Πολιτική

27/10/2015 - 12:26

Παράνομο το δάνειο που ανακοίνωσε η κα Καλογήρου - Αποκάλυψη από το Ν. Γιακαλή

Δ

ήλωση του επικεφαλή της παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ισχυρό Βόρειο Αιγαίου, Νάσου Γιακαλή:

Στην τελευταία μας παρέμβαση είχαμε αναφέρει ότι σύντομα θα ακολουθήσει και νέα δήλωση από την παράταξη μας για το δάνειο των 2 εκατομμυρίων ευρώ που η Περιφερειάρχης κα Καλογήρου ανακοίνωσε στο τελευταίο “δήθεν” Περιφερειακό Συμβούλιο.

Επανερχόμαστε λοιπόν και καταγγέλλουμε ευθέως την Περιφερειάρχη  για τις ενέργειες της, οι οποίες στερούνται νομιμότητας αλλά και για συνειδητή παραπλάνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Και αυτό θα το τεκμηριώσουμε απόλυτα με στοιχεία που θα παραθέσουμε.
1ον  Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη έγκριση δανείου 2 εκατομμυρίων ευρώ δεν είναι νόμιμη γιατί δεν υπάρχει καμιά απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου, ούτε καν ενημέρωση. Η Περιφερειάρχης λειτούργησε εν κρυπτώ και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό.
2ον Ποτέ δεν μάθαμε ποιοι διαπραγματεύτηκαν το δάνειο και ποιοι ήταν αυτοί που έκαναν τις επαφές με την τράπεζα. Υπάρχουν μόνο υποψίες και ταξίδια στο Παρίσι που πληρώθηκαν από την Περιφέρεια και για πρόσωπα που δεν έχουν θεσμική σχέση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Το ερώτημα είναι  πως διαπραγματεύτηκαν το ύψος του δανείου αφού δεν είχαν καμιά μελέτη για το έργο που ήθελαν να κάνουν; κατά προσέγγιση υπολόγισαν ;  Και τι θα κάνουν με το λειτουργικό κόστος ; Ποιος θα το πληρώσει;
3ον  Η Περιφερειάρχης παραπλάνησε το Περιφερειακό Συμβούλιο διότι ενώ η ανακοίνωση της Τράπεζας για την έγκριση του δανείου έχει γίνει από τις 2/10 , και οι επαφές με την τράπεζα είχαν αρχίσει εδώ και μήνες εκείνη ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 21/10  και μόνο μετά από δική μας απαίτηση για να γίνει επιτέλους αυτή η συνεδρίαση.
4ον  Η Περιφερειάρχης ανακοίνωσε τόσο σε εμάς στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι το έργο θα στοιχήσει 2 εκατομμύρια ευρώ, η πραγματικότητα όμως είναι ότι το έργο θα στοιχήσει 3 εκατομμύρια ευρώ αφού όπως λέει η Τράπεζα “το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο και τα 2 εκατομμύρια καλύπτουν τα 2/3 του έργου” άρα λοιπόν σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε μένει ορφανό 1 εκατομμύριο ευρώ.
5ον Η Περιφερειάρχης είπε στα ΜΜΕ ότι θα γίνει ένα κέντρο η τράπεζα όμως λέει ότι θα γίνουν 2 κέντρα. Από τα ΜΜΕ πάλι πληροφορηθήκαμε  ότι το κέντρο αυτό θα γίνει για να στεγάσει 200 ασυνόδευτα παιδιά, από την τράπεζα όμως μάθαμε ότι το έργο θα αφορά 100 άτομα και από αυτά τα 40 μόνο θα είναι ασυνόδευτα παιδιά !!!
6ον  Από την τράπεζα μάθαμε ότι στο κέντρο αυτό θα πρέπει να υπάρχει και λατρευτικός χώρος και εμείς ρωτάμε τι ακριβώς θα γίνει στο κέντρο μήπως τζαμί; Αν ναι και αυτό πρέπει να διευκρινιστεί.
7ον  Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι θα είναι αυτό το κέντρο γιατί από την τράπεζα  μάθαμε ότι πρόκειται για χώρο μόνιμης διαμονής και εγκατάστασης ενώ η Περιφερειάρχης λέει άλλα !!
Αυτά είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που τεκμηριώνουν το παράνομο της διαδικασίας και την παραπλάνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Δηλώνουμε ότι είμαστε σε θέση να δώσουμε και άλλα στοιχεία. Περιμένουμε όμως η κα Περιφερειάρχης έστω και τώρα να ακολουθήσει υπεύθυνη πολιτική στάση και να καλέσει άμεσα ένα “κανονικό” Περιφερειακό Συμβούλιο και να προσκομίσει όλη την αλληλογραφία με την τράπεζα και με άλλους θεσμικούς φορείς όπως το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, αν υπάρχουν !!!!.

