Πολιτική

10/03/2014 - 15:53

Οικολόγοι Πράσινοι: αδυναμία συντονισμού Αστυνομίας και Λιμενικού σώματος

style="text-align: justify;"> 
Τις τελευταίες μέρες στη Λέσβο πάνω από εκατό πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από λίγες ώρες έως και ένα ολόκληρο δεκάωρο, σε περιορισμό, στο λιμάνι της Μυτιλήνης χωρίς καμία φροντίδα για στέγη, φαγητό και φροντίδα κάλυψης οποιαδήποτε βασικής τους ανάγκης. Οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν από την Τουρκία τις τελευταίες μέρες ενώ επικρατεί άσχημος καιρός με μποφώρ και βροχή, συλλαμβάνονται συνήθως με την μέθοδο της ρυμούλκησης από το σκάφος του λιμενικού με αποτέλεσμα τα κύματα από την ταραγμένη θάλασσα να μπαίνουν μέσα στη βάρκα τους. Στη συνέχεια οι λιμενικοί τους συγκεντρώνουν στο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης για να καταγραφούν βρεγμένοι και ταλαιπωρημένοι. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία δεν μπορούν να αναχωρήσουν για το κέντρο κράτησης κοντά στο χωριό Μόρια γιατί είναι γεμάτο λόγω αυξημένων αφίξεων τον τελευταίο καιρό και δεν έχει τη δυνατότητα να δεχτεί άλλους. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν στο χώρο του λιμανιού που αποτελεί χώρο ευθύνης του λιμενικού σώματος, χωρίς καμία φροντίδα (τουαλέτα, κουβέρτες, αλλαγή στα βρεγμένα ρούχα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στέγη, οποιαδήποτε προστασία από κρύο και βροχή) μέχρι να βρεθεί θέση στο κέντρο κράτησης ή σε κάποιο αστυνομικό τμήμα. Αρκετοί από αυτούς μεταφέρονται στο ανοιχτό κέντρο υποδοχής ΠΙΚΠΑ που συνεχίζει να λειτουργεί με αποκλειστική φροντίδα των εθελοντών και τις τελευταίες δέκα μέρες έχει φιλοξενήσει και σιτίσει πάνω από 200 άτομα.
 
Η κατάσταση που επικράτησε το τελευταίο Σαββατοκύριακο (1 με 2 Μαρτίου) ήταν δραματική με συνεχόμενες αφίξεις αλλά πραγματικά έγινε μη διαχειρίσιμη την Παρασκευή 7/3 που συνολικά 110 άτομα πέρασαν το μεγαλύτερο διάστημα της μέρας στο λιμάνι, βρεγμένοι και νηστικοί, με παιδιά, άρρωστους και κάποιες γυναίκες έγκυες μεταξύ αυτών. Το λιμενικό σώμα δεν έχει εξασφαλίσει ούτε ένα ευρώ διαθέσιμο για να παρέχει τις πρώτες υπηρεσίες φροντίδας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε διωγμό (κυρίως Σύριοι) παρότι τους συλλαμβάνει και παρά τις διαβεβαιώσεις για εξασφάλιση των σχετικών κονδυλίων από τον υπουργό κο Βαρβιτσιώτη, στην επίσκεψη του στη Λέσβο τον Αύγουστο του 2013. Το ΠΙΚΠΑ συνεχίζει να παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο δίνοντας λύσεις σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι οι εθελοντές στη Λέσβο τα καταφέρνουν παρά τις αντίξοες αντικειμενικές συνθήκες και το μακρόχρονο διάστημα της δραστηριοποίησης τους (από τον Νοέμβριο του 2012). Πρόσθετη δυσκολία δημιουργεί η μέρα παρά μέρα πλέον ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με Πειραιά που συνεπάγεται και ανάγκη φιλοξενίας για όσους απελευθερώνονται τις μέρες που δεν έχει καράβι.
 
Στη Λέσβο υπάρχει ανάγκη αποτελεσματικότερης συνεργασίας της διεύθυνσης της αστυνομίας με τις λιμενικές αρχές για να μπορέσουν να βρουν λύση έτσι ώστε οι άνθρωποι που συλλαμβάνονται στη θάλασσα να μην παραμένουν χωρίς καμία φροντίδα στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Λύσεις υπάρχουν για να βρεθεί ένας χώρος που θα παραμένουν οι πρόσφυγες και μετανάστες ασφαλείς, στεγνοί, προφυλαγμένοι μέχρι να καταγραφούν, προμηθευμένοι με ένα βασικό ατονικό πακέτο κάλυψης πρώτων αναγκών (πετσέτα, σαπούνι, εσώρουχα, οδοντόκρεμα, οδοντόπαστα, ξηρά τροφή, κ.α.). Τέτοιου είδους λύσεις τις έχουμε συζητήσει με τις αρμόδιες αρχές και έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι όσο περνάει ο καιρός χωρίς να λαμβάνεται κάποιο μέτρο αντιμετώπισης τα προβλήματα θα χειροτερεύουν και θα καταλήξουν πάλι να είναι μη διαχειρίσιμα με απρόβλεπτες συνέπειες αλλά αποκλειστικά δική τους ευθύνη.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν κάνει σαφές σε αρκετές παρεμβάσεις τους ότι η απουσία οποιαδήποτε επεξεργασίας στοιχειώδους μεταναστευτικής πολιτικής από την κυβέρνηση, η συνεχιζόμενη προσπάθεια αποτροπής στη θάλασσα και κακομεταχείρισης στη στεριά δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν ανακόπτει κανένα μεταναστευτικό ρεύμα, ειδικά όταν οι συρράξεις μαίνονται στις χώρες προέλευσης και στην ουσία το μόνο που καταφέρνουν είναι να παίζουν με ανθρώπινες ζωές.
 

Μοιράσου το άρθρο!