Πολιτική

02/07/2011 - 06:51

Πάμε Καλλονή για θέατρο .... Πάμε να δούμε το "Σέντζα"

Το Θεατρικό Τμήμα του Εκπολιτιστικού Θεατρικού Ομίλου Καλλονής παρουσίασε μ' επιτυχία το έργο του Παντελή Χορν « Ο Σέντζας » το Σάββατο 25 Ιουνίου 2011 και ώρα 21:00, στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής . Η παράσταση , τη σκηνοθεσία της οποίας έχει αναλάβει ο κ. Χριστόδουλος Χατζηιωάννου, είναι η πρώτη από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυση του Ε.Θ.Ο.Κ. Η ιστορία της ζωής και των έργων του " Σέντζα " θα ξετυλιχθεί για μια ακόμη φορά το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιουλίου κι ώρα 21:00 στη φιλόξενη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλλονής . Η τιμή εισόδου για τους ενήλικες είναι 5 ευρώ και για τα παιδιά 3 ευρώ ( το έργο προτείνεται για ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών ) . Η παρουσία όλων των φίλων θεατών και των Μέσων Ενημέρωσης των πολιτών (έντυπος κι ηλεκτρονικός τύπος ) θα είναι τιμή για το Θεατρικό Τμήμα του Ε.Θ.Ο.Κ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο Σέντζας , ένας πλούσιος τραπεζίτης από την Πόλη , έρχεται σ’ένα νησί του Β.Αιγαίου και ταράζει τη ζωή του μικρού χωριού, κουβαλώντας , εκτός από τα πολλά λεφτά του , και τη φήμη του ακαταμάχητου εραστή. Οι γυναίκες του χωριού δε θ’ αργήσουν να επιζητούν τον έρωτά του και σε λίγο βρίσκονται όλες να εγκυμονούν . Εκείνος με τη σειρά του αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις παράνομες εγκυμοσύνες , προικίζοντας τις απρόσεκτες. Στο μεταξύ οι άρχοντες του νησιού ξεσηκώνονται, κατηγορώντας τον ήρωα ως τον αίτιο της ηθικής πτώσης και διαφθοράς των κοριτσιών του τόπου. Ο Σέντζας βρίσκει τον τρόπο να τους κλείσει το στόμα , χρηματίζοντάς τους , ενώ εξακολουθεί να κρατά καλά κρυμμένο το μεγάλο του μυστικό… Ο πραματευτής του χωριού αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος και δρα καταλυτικά στην εξέλιξη του έργου…

Το παιχνίδι του είναι και του φαίνεσθαι και το ψέμα που κρύβει την αλήθεια είναι τα βασικά μοτίβα , που διατρέχουν τις συμπεριφορές των ηρώων του έργου. Όλα τα πρόσωπα του έργου καλύπτουν τις πραγματικές επιθυμίες πίσω απόψεύτικες συμπεριφορές. Κορυφαίος στο παιχνίδι της μάσκας ο ίδιος ο Σέντζας που ταυτίζεται συνειδητά μ΄έναν κόσμο ψεύτικο για να δώσει νόημα στην ύπαρξή του. Έτσι, εκτός από πρωταγωνιστής σε ένα γαϊτανάκι κωμικών επεισοδίων , είναι ταυτόχρονα και τραγικό πρόσωπο. Η μόνη που πετάει τη μάσκα για να ζήσει τον έρωτα είναι η! Μαρίτσα που διεκδικεί την καρδιά και την αλήθεια του Σέντζα και γι’ αυτό γίνεται επικίνδυνη. Το έργο κινείται σε ένα δίπολο. Από τη μια η απάτη και η διαφθορά κι από την άλλη ο έρωτας , που αν και δε δικαιώνεται , μπορεί ακόμη να φλογίζει τις καρδιές.

Το έργο , γραμμένο το 1925, μέσα στην ταραγμένη και βαθιά αντιφατική εποχή του μεσοπολέμου , είναι μια τολμηρή κωμωδία , βαθιά τρυφερή , ανθρώπινη και γνήσια ελληνική.

Σε μια Ελλάδα που κλυδωνίζεται από την οικονομική-κοινωνική-πολιτική κρίση , σε μια εποχή που οι πλατείες γεμίζουν αγανακτισμένους πολίτες και η απογοήτευση κι ο θυμός μεγαλώνουν , τούτο το έργο αποδεικνύεται τραγικά επίκαιρο. Κι αναδεικνύει τη θεατρική πράξη ως μια από τις μορφές ουσιαστικής αντίστασης κι αντίδρασης , απέναντι σ’ όλα αυτά που μας πληγώνουν…

Καλλονή, 30/6/11

Για τη θεατρική ομάδα Χριστόδουλος Χατζηιωάννου

Μοιράσου το άρθρο!