Όταν η Λέσβος ήθελε Νόμπελ Ειρήνης και ... διαφήμιζε το πρόβλημα!
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Έρευνας και Μελέτης «Θουκυδίδης», διοργάνωσαν χτες στην αίθουσα διαλέξεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, εσπερίδα με θέμα: «Το Δημογραφικό Πρόβλημα και η Παράτυπη Μετανάστευση στην Ελλάδα σήμερα».
Ομιλητές ήταν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο Καθηγητής Δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης και ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία Κωνσταντίνος Κουσάντας.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, στην ομιλία του επικεντρώθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντάς το ως το μεγαλύτερο ζήτημα της χώρας. Επισήμανε τη μείωση του πληθυσμού κατά 3,5% σύμφωνα με την απογραφή του 2021, προειδοποιώντας για ακόμα χειρότερες μελλοντικές προοπτικές. Υπογράμμισε ότι, ενώ η κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση ασχολούνται με έργα υποδομής, το δημογραφικό είναι ένα άλυτο πρόβλημα που θα επηρεάσει το μέλλον. Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή τάση υποκατάστασης πληθυσμού μέσω μετανάστευσης, παρατηρώντας παρόμοια φαινόμενα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία.
Για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τόνισε ότι η κατάσταση με το μεταναστευτικό είναι βελτιωμένη, με 1.700 παράτυπους μετανάστες στη Λέσβο, 700 στη Χίο και περίπου 3.000 στη Σάμο, αποδίδοντας την επιτυχία αυτή στα Σώματα Ασφαλείας και τον Στρατό που διατήρησαν την «ελληνικότητα» των νησιών. Επεσήμανε ότι οι μεταναστευτικές ροές έχουν μετατοπιστεί σε άλλες περιοχές, όπως η Ρόδος και η Γαύδος, και κατηγόρησε τα νησιά του Αιγαίου ότι στο παρελθόν «διαφήμιζαν» το μεταναστευτικό ζήτημα για να διεκδικήσουν διεθνή αναγνώριση, όπως το Νόμπελ Ειρήνης. Κλείνοντας, τόνισε την ανάγκη εύρεσης λύσεων για το δημογραφικό, που πλήττει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη.
Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι η δημογραφική συρρίκνωση. Ο πληθυσμός με τα στοιχεία της απογραφής του 2021, μειώθηκε 3,5% και οι οιωνοί για το μέλλον είναι ακόμα χειρότεροι. Η κυβέρνηση και η αυτοδιοίκηση μπορεί να ασχολούμαστε με τα έργα να προχωράμε δρόμους κτλ, αλλά το θέμα δεν είναι πότε θα δημοπρατηθεί ένας οδικός άξονας. Κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα συμβεί. Το δημογραφικό όμως και η μείωση πληθυσμού είναι θέμα που δεν λύνεται και θα το βρούμε μπροστά μας. Υπάρχει σοβαρό θέμα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Για αυτό και επιχειρείται υποκατάσταση πληθυσμού με την μετανάστευση. Και αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
Δείτε τι γίνεται στην Γερμανία, στην Ιταλία στην Γαλλία. Και εδώ στα νησιά μας αν δεν φωνάζαμε, αν δεν κάναμε χειρονομίες, αν δεν μπαίναμε μπροστά δεν ξέρω τι θα συνέβαινε. Σήμερα στην Λέσβο βρίσκονται 1700 παράτυποι μετανάστες, στην Χίο 700, στην Σάμο περισσότεροι γύρω στις 3.000 και είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά τα νούμερα. Και με την ευκαιρία θέλω να αποδώσω τιμή στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, Λιμενικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, τον Στρατό, που διατήρησαν την ελληνικότητα στα νησιά μας. Σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη γιατί είμαστε και τυχεροί αφού οι ροές μετατοπίστηκαν προς Ρόδο, Γαύδο κτλ. Αλλά θέλω να πω το εξής.
Είδατε εσείς πρόσφατα όταν υπήρχε πρόβλημα στην Ρόδο με τους μετανάστες που κοιμόντουσαν στα πάρκα και στους δρόμους, να το διαφημίζουν; Να το προβάλλουν; Εμείς εδώ το διαφημίσαμε γιατί θέλαμε το Νόμπελ Ειρήνη. Τώρα είμαστε καλά στα νησιά, αλλά η Ελλάδα, η Ευρώπη δεν είναι. Υπάρχει μεγάλο θέμα με το δημογραφικό και πρέπει να βρεθούν λύσεις».
Οι δηλώσεις του Κώστα Μουτζούρη για το μεταναστευτικό προκάλεσαν αίσθηση, ιδιαίτερα η αναφορά του στην «υποκατάσταση πληθυσμού» μέσω μετανάστευσης και η κριτική του για την προηγούμενη στάση των νησιών, που, όπως είπε, «διαφήμιζαν» το πρόβλημα. Οι απόψεις του για τη διαχείριση του ζητήματος και την «ελληνικότητα» των νησιών πυροδότησαν συζητήσεις.