Skip to main content
|

Ομιλία Χ. Καλογήρου στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για το προσφυγικό- μεταναστευτικό

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου μίλησε σήμερα στο Διεθνές Συνέδριο που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», το Ίδρυμα «Hanns-Seidel» και το think tank για θέματα Ν.Α. Ευρώπης «Südosteuropa-Gesellschaft», με θέμα «Τα Όρια της Ευρώπης: Ασφάλεια, Μετανάστευση, Ανθρώπινα Δικαιώματα».

 

Η Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι το ζήτημα της ασφάλειας, είναι και οφείλει να είναι ένα αίτημα διαρκείας για κάθε κοινωνία που επιλέγει να υπερασπίζεται την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι οι μεταναστευτικές ροές, η μετακίνηση χιλιάδων ανθρώπων σε κατάσταση μικρής, μεγάλης ή ακραίας αδυναμίας που ζητούν καταφύγιο, προστασία και περίθαλψη, συχνά παρατηρείται ότι ανακινούν αισθήματα φόβου και ανησυχίας. Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί όμως να είναι καθοριστική, ούτε να επιχρωματίζει ένα τελικό αποτέλεσμα. Αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί παρά, από εμάς, να γίνεται αντικείμενο διαχείρισης και αντιμετώπισης, υπό τα κριτήρια που συγκροτούν τον πυρήνα της πολιτικής και κοινωνικής μας οντότητας, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αναγνωρίζω ότι αυτό είναι μια δοκιμασία. Και η δοκιμασία αυτή γίνεται μεγαλύτερη, καθώς και άλλα παράλληλα στοιχεία, που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμεκρίση», συνυπάρχουν την εποχή που διανύουμε», είπε η Περιφερειάρχης.

Η κα. Καλογήρου παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα τις συνέπειές της για τους κατοίκους, την καθημερινότητά τους, τις συνθήκες ζωής, σημειώνοντας ότι παρά τις σημαντικές επιπτώσεις η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει το προσφυγικό- μεταναστευτικό με ωριμότητα: «Εμείς, στο Βόρειο Αιγαίο, βρεθήκαμε μπροστά σε αυτό το πρωτόγνωρο γεγονός. Και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την αυτονόητη υποχρέωσή μας να διαχειριστούμε το πρωτόγνωρο αυτό ζήτημα, με οδηγό τα κριτήρια που συγκροτούν τη συνείδησή μας και την ύπαρξή μας. Παρά τα μικρά ή λιγότερο μικρά προβλήματα που προέκυψαν, η τοπική κοινωνία μπορώ να σας πω, επειδή γνωρίζω με βεβαιότητα, ότι στάθηκε άξια των απαιτήσεων που ορίζει η έννοια “ανθρώπινα δικαιώματα”. Δίπλα στις αγωνίες και τα ερωτήματα των ανθρώπων εκφράστηκε ο αλτρουισμός και η αλληλεγγύη. Με ωριμότητα, οι τοπικές κοινωνίες αντιστάθηκαν στις λίγες φωνές ξενοφοβίας και ρατσισμού και έδωσαν παραδείγματα ανθρωπισμού. Πρέπει να το ζήσει κανείς για να αντιληφθεί το βάρος που οι τοπικές κοινωνίες κλήθηκαν να σηκώσουν, αλλά και τη συναισθηματική πίεση, καθώς έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπος με ναυάγια και θάνατο. Γι’ αυτό ποτέ δε θα σταματήσω να υποστηρίζω προς κάθε κατεύθυνση ότι τα νησιά μας έχουν πάντα απόλυτη ανάγκη από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Επίσης, κάλεσε την Πολιτεία να ξεπεράσει τις αδυναμίες της και να προχωρήσει στην άμεση αποσυμφόρηση των νησιών καθώς και στην ενίσχυση των Υπηρεσιών Ασύλου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ελληνική Πολιτεία με τις δομές της, με τις γνωστές διοικητικές της αρρυθμίες και αδυναμίες που γεννούν καθυστερήσεις και πολλαπλασιάζουν προβλήματα -είμαι υποχρεωμένη να πω- δεν ανταποκρίθηκε, με την ταχύτητα και το βαθμό που θα όφειλε, στην πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση. Η ισχύς της συμφωνίας Ε.Ε – Τουρκίας, έχει οδηγήσει τα πράγματα σε μια ισορροπία. Εμείς, ως Περιφέρεια, υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε πρώτον την άμεση ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, γιατί η μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών και εντάσεις κυοφορεί και λύση δεν αποτελεί, και δεύτερον ζητάμε από την Πολιτεία, που έχει την αποκλειστική ευθύνη της συνολικής διαχείρισης, την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου. Ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε εύλογο χρόνο, οι αιτούντες άσυλο να παίρνουν απαντήσεις και η διαδικασία να εξελίσσεται και να ολοκληρώνεται».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία