Πολιτική

22/01/2015 - 19:18

Οικολόγοι Πρασίνοι: σκανδαλώδης η απόφαση να επιτραπεί ξανά η αλιεία με βιντζότρατες

style="text-align: justify;">Απαράδεκτη, προκλητική και ψηφοθηρική χαρακτηρίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την ενέργεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη να επιτρέψει και πάλι, μία μέρα μετά την ανακοίνωση των εκλογών, την αλιεία με βιντζότρατα, καταργώντας την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Η σκανδαλώδης αυτή απόφαση, έδωσε την ευκαιρία στο σύνολο των 267 ελληνικών βιντζοτρατών να ψαρεύουν από την αρχή του 2015 σε όλη την επικράτεια, όπως όριζε το βασιλικό διάταγμα του 1966.  Αυτή η αυθαίρετη απόφαση, έχει προκαλέσει την αγανάκτηση και αναστάτωση των παράκτιων κοινωνιών σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε απελπιστική κατάσταση από την κάθετη μείωση των ιχθυαποθεμάτων.
 
Ο κ. Καρασμάνης επιδιώκει επίσης, ακόμη και τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές, να επιτρέψει την αλιεία με μηχανότρατα κοντά στη στεριά (σε απόσταση ενός μόνο μιλίου από την ακτή), καταστρέφοντας τα παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα και υφαρπάζοντας τα τελευταία ιχθυαποθέματα που έχουν απομείνει.
 
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Φ. Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Η αλιεία κινδυνεύει να γίνει μη βιώσιμο επάγγελμα, καθώς οι θάλασσές μας αδειάζουν, ενώ η παράνομη και καταστροφική αλιεία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Το υπουργείο, δυστυχώς, επιλέγει να αγνοεί τα μέτρα, τις πολιτικές και τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που μπορούν να στηρίξουν την ανάκαμψη των αλιευτικών μας πόρων. Αυτές οι καταστροφικές νοοτροπίες και πολιτικές δεν μπορεί να είναι πλέον αποδεκτές. Καλούμε τον Υπουργό κ. Καρασμάνη, την τελευταία εβδομάδα της απερχόμενης κυβέρνησης, να μην προσπαθήσει άλλο να σώσει την αλιεία και να απέχει από οποιαδήποτε λήψη άλλου μέτρου που θα ήθελε να μας αφήσει ως κληρονομιά. Θα τον καλούσαμε και να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τις βιντζότρατες, αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι οι ψηφοθηρικές του δεσμεύσεις αποκλείεται να του το επιτρέψουν. Ελπίζουμε ότι η επομένη των εκλογών θα φέρει καλύτερες μέρες για την Ελληνική αλιεία».

Μοιράσου το άρθρο!