Πολιτική

27/10/2011 - 11:13

Ολόκληρο το κείμενο της απόφασης - Προσοχή στο άρθρο 27: καθεστώς μόνιμης ενισχυμένης εποπτείας

Τελικό κείμενο αρχείο pdf :
Σύνοδο Κορυφής για το Ευρώ  

Νέο μνημόνιο και μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα, ανακοίνωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ,μιλώντας για τις αποφάσεις της ολονύκτιας Συνόδου Κορυφής, με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, να αρνείται την ενισχυμένη εποπτεία, άποψη, την οποία «καταρρίπτει» το κείμενο της Συνόδου.

Η γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για μόνιμη ενισχυμένη εποπτεία της τρόικας στη χώρα μας, όπως επιβεβαίωσε και το ανακοινωθέν, στο οποίο, επισημαίνεται ότι «οι μηχανισμοί για την επιτήρηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση». 

Ειδικότερα, το κείμενο σημειώνει ότι «η ιδιοκτησία του προγράμματος είναι ελληνική και η εφαρμογή του είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών». Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος , η Επιτροπή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους της τρόικας θα δημιουργήσει, για όσο διαρκέσει το πρόγραμμα, έναν επιτόπιο εποπτικό μηχανισμό, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή και συνεχή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για την παροχή συμβουλών και βοήθειας προκειμένου να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που θα λαμβάνονται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του προγράμματος. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Από τη πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σε σχετική ερώτηση για τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είδα πουθενά να γράφεται στην συμφωνία ότι θα έχουμε επιτρόπους στα υπουργεία. Αυτό που είπε και η κ. Μέρκελ είναι ότι εμείς θα έχουμε την ευθύνη για να εφαρμοστούν όλα αυτά που αναφέρονται στο πρόγραμμα. Βεβαίως οι δανειστές μας θέλουν την επιτυχία μας και ζητάμε την στήριξη τους. Εμένα δεν μου αρέσει κάθε τρεις μήνες να γίνεται αυτό το σόου. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να βρίσκονται δίπλα μας συνέχεια και όταν υπάρχει πρόβλημα να το συζητάμε και να βρίσκουμε λύση. Εμείς θα φτιάξουμε την Ελλάδα κανένας άλλος».

Το τελικό κείμενο της Συνόδου, πάντως, «καταρρίπτει» τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία, μιλώντας στον NET fn, ανέφερε ότι «δεν μπαίνει καμία υπόνοια πουθενά, που να μπορεί να θεωρηθεί, προσβλητική ή μειωτική, προς τα ζητήματα κυριαρχίας».

Το άρθρο 27 αναφέρει:

«Συμφωνούμε, επίσης, ότι διασφαλίζεται στενότερη παρακολούθηση και περαιτέρω επιβολή της νομοθεσίας με τους εξής τρόπους:

α. για τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, στα οποία εφαρμόζεται διαδικασία υπερβολικού ελλείματος, η Επιτροπή και το Συμβούλιο θα μπορούν να εξετάζουν τα σχέδια εθνικών προϋπολογισμών και μέτρα για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών και να γνωμοδοτούν επ’ αυτών πριν από την έγκρισή τους από τα αντίστοιχα εθνικά κοινοβούλια. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εκτέλεση των προϋπολογισμών και, εάν απαιτείται, θα προτείνει τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

β. στην περίπτωση αποκλίσεων κατά την εφαρμογή προγράμματος προσαρμογής, θα εφαρμόζεται στενότερη παρακολούθηση και συντονισμός της εφαρμογής του».

----------------

πηγη: newpost.gr

Μοιράσου το άρθρο!