Πολιτική

27/03/2011 - 22:53

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Πρόσκληση για μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Γεωγραφίας 2011-2012

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011-2012
Μυτιλήνη, 23.03.2011
Α.Π.: 764
1. ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ
ΣΤΗ «ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΓΕΩΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ»
Το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Γεωγραφία και Εφαρμοσμένη Γεωπληροφορική» (ΦΕΚ 53/Β΄/24.01.2002, όπως τροποποιήθηκε από το ΦΕΚ 577/Β΄/28.4.2005 και από το ΦΕΚ 1597/Β΄/11.08.2008), το οποίο οδηγεί:
σε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στη «Γεωγραφία και Εφαρμοσμένη Γεωπληροφορική», με δυο κατευθύνσεις:
1) Εφαρμοσμένη Γεωπληροφορική στην Ανθρωπογεωγραφία και το Σχεδιασμό του Χώρου
2) Εφαρμοσμένη Γεωπληροφορική στη Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος και Κινδύνων
Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απονομή του Μ.Δ.Ε. είναι τρία (3) διδακτικά εξάμηνα.
Το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 (Α΄ εξάμηνο) θα εισαχθούν έως και 30 μεταπτυχιακοίφοιτητές. Δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας έχουν: πτυχιούχοι Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχων ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, καθώς και πτυχιούχοι Τμημάτων ΤΕΙ. Υποψηφιότητα, επίσης, μπορούν να υποβάλουν και οι τελειόφοιτοι των ανωτέρω Τμημάτων, οι οποίοι θα πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση ολοκλήρωσης σπουδών έως την περίοδο των εγγραφών τον Οκτώβριο 2011.
Ταυτόχρονα με την αίτηση υποψηφιότητας,  κάθε ενδιαφερόμενος δηλώνει μία από τις δύο ανωτέρω κατευθύνσεις που επιθυμεί να παρακολουθήσει. Κατά τη διάρκεια του Α΄ και Β΄ εξαμήνου προσφέρονται συνολικά είκοσι τρία (23) μαθήματα, από τα οποία, ο μεταπτυχιακός φοιτητής οφείλει να παρακολουθήσει και να εξεταστεί με επιτυχία σε οκτώ (8). Το  Γ΄ εξάμηνο των σπουδών είναι αφιερωμένο στην εκπόνηση της μεταπτυχιακής διατριβής.
Η αξιολόγηση και η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μετά την συνέντευξή τους. Για την επιλογή θα συνεκτιμηθούν: (α) ο γενικός βαθμός πτυχίου, (β) η αναλυτική βαθμολογία στα συναφή με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. προπτυχιακά μαθήματα, (γ) ο βαθμός της πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας (όπου προβλέπεται), (δ) οι τυχόν ερευνητικές, μελετητικές και επαγγελματικές δραστηριότητες και δημοσιεύσεις κλπ, καθώς και (ε) δύο (2) τουλάχιστον συστατικές επιστολές μελών Δ.Ε.Π. από ελληνικά ή ξένα ισότιμα Α.Ε.Ι., ή από ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας ή της αλλοδαπής και, τέλος,  οποιοδήποτε άλλο στοιχείο συμβάλλει στην συγκρότηση του “προφίλ” του υποψηφίου ως προς την ικανότητά του να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Γεωγραφία. Οι Έλληνες/ίδες υποψήφιοι πρέπει να έχουν επάρκεια της αγγλικής γλώσσας, η οποία να αποδεικνύεται με αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος πιστοποιητικό, ενώ οι αλλοδαποί επάρκεια ελληνικής γλώσσας. Υποψήφιοι που δεν έχουν πιστοποιητικό επάρκειας αγγλικής γλώσσας, είναι δυνατόν να προεπιλεγούν εφόσον πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια, και να κληθούν να εξεταστούν γραπτώς στην αγγλική γλώσσα στο Τμήμα Γεωγραφίας τον Σεπτέμβριο 2011.
Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των ημερομηνιών 20-24 Ιουνίου 2011 και το πρόγραμμα των συνεντεύξεων θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως από τη Γραμματεία στην ιστοσελίδα του Τμήματος.
Για την παρακολούθηση του Π.Μ.Σ. προβλέπεται η καταβολή διδάκτρων ύψους εξακοσίων ευρώ (600 €) ανά εξάμηνο.
2. ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΔΙΠΛΩΜΑ ΣΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ
Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την απονομή του Διδακτορικού Διπλώματος (Δ.Δ.) είναι τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής.
Για την απόκτηση Δ.Δ. στη Γεωγραφία, υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν κάτοχοι Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών της ημεδαπής ή ομοταγών, αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, οι οποίοι ενδιαφέρονται να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή στις ακόλουθες θεματικές περιοχές:
- Χρήση των ΤΠΕ στην  Γεωγραφική και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (1 θέση)
- Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (1 θέση)
-Γεωγραφία Φυσικών Καταστροφών (1 θέση)
- Αστικός Ανταγωνισμός - Χωρικές Ανισότητες  (1 θέση)
- Κοινωνικός Αποκλεισμός και Μειονοτικός Χώρος (1 θέση)
- Οικολογία και βιογεωγραφία (1 θέση)
- Οικογεωγραφία και Φυσικοί Πόροι της Μεσογείου (1 θέση)
- Γεωγραφίες της Σύγχρονης Καθημερινής Ζωής (1 θέση)
- Ανάλυση και Σχεδιασμός του Τοπίου (1 θέση)
- Μορφοτεκτονική - Παλαιοσεισμολογία (1 θέση)
-Διαχείριση της Γεωποικιλότητας - Γεωδιατήρηση: Ανάδειξη Γεωτόπων (1 θέση)
- Οικονομική Ανάπτυξης και Οικονομική Ολοκλήρωση (1 θέση)
-    Διαχείριση Χωρικών ή Χωρο-χρονικών Δεδομένων (2 θέσεις )
Η αξιολόγηση και η επιλογή των υποψηφίων γίνεται μετά την συνέντευξή τους. Για την επιλογή των υποψηφίων διδακτόρων θα συνυπολογιστούν: (α) ο βαθμός του πτυχίου ή διπλώματος, της πτυχιακής ή διπλωματικής τους εργασίας (όπου προβλέπεται) και η επίδοση στα συναφή με το αντικείμενο της Δ.Δ. μαθήματα, (β) ο βαθμός του Μ.Δ.Ε. και της μεταπτυχιακής τους διατριβής, (γ) οι τυχόν ερευνητικές και μελετητικές τους δραστηριότητες, οι τυχόν επιστημονικές τους δημοσιεύσεις, μονογραφίες, κλπ, (δ) το Σχέδιο Πρότασης Διδακτορικής Διατριβής που θα πρέπει να καταθέσουν, όπως περιγράφεται πιο κάτω, (ε) δύο (2) τουλάχιστον συστατικές επιστολές από μέλη Δ.Ε.Π. ελληνικών ή ξένων ισότιμων Α.Ε.Ι., ή από ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας ή της αλλοδαπής, (στ) όποιο άλλο στοιχείο είναι δυνατόν, κατά την κρίση των υποψηφίων, να συμβάλει στη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εικόνας των επιστημονικών τους ενδιαφερόντων και της εμπειρίας τους.
