Πολιτική

20/01/2015 - 13:24

Ομιλία Χ. Αθανασίου σε ετεροδημότες

yle="text-align: justify;">Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα την ομιλία του στους ετεροδημότες ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υποψήφιος βουλευτής Νομού Λέσβου κ. Χαράλαμπος Αθανασίου.
Τον Υπουργό προλόγισαν ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος, ο Καθηγητής Χειρουργικής Ιατρικής Γιώργος Ασημακόπουλος και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δικηγόρος, Νίκος Κωστόπουλος.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης και Αρεοπαγίτης επί τιμή Φώτης Καϋμενάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, ο Διευθυντής του Πολιτικού γραφείου του Υπουργού Δικαιοσύνης και Πρόεδρος Εφετών επί τιμή Θεοχάρης Μπίρμπος και ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γεώργιος Πατούλης.


Ακολούθησε η ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης, όπου βασικά σημεία του πολιτικού του λόγου παρατίθενται παρακάτω:
“Συμπολίτες και Συμπολίτισσες
Φίλοι και Φίλες
Η εντυπωσιακή σας παρουσία σήμερα εδώ αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ήλθε η ώρα επιτέλους  τα νησιά μας να βρεθούν στο προσκήνιο.  Η συγκέντρωση μας δείχνει σε όλους ότι ήρθε η ώρα μαζί να πάμε  πολλά βήματα μπροστά, μαζί να πάμε ψηλότερα.
Αποδεικνύει όμως και ότι οι συμπολίτες και οι συμπολίτισσες μας ζητούν την αλήθεια και απαιτούν πάνω από όλα ευθύνη από τους εκπροσώπους τους. Ευθύνη απέναντι στη Λέσβο, τη Λήμνο, τον Άη Στράτη και πάνω από όλα ευθύνη απέναντι στη Χώρα.
Φίλες και Φίλοι,
δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι βρισκόμαστε απέναντι στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της μεταπολίτευσης. Είναι μια αναμέτρηση που θα καθορίσει τη μοίρα της χώρας μας , ενδεχομένως για δεκαετίες.
Από τη μια βρίσκονται οι δυνάμεις του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας που τις καθοδηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυνάμεις που υπόσχονται εδώ και χρόνια στους πάντες τα πάντα. Οι δυνάμεις που βλέπουν  εύκολες λύσεις εκεί που δεν υπάρχουν. Οι δυνάμεις που μπροστά στην προοπτική της εξουσίας δεν διστάζουν να συνεργασθούν με τα χειρότερα στοιχεία της πολιτικής ζωής και της κοινωνίας μας.
Ξέρω πως αυτές τις εκλογές δεν τις θέλατε. Ο Ελληνικός λαός δεν ήθελε την εκλογική αναμέτρηση. Ήθελε οι εκλογές να γίνουν στην ώρα τους, όπως το Σύνταγμα καθορίζει. Το επέβαλε η λογική, το απαιτούσε και η συγκυρία.
Η κυβέρνηση μας βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη λήξη του μνημονίου. Ένα μνημόνιο που δεν το προκάλεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά κλήθηκε να το εφαρμόσει. Και τη στιγμή που κλήθηκε, δεν υπήρχε άλλη λύση για τον τόπο.
Το μνημόνιο σε λίγους μήνες θα ήταν παρελθόν. Μια νέα σελίδα θα ξεκινούσε για τον τόπο. Μια νέα πορεία με επίκεντρο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αποκατάσταση των αδικιών που η εφαρμογή του μνημονίου προκάλεσε.
Οι δυνάμεις του λαϊκισμού γνώριζαν ότι το τέλος του μνημονίου θα ήταν η αρχή του τέλους και για τις ίδιες. Το τέλος της ανέξοδης κριτικής, της παροχολογίας, της κατατρομοκράτησης των πολιτών.
    Στη συνέχεια ο κ. Αθανασίου έκανε μια αναφορά σε διάφορες ελαφρύνσεις των πολιτών:
    “Η Νέα Δημοκρατία δεν υπόσχεται μαγικές λύσεις. Ξεκάθαρα πράγματα. Λέμε το εξής απλό : Βήμα - βήμα, με σκληρή δουλειά η χώρα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη και την ευημερία. Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έδωσε ένα περίγραμμα. Δεσμεύτηκε προσωπικά ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα, λέγοντας ότι ήρθε η ώρα για «αυξήσεις λογικές, σταδιακές και νοικοκυρεμένες».
Με σκληρή δουλειά και μαζί με τον παραγωγικό ιστό της χώρας μας θα συμβάλουμε στη δημιουργία πολλών και διατηρήσιμων θέσεων εργασίας.
Αιχμή της οικονομικής μας πολιτικής θα είναι η μείωση της φορολογίας, που γνωρίζουμε ότι είναι υπερβολική. Ήδη φέτος κάναμε το πρώτο βήμα, με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του φόρου στο Πετρέλαιο, του φόρου για τα ενοίκια ενώ δημιουργήσαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για εκκρεμείς οφειλές με την οποία «ανάπνευσαν»  πολλοί συμπολίτες μας που δυσκολευόντουσαν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός για την εξάλειψη αδικιών, για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ από 2015, για ενιαίο συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων στο 15%, για το επίδομα σε υπερήλικες ομογενείς και για την πλήρη προστασία της  πρώτης κατοικίας.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος μέχρι το 33% (από 42% ανώτατο συντελεστή σήμερα), αλλά και σε σταδιακή μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ. Αναφέρθηκε στην επέκταση απαλλαγής από το ΦΠΑ για επιχειρήσεις με τζίρο έως 20.000 ευρώ, στην κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, στην κατάργηση πόθεν έσχες για πρώτη κατοικία και στη θέσπιση κινήτρων για επαναπατρισμό κεφαλαίων από το εξωτερικό.
Για εμάς η αύξηση του χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ στα Νησιά είναι αντιαναπτυξιακή και για αυτό ούτε διανοούμαστε να τη σκεφτούμε. Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε να μη μειωθούν ούτε σεντ , μισθοί και συντάξεις, ενώ σταδιακά θα προχωρήσουμε σε «λελογισμένη» αύξηση των κατώτατων συντάξεων. Όλα αυτά ενώ δεσμευόμαστε για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας.
    Τέλος αναφέρθηκε στα νησιά του Νομού Λέσβου λέγοντας:
    “Συντοπίτισσες και Συντοπίτες
Για πολλά χρόνια, τα Νησιά μας  ,η Λέσβος, η Λήμνος και ο Αη Στράτης  μείνανε πολύ πίσω. Αδικήσαμε οι ίδιοι τους εαυτούς και μαζί τον ευλογημένο τόπο μας.
Ο Νομός Λέσβου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους νομούς που έχουν προοδεύσει περισσότερο τις προηγούμενες δεκαετίες. Αντιθέτως αυτοί θα πρέπει να ζηλέψουν εμάς για τις ομορφιές και τις δυνατότητες του τόπου μας.
Ωστόσο ζούμε σε μια χώρα που αν οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν την κατάλληλη εκπροσώπηση στα κέντρα των αποφάσεων δεν λαμβάνουν πολλές φορές όσα τους αξίζουν. Ο νομός Λέσβου χρειάζεται ισχυρούς εκπροσώπους που ξέρουν να διεκδικούν, ξέρουν τους κατάλληλους ανθρώπους και πώς να χειρίζονται καταστάσεις στην Αθήνα και τις Βρυξέλες.
Σε αυτές τις εκλογές καλούμαστε να αποφασίσουμε. Ή θα στείλουμε στη Βουλή αυτούς που απέδειξαν ότι ξέρουν να μάχονται, αυτούς που διεκδικούν για τα νησιά μας ή θα κάνουμε βήματα πίσω και θα γίνουμε ξανά επαίτες όσων δικαιούμαστε.
Μπορεί να εξελέγην μόλις το 2012  αλλά σε αυτά τα 2,5 χρόνια απέδειξα ότι πάνω από όλα ξέρω να μάχομαι. Από την αρχή της καριέρας μου δύο λέξεις είχαν τον πρώτο λόγο για μένα : Δουλειά και Επιμονή. Έμαθα να μη φοβάμαι κανέναν όταν διεκδικώ αυτά που είναι δίκαια. Απέδειξα ότι ένας γιος αγροτικής οικογένειας  από την Αγία Παρασκευή Λέσβου με σκληρή δουλειά και επιμονή μπορεί να γίνει προϊστάμενος των πιο μεγάλων δικαστηρίων της χώρας, μπορεί να γίνει Αρεοπαγίτης, μπορεί να γίνει  εκλεγμένος πρόεδρος  των Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων.
