Skip to main content
|

Παραμονή προσφύγων στο λιμάνι της Μυτιλήνης - Επιστολή Ζαμτράκη στον Υπουργό

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα
 
Αξιότιμε κε Υπουργέ,
 

Ως Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου βιώνω καθημερινά το δράμα των προσφύγων και μεταναστών, κομμάτι του οποίου λαμβάνει χώρα στο Λιμάνι της Μυτιλήνης. Επειδή θεωρώ βέβαιο ότι είστε γνώστης της όλης κατάστασης έχοντας μάλιστα πλήρη εικόνα από τις επανειλημμένες επισκέψεις σας στο χώρο, θα αναφερθώ σε ένα μόνο γεγονός για να σας επαναλάβω και μια παλιά μου πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή.

 
Περί την 15η ώρα της 22-10-2015, ημέρα Πέμπτη, στη Μυτιλήνη και φυσικά στο Λιμάνι στην κυριολεξία «άνοιξαν οι ουρανοί». Καταρρακτώδης βροχή, αέρας, κεραυνοί ανάγκασαν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιδοθούν σε έναν μάταιο αγώνα να προστατευθούν. Εικόνα απερίγραπτη, τραγική. Χωρίς λύση. Στο λιμάνι δεμένο το επιβατηγό πλοίο Αριάδνη για το καθιερωμένο δρομολόγιο του.
 
Διερωτήθηκα γιατί άραγε αυτοί οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να βρουν καταφύγιο και προστασία στο πλοίο; Μετέφερα την απορία μου στον κύριο Λιμενάρχη, Νικόλαο Βάρθη και αυτός στον πλοίαρχο του Αριάδνη, τον κ. Γιώργο Αρβανίτη. Ο κύριος πλοίαρχος γνωστός σε μένα για την ευαισθησία και την ανθρωπιά του, ξεπέρασε τα τυπικά ελληνικά γραφειοκρατικά εμπόδια θα έλεγα εγώ, άνοιξε τις πύλες του πλοίου, οι άνθρωποι έτυχαν φιλοξενίας και η τραγική κατάσταση ομαλοποιήθηκε σε χρόνο μηδέν.
 
Αυτή η απλή, ανέξοδη ενέργεια με ενθαρρύνει σήμερα να σας καταθέσω την παλιά πρόταση: Ένα μεγάλο πλοίο να διατεθεί για να χρησιμοποιηθεί ως πλωτό ξενοδοχείο, μόνιμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης.
 
Σ' αυτό θα βρίσκουν φιλοξενία όσοι είναι σε αναμονή να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή άλλα λιμάνια. Σ' αυτό θα μπορούν να αναπτύξουν τις δράστηριότητές τους οι διάσπαρτες Μ.Κ.Ο. και άλλες οργανώσεις. Σ' αυτό θα μπορούν να οργανωθούν άλλες δραστηριότητες. Το πείραμα εξάλλου πέτυχε στους σεισμούς της Καλαμάτας και της Κεφαλονιάς.
 
Να είστε βέβαιος ότι κανένας άλλος τρόπος, πλην των οργανωμένων κέντρων υποδοχής, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει όσα θα υποστούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες τους δύσκολους μήνες του χειμώνα, πλην της μόνιμης παραμονής πλοίου - ξενοδοχείου στο λιμάνι στο οποίο εκτός της προσωρινής παραμονής των ανθρώπων θα αναπτυχθούν όλες οι απαραίτητες δραστηριότητες, όπως έχω εκθέσει παραπάνω".
 
Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου 
Σωτήρης Ζαμτράκης
 
φωτογραφία Γιώργος Παπαδόπουλος 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία