Πολιτική

21/01/2021 - 10:53

Πάλι φύκια για μεταξωτές κορδέλες;

Παρέμβαση από την Εριφύλη Χιωτέλλη

Στο δελτίο τύπου του Δήμου Μυτιλήνης διαβάσαμε:

 

«Την έγκριση της ΕΕ για την υλοποίηση τριών σημαντικών έργων στην πόλη της Μυτιλήνης, επιφύλασσε η σημερινή επίσκεψη της Αναπληρώτριας Διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό (DG Home), Beate Gminder, στον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη»

Και επειδή θέλουμε πολύ να χαρούμε   και εμείς  θα θέλαμε πριν αφεθούμε στη χαρά μας να διευκρινίσουμε κάποια σημεία.

α) Απ’ ότι ξέρουμε η κ. Gminder είναι υψηλόβαθμη διοικητική υπάλληλος της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων,  επικεφαλής της task forse που δημιούργησε η Ε.Ε. με στόχο την εύρεση χώρου για δημιουργία νέου ΚΥΤ. Με βάση τον τρόπο που λειτουργεί  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κ. Gminder δεν έχει καμία αρμοδιότητα να αποφασίζει για χρηματοδότηση έργων.

Αυτή την αρμοδιότητα την έχει η Δ/νση περιφερειακής και Αστικής πολιτικής της Ε.Ε.

Λειτουργεί άραγε η κ. Gminder ως…μεσολαβητής του Δήμου με τις άλλες αρμόδιες Διευθύνσεις; Μακάρι αλλά για όποιον γνωρίζει ελάχιστα από τη γραφειοκρατία της ΕΕ. είναι γνωστό πως αυτά δε λύνονται «στο μιλητό».  

Από την ανακοίνωση λοιπόν του Δήμου προκύπτουν  ασάφειες που οδηγούν στα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:

Τι ακριβώς σημαίνει, «επισφραγίστηκε η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 10 εκατ. Ευρώ για την ανακατασκευή του Παλαιού Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης, ώστε «να δημιουργηθεί ένα εμβληματικό κτήριο Παλαί Ντε Σπορ, κόσμημα για τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό στην πόλη μας», όπως τόνισε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης;

Επισφράγιση της χρηματοδότησης, σημαίνει, ότι με κάποιο τρόπο, κατατέθηκε κάπου σε κάποια υπηρεσία της Ε.Ε., (ίσως μετά από μια πρόσκληση για λόγους ανταγωνισμού) ένας πλήρης τεχνικός και οικονομικός φάκελος. Αυτός αξιολογήθηκε με μια διαδικασία και στη συνέχεια εγκρίθηκε. Έγινε κάτι τέτοιο; Έχουμε στα χέρια μας κάποια επιστολή από την αρμόδια  υπηρεσία της Ε.Ε  που φυσικά δεν είναι η Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής!

 

Διαβάσαμε ακόμα!

«Μετά από συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο εγκρίθηκε επίσης η χρηματοδότηση με 5 εκατ. Ευρώ για την πλήρη ανάπλαση της Δημοτικής Πλαζ (Τσαμάκια), που παράλληλα με το μεγάλο έργο για την Ανάπλαση Περιφερειακής Πρόσβασης Κάστρου και τη δημιουργία ήπιας κυκλοφορίας οδού Πεζόδρομου και Ποδηλατόδρομου στην περιοχή, θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για τους ξένους όσο και για τους Έλληνες τουρίστες, δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία, ενώ και οι κάτοικοι της πόλης θα μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη μίας πλήρως ανεπτυγμένης περιοχής εντός της πόλης.»

Από ότι ξέρουμε, το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει καμία σχέση με τις διαδικασίες εγκρίσεων, δεν έχει δικά του χρήματα για τέτοιο σκοπό.

Δεν μπορεί να αποφασίζει για εγκρίσεις χρηματοδοτήσεως έργων. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή   «να δει με καλό μάτι» ένα αίτημα που θα κατατεθεί.

Διαβάσαμε επίσης, πως το τρίτο έργο που έλαβε την έγκριση για χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πραγματοποιηθεί μέσω του Δήμου Μυτιλήνης, αφορά στην συντήρηση του Ιερού Ναού Αγίου Θεράποντος, έναντι του ποσού των 3 εκατ. Ευρώ.

Επίσης θα ρωτήσουμε, τι θα πει έλαβε την έγκριση; Από ποιο όργανο έγινε αυτό; Με ποιο προϋπολογισμό; Με ποιο φάκελο; Από ποιόν κατατέθηκε;

Να τονίσουμε επίσης  ότι ο Δήμαρχος Μυτιλήνης έλαβε τη διαβεβαίωση της κας Gminder ότι και τα υπόλοιπα έργα τα οποία είχαν παρουσιαστεί σε σχετική συνάντηση τον Οκτώβριο, θα κατατεθούν στο Ευρωκοινοβούλιο και θα λάβουν έγκριση για να υλοποιηθούν.

 

ΝΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ! ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ!!!

Τελειώνοντας λοιπόν θα θέλαμε να λάβουμε διευκρινίσεις στα παραπάνω ερωτήματά μας για να μπορέσουμε κι εμείς να χαρούμε!

Γιατί αν δεν υπάρχουν απαντήσεις συγκεκριμένες σε αυτά τα ερωτήματα, αυτό που μας έδωσε η κ. Gminder είναι υποσχέσεις και ευχές και αυτό που κάνει ο κ. Κύτελης είναι να παρουσιάζει τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες, για να μας χρυσώσει το χάπι δηλ το νέο ΚΥΤ!

ΕΡΙΦΥΛΗ ΧΙΩΤΕΛΛΗ

Μοιράσου το άρθρο!