Το 2012 ο μετέπειτα πρωθυπουργός της Χώρας, μου έκανε την τιμή να με τοποθετήσει επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και μετά τις εκλογές μου εμπιστεύθηκε τη θέση του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, ενώ τον Ιούνιο του 2013 ο Πρωθυπουργός μου ζήτησε να εργασθώ σκληρά στον τομέα που γνωρίζω καλύτερα. Ανέλαβα τα καθήκοντα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να επιφέρω τομές και να προωθήσω μεταρρυθμίσεις στην απονομή Δικαιοσύνης, στην υπεράσπιση των Δικαιωμάτων, στη λειτουργία των Σωφρονιστικών Καταστημάτων.
Αγαπητοί φίλοι θέλω να σας πω ακόμη ότι, Ως βουλευτής και Υπουργός δεν είχα ποτέ τις πόρτες του γραφείου μου κλειστές για κανέναν πολίτη του Νομού Λέσβου. Δεν αρνήθηκα τη συνεργασία με κανέναν τοπικό άρχοντα ή θεσμικό σας εκπρόσωπο , πάντα με γνώμονα το καλό του τόπου μας, όποια και αν ήταν η κομματική του ταυτότητα. Δεν αρνήθηκα να ακούσω τα προβλήματα του κάθε συντοπίτη μας και προσπάθησα να δώσω λύσεις χωρίς να με ενδιαφέρουν οι πολιτικές του πεποιθήσεις.
Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μου έδινε η θέση μου αλλά και το εκπεφρασμένο και έντονο ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το μέλλον των νησιών μας, διεκδίκησα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Και αυτό παρότι ο ίδιος δεν ήμουν επικεφαλής Υπουργείου από αυτά που χαρακτηρίζονται «παραγωγικά» και έπρεπε να συναντώ και να διαπραγματεύομαι με άλλους όλα αυτά που η Λέσβος, η Λήμνος και ο Αη Στράτης δικαιούνται.
Θεωρώ ότι στο πλαίσιο όσων μπορούσα να διεκδικήσω, πέτυχα πολλά και με τη Δύναμη σας βρήκαμε λύσεις για υπαρκτά των νησιών μας . Θα μου επιτρέψετε να υπενθυμίσω ορισμένα από αυτά αν και εσείς τα γνωρίζετε καλύτερα από όλους.
Με τη βοήθεια και τη στήριξη σας λοιπόν
 ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
•    Νέες πτέρυγες στο Βοστάνειο Νοσοκομείο προϋπολογισμού 25 εκ ΕΥΡΩ
•    Ίδρυση εφετείου βορείου αιγαίου
•    Εξασφάλιση χρηματοδότησης για το φράγμα σεδούντα-Πλωμαρίου
•    Ένταξη αποχετευτικών έργων και βιολογικών καθαρισμών
•    Εκσυγχρονισμός δημοτικού σταδίου Μυτιλήνης
•    Δημιουργία δρόμου Καλλονής Σιγρίου, βελτίωση οδικού δικτύου Αγίασου -  Μεγαλοχωρίου και Νάπης
•    Ίδρυση τμήματος ανώτατης σχολής παιδαγωγικής και τεχνολογικής εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ)
•    Αξιοποίηση ιαματικών Λουτρών Θέρμης και του ξενοδοχείου Σάρλιτζα Παλάς
•    Πύλη εισόδου Σένγκεν στην Πέτρα και δρομολόγηση Πύλης εισόδου στο Πλωμάρι
•    Εξασφάλιση πιστώσεων από το Υπ. Εσωτερικών για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δήμου Λέσβου.
ΕΡΓΑ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ
    Βελτίωση ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με Β. Ελλάδα
    Προώθηση ασφαλτόστρωσης δρόμου προς Ηφαιστεία
    Ενίσχυσης και αξιοποίηση του Κέντρου Εξυπηρέτησης φορολογουμένων Λήμνου
    Κατασκευή πολιτιστικού κέντρου Αγίου Δημητρίου
    Πιστώσεις Υπ. Εσωτερικών για ληξιπρόθεσμες οφειλες Δήμου Λήμνου
    Εξασφάλιση πιστώσεων για τον εκσυγχρονισμό της πύλης εισόδου στη Μύρινα
    Προώθηση πλήρους αυτονόμησης νοσοκομείου Λήμνου
    Αποκατάσταση ζημιών στο Ειρηνοδικείο Λήμνου από το σεισμό του 2014
    ΑΗ ΣΤΡΑΤΗΣ : εξασφάλιση πιστώσεων για την αποκατάσταση ζημιών από θεομηνία.

