Πολιτική

13/03/2024 - 16:33

Π. Χριστόφας: … «βάλαμε μπρος»

Συνεδρίασε η Αστική Αρχή της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Μυτιλήνης

Υπό την προεδρεία του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 13 Μαρτίου η συνεδρίαση της Αστικής Αρχής για την Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Μυτιλήνης, για πρώτη φορά μετά την έγκρισή της από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και ΕΣΠΑ Βορείου Αιγαίου Στρατή Κυρατζή και του Προϊσταμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της ΠΒΑ Γιώργου Πλακωτάρη.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, πέραν του Δήμου, εκπρόσωποι όλων των φορέων που συνιστούν την αρχή, και ειδικότερα ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ Στράτος Μανωλακέλλης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ανατολικού Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Μπαρούτης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ Παναγιώτης Κατσαβέλλης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου Μυτιλήνης «ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΑΕ» Γιώργος Αυγουστίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης Μανώλης Ευσταθίου και ο Πρόεδρος Γιάννης Μουτζούρης και η Γραμματέας Βάλια Μπαρμπατιώτη του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης. Επίσης, παρόντες ήταν ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Παπαχριστοφόρου και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Μυτιλήνης Ζωή Ανατολίτη.

Κατά τη συνεδρίαση, ο κ. Χριστόφας παρουσίασε την Στρατηγική ΒΑΑ για την πόλη της Μυτιλήνης και τις προτάσεις έργων, που περιλαμβάνονται σε αυτή και οι οποίες συζητήθηκαν από τα μέλη της Αστικής Αρχής. Επιπλέον, ο κ. Πλακωτάρης ενημέρωσε συνοπτικά για ζητήματα διαχείρισης της Στρατηγικής, ενώ επεσήμανε και τη σημασία της ουσιαστικής λειτουργίας του συστήματος διακυβέρνησής της μέσω της Αστικής Αρχής.

δδ

Σημειώνεται, πως στις αρμοδιότητες της Αστικής Αρχής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η ευθύνη συντονισμού του σχεδιασμού της Στρατηγικής, η διαβούλευση με τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών, η διαμόρφωση του σχεδίου δράσης για την ωρίμανση των έργων και την υλοποίησης της Στρατηγικής, καθώς επίσης και η παρακολούθηση της πορείας της τελευταίας και η διαμόρφωση προτάσεων για την επίλυση ζητημάτων που μπορεί να προκύπτουν. Αν και τυπικά η Αστική Αρχή υποχρεούται να συνεδριάζει κάθε εξάμηνο ομόφωνα εκφράστηκε η διάθεση πιο τακτικών συναντήσεων, ώστε να υπάρχει το καλύτερο δυνατό επίπεδο συντονισμού και συνεργασίας.

Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Χριστόφας δήλωσε σχετικά: «Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για την πορεία υλοποίησης, πλέον, της Στρατηγικής για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της πόλης της Μυτιλήνης, καθώς πρακτικά… «βάλαμε μπρος» την Αστική Αρχή, μιας ομάδας εμπλεκόμενων φορέων που στο σύνολό της, με τον συντονισμό του Δήμου Μυτιλήνης, θα συμβάλει στο να έχει την σωστή εφαρμογή.  Διαχρονικό πρόβλημα της Αυτοδιοίκησης είναι πως δεν εμπλέκει στη διαδικασία διαμόρφωσης και εφαρμογής των πολιτικών της την Κοινωνία των Πολιτών, κάτι που επιτυγχάνεται με τη διευρυμένη σύνθεση της παρούσας Αστικής Αρχής, που είμαι βέβαιος, πως με αφορμή τη Στρατηγική ΒΑΑ, που μας φέρνει στο ίδιο τραπέζι, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για πολλά περισσότερα ζητήματα, που αφορούν τον τόπο μας και να συνδιαμορφώσουμε λύσεις και προτάσεις» 

Μοιράσου το άρθρο!