Πολιτική

04/09/2014 - 19:47

Π. Βογιατζής: Ανάγκη άμεσης ρύθμισης της απόδοσης ΦΠΑ από τους Αγροτικούς και Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς

style="text-align: justify;"> 
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη, και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Καρασμάνη, κατέθεσε σήμερα, ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής. 
 
Σε συνέχεια της πρόσφατης παρέμβασης του Βουλευτή παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο συζήτησης του Σχεδίου Νόμου για τις Υδατοκαλλιέργειες, όπου είχε θίξει το επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγροτικοί και πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί, ο Βουλευτής κατέθεσε σήμερα ξεχωριστή Ερώτηση με θέμα την επείγουσα ανάγκη ρύθμισης της απόδοσης του ΦΠΑ από τους συνεταιρισμούς αυτούς.
 
Ο Βουλευτής εξηγεί αναλυτικά στην Ερώτησή του τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Λέσβου, όσο και Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί πανελλαδικά εξαιτίας της υποχρεωτικής καταβολής του ΦΠΑ κάθε μήνα, τη στιγμή που αφενός από τις γαλακτοκομικές εταιρείες αμείβονται με εξάμηνες επιταγές και αφετέρου από τα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών, τα οποία αγοράζουν τα προϊόντα επί πιστώσει, εξοφλούνται και πάλι μετά πέντε με έξι μήνες. Το αποτέλεσμα συνεπώς είναι η αδυναμία των Συνεταιρισμών αυτών να καταβάλουν έγκαιρα το ΦΠΑ με κίνδυνο τόσο το εκάστοτε Δ.Σ. των Συνεταιρισμών να βρεθεί κατηγορούμενο, όσο και τη συσσώρευση χρεών.
 
Με δεδομένη την πάγια θέση του Βουλευτή για ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, ως μέτρο καίριας σημασίας για τη γενικότερη ενδυνάμωση της εθνικής οικονομίας, ο Βουλευτής ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς να προβούν στις αναγκαίες ρυθμίσεις, ώστε είτε ο ΦΠΑ να μπορεί να καταβάλλεται από τους Συνεταιρισμούς σε δόσεις, είτε να καταβάλλεται μετά την εξόφληση των τιμολογίων.
 
Ακολουθεί αναλυτικά η ΕΡΩΤΗΣΗ του Βουλευτή.
ΠΡΟΣ:
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ,
κ. ΓΚΙΚΑ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ
ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ: 
κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ
 
ΘΕΜΑ: Ανάγκη ρύθμισης για την απόδοση του ΦΠΑ των Αγροτικών και Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών 
 
Όπως ανέφερα και στη σύντομη παρέμβασή μου στη Βουλή στις 28 Αυγούστου παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ένα σοβαρό θέμα που αφορά στους κτηνοτρόφους και επιβαρύνει σημαντικά τον πρωτογενή τομέα έχει να κάνει με την υποχρεωτική μηνιαία καταβολή ΦΠΑ από τους Αγροτικούς και Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς.
Πιο συγκεκριμένα, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Λέσβου, αλλά και οι άλλοι Πρωτοβάθμιοι Συνεταιρισμοί της χώρας τηρούν βιβλία Γ’ Κατηγορίας και μεταπωλούν τα προϊόντα των μελών τους σε διάφορους εμπόρους. Συμβαίνει όμως το εξής παράδοξο: οι Συνεταιρισμοί που πωλούν το γάλα των μελών τους προς τις γαλακτοκομικές εταιρείες ενώ αμείβονται με εξάμηνες επιταγές, οφείλουν την ίδια στιγμή να καταβάλουν κάθε μήνα το ΦΠΑ. Αντίστοιχα, τα μέλη των Αγροτικών Συνεταιρισμών αγοράζουν από τους Συνεταιρισμούς ζωοτροφές και άλλα γεωργικά προϊόντα επί πιστώσει, οπότε και σε αυτή την περίπτωση οι συνεταιρισμοί εξοφλούνται μετά πέντε με έξι μήνες, την ίδια στιγμή που οφείλουν και πάλι να καταβάλουν το ΦΠΑ αυτών των αγορών μηνιαίως.
Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο. Επειδή δηλαδή, τα χρήματα οι Συνεταιρισμοί δεν τα εισπράττουν παρά μετά έξι μήνες, αδυνατούν να καταβάλουν το ΦΠΑ εμπρόθεσμα, με αποτέλεσμα αφενός τη συσσώρευση χρεών και αφετέρου τον κίνδυνο το εκάστοτε Δ.Σ. του Συνεταιρισμού να βρεθεί κατηγορούμενο για μη έγκαιρη καταβολή ΦΠΑ.
Με βάση τα παραπάνω που συνιστούν ένα επείγον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγροτικοί και πρωτοβάθμιοι συνεταιρισμοί της χώρας, αλλά και με δεδομένη την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα των νησιών μας, ως μία σημαντική πτυχή της οικονομικής ζωής της χώρας που μπορεί να συνεισφέρει καταλυτικά στην πρόοδο της εθνικής οικονομίας,
 
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1. Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να εξετάσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα και να προβούν σε σχετικές ρυθμίσεις, προκειμένου είτε ο ΦΠΑ να εξοφλείται σε δόσεις, είτε να εξοφλείται μετά την εξόφληση των τιμολογίων από τις εταιρείες και τα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών;
 
Ημερομηνία 04.09.2014
Παύλος Βογιατζής
 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!