Πολιτική

05/02/2021 - 07:12

Οικολόγοι Πράσινοι: Σύσταση Ομάδας Εργασίας για τον Έλεγχο της FRONTEX

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου για τη συγκρότηση ομάδας εργασίας για τον έλεγχο της FRONTEX, η οποία θα εξετάσει τις καταγγελίες σχετικά με παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων.

Η ομάδα εργασίας θα διεξάγει έρευνα, συγκεντρώνοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες και τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με φερόμενες παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στις οποίες εμπλέκεται η FRONTEX. Η τελική έκθεση θα περιλαμβάνει επίσης συστάσεις σχετικά με τον τρόπο πρόληψης παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο μέλλον.

Η Tineke Strik, Eυρωβουλευτής των Πράσινων που συμμετείχε στην πρωτοβουλία για τη σύσταση αυτής της ομάδας εργασίας δήλωσε: «Ξεκινάμε αυτή την έρευνα για την FRONTEX καθώς υπάρχουν σοβαροί ισχυρισμοί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητοι. Πρέπει να ερευνηθεί τι ακριβώς συμβαίνει και ποιοι έχουν καταστήσει δυνατή αυτήν την κατάσταση. Η αντίδραση της FRONTEX μέχρι τώρα στις καταγγελίες ήταν απογοητευτική και ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη λειτουργία της είναι μέσω διεξοδικής κοινοβουλευτικής έρευνας».

Ο Μιχάλης ΜπάκαςΤομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής & Ασύλου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε σχετικά: «Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε ανεξάρτητη έρευνα για να απαντήσει στις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες, εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς και απαιτούνται απαντήσεις από την κυβέρνηση. Εκπτώσεις στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαράδεκτε

Μοιράσου το άρθρο!

geotee