Skip to main content
|

Οικολόγοι Πράσινοι: Κίνδυνος για τα λίγα εναπομείναντα δάση των νησιών μας

Οικολόγοι Πράσινοι: Κίνδυνος για τα λίγα εναπομείναντα δάση των νησιών μας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχόμενης ύφεσης που περνάμε, το νομοσχέδιο για τα δασικά οικοσυστήματα που κατατέθηκε για διαβούλευση 10 ημερών όλων κι όλων (και μετά από τις αντιδράσεις πήρε ολιγοήμερη παράταση) θυσιάζει πάρα πολλά ανοίγοντας δρόμους για τους “μεγάλους επενδυτές” και εκτελώντας τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
 
Ορίζει μία νέα κατηγορία εκτάσεων δημόσιας γης, τις “δημόσιες γαίες” αποχαρακτηρίζοντας στην ουσία πάνω από 18 εκατομμύρια στρέμματα γης από το καθεστώς αυστηρής προστασίας της δασικής νομοθεσίας, χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα να κηρύσσονται αναδασωτέες και τις προσφέρει με τυπικούς περιβαλλοντικούς όρους για πλήθος επιχειρηματικές δραστηριότητες, με αιχμή τον τουρισμό, τη βιομηχανία και τα μεταλλεία για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου. Επιπλέον, σε αυτές τις εκτάσεις, δίνει το δικαίωμα για ανοικοδόμηση και “ένταξη σε οικιστικές περιοχές” με μειωμένο αντάλλαγμα χρήσης. 
 
Για γεωργική χρήση, μάλιστα, μπορούν να αποχαρακτηριστούν περιοχές που έχουν ήδη κηρυχθεί αναδασωτέες. Με αυτό τον τρόπο μεγάλες εκτάσεις χαμηλής βλάστησης, στα νησιά μας ειδικά, δεν προστατεύονται πλέον από τη δασική υπηρεσία και επιταχύνονται οι τάσεις καταστροφής τους. Δίνει κίνητρα για τους εμπρηστές, αφού οι καμένες εκτάσεις, εντός δασών και δασικών εκτάσεων, που “για λόγους εθνικού συμφέροντος” αλλάζουν νόμιμα χρήση γης, εξαιρούνται από τις αναδασώσεις. Νομιμοποιεί έτσι τον εμπρησμό σαν μέσο διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος βάζοντας σε κίνδυνο κοντινούς οικισμούς, παρακείμενα δάση και δασικές εκτάσεις. Θεσμοθετούνται επιπλέον, για πρώτη φορά, χρήσεις για αναδασωτέες περιοχές. Υποβαθμίζει την προστασία σε παραθαλάσσιες περιοχές με μεγάλη ζήτηση για εκμετάλλευση.
 
Στα δάση και δασικές εκτάσεις με ιδιαίτερο επιστημονικό, αισθητικό, και οικολογικό ενδιαφέρον που προστατεύονται από το κοινοτικό δίκαιο (Natura 2000) επιτρέπονται εφεξής η εκχέρσωση για αγροτική εκμετάλλευση και οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κάθε είδους. 
 
Μειώνει την απαραίτητα δασοκάλυψη από 80% σε 60% για έργα τουριστικής υποδομής με αθλητικές εγκαταστάσεις (διάβαζε γήπεδα golf) και διπλασιάζει τον συντελεστή δόμησης από 10% σε 20%. Προβλέπει περίεργες χρήσεις όπως σκαπτικές εργασίες για ανεύρεση θησαυρού ακόμα και εντός δασών και αναδασωτέων εκτάσεων.
 
Τα δάση των νησιών μας έχουν καίρια πληγεί τα τελευταία χρόνια από τις πυρκαγιές και τους καταπατητές. Πέρσι κάηκε η μισή Χίος, παλαιότερα η Σάμος και τα άλλα νησιά. Η ερημοποίηση στα νησιά μας βρίσκεται προ των πυλών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο που δεν αποτελεί βάσει συζήτησης για την διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων αλλά ξεπουλήματος δημόσιας δασικής γης σε ιδιωτικά, μικρά και μεγάλα, συμφέροντα.
 
Περιφερειακή Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων. 
 
 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία