Οικολογικός Άνεμος συμμετείχε και στην Οικονομική Επιτροπή που έγινε στη Σάμο, ως αναπληρωματικό μέλος. Με ειδική παρέμβαση επί της διαδικασίας επισημάναμε ότι είναι αντιδεοντολογικό και παράτυπο να υπάρχουν μόλις 12 θέματα με εισηγήσεις στην Ημερήσια Διάταξη της επιτροπής και να έρχονται παράλληλα για ψήφιση εκτός ημερήσιας διάταξης και την τελευταία στιγμή πάνω από 17 επιπλέον θέματα, χωρίς να είναι δυνατή η μελέτη των εγγράφων και η διαμόρφωση πλήρους γνώμης από τα μέλη της Επιτροπής.

Μοιράσου το άρθρο!