Συντοπίτισσες και Συντοπίτες
Στα δύο χρόνια που υπηρετώ τη χώρα ως Βουλευτής Επικρατείας, έδειξα πως και θέλω και μπορώ. Με τη δύναμη σας, μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα για τα νησιά μας .
Σήμερα στέκομαι μπροστά διεκδίκησα για τα νησιά μας και για αυτό μαζί πετύχαμε πολλά. Μπορούμε όμως πολλά περισσότερα. Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω να παλεύω για τη Λήμνο, τη Λέσβο , τον Αη Στράτη, αλλά η δύναμη σας και ζητώ τη στήριξη σας. Ως βουλευτής Επικρατείας και η νομιμοποίηση μου πηγάζουν μόνο από εσάς. Ως βουλευτής , όχι πια Επικρατείας αλλά του Νομού Λέσβου όλοι θα γνωρίζουν ότι έχω το λαό των νησιών μας από πίσω μου όταν διεκδικώ στην Αθήνα για τον τόπο μας.
Εσείς οι νησιώτες που ζείτε μακριά από την πατρίδα μας, το γνωρίζετε καλύτερα από όλους. Και για αυτό γνωρίζετε και καλά πόσο σημαντικό είναι να μη στερήσετε από το νομό μας την ψήφο σας, να σταθείτε δίπλα μας στη μεγάλη μάχη.
Προσωπικά βάζω την ευθύνη και την αποτελεσματικότητα πάνω από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις. Απέδειξα ότι το συμφέρον των νησιών μας το βάζω πάνω από τις κομματικές ταυτότητες. Αυτή τη στιγμή, ο Νομός μας πρέπει να μπει πάνω από τις παρατάξεις.  Και για αυτό έχω το θάρρος να στέκομαι εμπρός σας απόψε και να ζητώ τη στήριξη σας.
Ο Υπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του ως εξής:
    “Συντοπίτισσες και Συντοπίτες  
Η εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου θα είναι  ορόσημο για την πορεία τόσο της Χώρας όσο και των Νησιών μας. Δεν μπορούμε να λέμε πλέον ότι δεν γνωρίζαμε. Το Μέλλον των παιδιών μας εξαρτάται από τις αποφάσεις μας. Καλούμαστε να βάλουμε στην άκρη την ιδεολογία, τα μικροσυμφέροντα ακόμα και τις πικρίες μας και να αποφασίσουμε με γνώμονα αποκλειστικά το συμφέρον της Ελλάδας, το συμφέρον της Λέσβου, της Λήμνου, του Αη Στράτη.
Η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά δεν αφήνουμε τη χώρα μας και τα νησιά μας στο  έλεος του Λαϊκισμού. Με ευθύνη και αλήθεια θα πάμε την Ελλάδα ψηλότερα, θα πάμε τον τόπο μας μπροστά.
Μαζί πετύχαμε πολλά. Μαζί μπορούμε ακόμα περισσότερα. Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είμαι βέβαιος ότι με τη δύναμη σας , τα νησιά μας  θα είναι επιτέλους στο επίκεντρο.
                         Σας ευχαριστώ πολύ..”

 

Μοιράσου το άρθρο!