Η συνέντευξη θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των ημερομηνιών 20-24 Ιουνίου 2011 και το πρόγραμμα των συνεντεύξεων θα γνωστοποιηθεί εγκαίρως από τη Γραμματεία στην ιστοσελίδα του Τμήματος.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Κάθε υποψήφιος/α πρέπει να υποβάλει εμπρόθεσμα, αυτοπροσώπως ή με συστημένη επιστολή, στη Γραμματεία Π.Μ.Σ. του Τμήματος Γεωγραφίας, τα παρακάτω δικαιολογητικά:
1.      Αίτηση Υποψηφιότητας (διατίθεται στη Γραμματεία και στην ιστοσελίδα:http://www.geo.aegean.gr/pms),
2.      Αναλυτικό Βιογραφικό Σημείωμα,
3.      Επικυρωμένο αντίγραφο πτυχίου ή διπλώματος,
4.      Επικυρωμένο αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών μαθημάτων,
5.      Επικυρωμένο αντίγραφο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (απαραίτητο στην υποψηφιότητα για Δ.Δ.),
6.      Επικυρωμένο αντίγραφο αναλυτικής βαθμολογίας μεταπτυχιακών μαθημάτων (απαραίτητο στην υποψηφιότητα για Δ.Δ.),
7.      Επικυρωμένο αντίγραφο πιστοποιητικού επάρκειας αγγλικής γλώσσας σε επίπεδοFCE, MCCE, TOEIC (βαθμολογία 505 και άνω) ή αντίστοιχο κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, και πιστοποιητικού επάρκειας της ελληνικής γλώσσας (για αλλοδαπούς υποψήφιους),
8.      Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας (ή διαβατηρίου),
9.      Τέσσερις (4) πρόσφατες φωτογραφίες
10.  Δύο (2) Συστατικές Επιστολές από μέλη Δ.Ε.Π. Ελληνικών ή ξένων Α.Ε.Ι. ή από ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας ή της αλλοδαπής στο ειδικό Έντυπο Συστατικής Επιστολής που διατίθεται στη Γραμματεία και στην ιστοσελίδα:http://www.geo.aegean.gr/pms,
11.  Απλά αντίγραφα τυχόν επιστημονικών δημοσιεύσεων, μονογραφιών, κλπ,
12.  Τέλος, οι υποψήφιοι μπορούν να καταθέσουν κάθε άλλο στοιχείο που, σύμφωνα με την γνώμη τους, θα συνέβαλλε ώστε η Επιτροπή Αξιολόγησης να σχηματίσει πληρέστερη άποψη για το επιστημονικό και ερευνητικό προφίλ τους.
Σε περίπτωση που οι τίτλοι σπουδών έχουν χορηγηθεί από Α.Ε.Ι. του εξωτερικού, θα πρέπει απαραιτήτως να υποβληθούν και οι επικυρωμένες βεβαιώσεις ισοτιμίας από το ΔΟΑΤΑΠ.
Πέραν των ανωτέρω δικαιολογητικών, οι υποψήφιοι για Δ.Δ. θα πρέπει, το αργότερο μέχρι 10 Ιουνίου 2011, να υποβάλουν Σχέδιο Πρότασης Διδακτορικής Διατριβής το οποίο θα πρέπει απαραιτήτως να περιέχει:
(α)     Τον τίτλο του προτεινόμενου θέματος της διατριβής
(β)     Περιγραφή του προτεινόμενου θέματος διδακτορικής διατριβής
(γ)     Περιγραφή του σκοπού της διδακτορικής διατριβής καθώς και των επιμέρους στόχων (των βασικών ερευνητικών ερωτημάτων ή προβλημάτων στα οποία θα απαντήσει, ή και των ειδικότερων υποθέσεων τις οποίες θα υποβάλλει σε έλεγχο)
(δ)     Εκτίμηση των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων
(ε)     Πρόταση μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί
(στ)   Στοιχεία πρωτοτυπίας του προτεινόμενου θέματος
(ζ)     Ενδεικτική βιβλιογραφία
Η σύνταξη του Σχεδίου Πρότασης Διδακτορικής Διατριβής με την μορφή και το περιεχόμενο που αναφέρθηκε παραπάνω αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή της πρότασης εκπόνησης της Δ.Δ. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει οι υποψήφιοι ναεπικοινωνήσουν πρώτα με το μέλος Δ.Ε.Π. του Τμήματος Γεωγραφίας του οποίου το ερευνητικό αντικείμενο είναι συναφές με το προτεινόμενο θέμα εκπόνησης Δ.Δ. (πληρ.:http://www.geo.aegean.gr/greek/people.htm). Πριν την κατάθεση του Σχεδίου Πρότασης και πριν τη διαδικασία της συνέντευξης συνιστάται ο έλεγχός του από το εν δυνάμει επιβλέπον μέλος Δ.Ε.Π.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ή αποστέλλονται το αργότερο μέχρι τη Τρίτη 10 Μαΐου 2011 (σφραγίδα ταχυδρομείου, - όχι συστημένη επιστολή) στη διεύθυνση:
Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας
Γραμματεία Π.Μ.Σ.
Λόφος Πανεπιστημίου
811 00 Μυτιλήνη
(Πληρ.: Μ. Πιττού, τηλ: 22510 36472, φαξ: 22510/36409, e-mail:geoinformatics@aegean.gr, (ιστοσελίδα: http://www.geo.aegean.gr/pms/).
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Γεωγραφίας
Νικόλαος Ζούρος
Αναπληρωτής Καθηγητής

Μοιράσου το άρθρο!