Και εκεί να είστε σίγουροι ότι οι μάσκες θα πέσουν.

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν να “παίξει” με τον πόνο των προσφύγων ούτε όμως και με τα συμφέροντα των κατοίκων των νησιών μας.

Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

 



 
Ακολουθεί  η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης για την έγκριση του δανείου και τους όρους που βάζει. Το κείμενο είναι στα αγγλικά και είναι το πρωτότυπο επισυνάπτουμε και την μετάφραση του

 

 

CEB finances migrant and refugee reception centres in Greece

2 Oct 2015

 

PARIS - The Council of Europe Development Bank is lending ? 2 million to the North Aegean Region in Greece to co-finance two reception centres for migrants and refugees on the island of Lesbos. The loan, which will cover two-thirds of total project costs, was approved by the CEB's Administrative Council today and is guaranteed by the Bank's Social Dividend Account.
 

Fuelled by conflict and political instability in the Middle East and North Africa, the arrivals of migrants and refugees in Greece have reached unprecedented numbers in recent months. The island of Lesbos, located in the North-Eastern Aegean Sea and separated from Turkey's coastline by a ten-mile water channel, has become one of the main entry points into the European Union for people fleeing war and poverty. About 75% of those are estimated to be potential asylum-seekers, primarily from Syria.
Accommodation facilities for asylum-seekers in Greece are currently very limited, with a total capacity of 1,100 places for the whole country and none on the Greek islands where the migratory pressure is hard-felt.
 

The project which the CEB co-finances will create two open accommodation centres offering 100 places for asylum-seekers, including 40 for unaccompanied children over 12 years old. The facilities will include fully-furnished living areas and also recreation and worship space. Moreover, the project will ensure the provision by qualified personnel of access to legal, administrative and social services, medical care and psychological support, language courses, and children's educational programmes.
 

CEB Governor Rolf Wenzel said: "We are very pleased to be co-financing this project which will enable migrants and refugees to re-build their lives in dignified conditions. Initiatives such as this, along with the newly established Migrant and Refugee Fund (MRF), are important steps towards supporting CEB member states in their efforts to cope with the current migrant and refugee crisis."

 

Set up in 1956, the CEB (Council of Europe Development Bank) has 41 member states. Twenty-two Central, Eastern and South Eastern European countries, forming the Bank's target countries, are listed among the member states. As a major instrument of the policy of solidarity in Europe, the Bank finances social projects by making available resources raised in conditions reflecting the quality of its rating (Aa1 with Moody's, outlook stable, AA+ with Standard & Poor's, outlook stable and AA+ with Fitch Ratings, outlook stable). It thus grants loans to its member states, and to financial institutions and local authorities in its member states for the financing of projects in the social sector, in accordance with its Articles of Agreement.

 

 

Η CEB χρηματοδοτεί κέντρα υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα

2 Οκτωβρίου, 2015

 

ΠΑΡΙΣΙ – H Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης δανείζει 2.000.000 € στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην Ελλάδα για τη συγχρηματοδότηση δύο κέντρων υποδοχής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στο νησί της Λέσβου. Το δάνειο, το οποίο θα καλύψει τα δύο τρίτα του συνολικού κόστους του έργου, εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της CEB σήμερα και είναι εγγυημένο από τον Λογαριασμό Κοινωνικού Μερίσματος της Τράπεζας.

Εξαιτίας των συγκρούσεων και της πολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, οι αφίξεις των μεταναστών και των προσφύγων στην Ελλάδα έχουν φτάσει σε πρωτοφανής αριθμούς τους τελευταίους μήνες. Το νησί της Λέσβου, που βρίσκεται στο Βόρειο-Ανατολικό Αιγαίο και διαχωρίζεται από τα παράλια της Τουρκίας με ένα κανάλι νερού δέκα μιλίων, έχει γίνει ένα από τα κύρια σημεία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Περίπου το 75% των ατόμων αυτών εκτιμάται ότι είναι πιθανοί αιτούντες άσυλο, κυρίως από τη Συρία.

Οι εγκαταστάσεις στέγασης για τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα είναι σήμερα πολύ περιορισμένες, με συνολική δυναμικότητα 1.100 θέσεων για το σύνολο της χώρας και κανένα στα ελληνικά νησιά όπου η μεταναστευτική πίεση είναι ιδιαίτερα αισθητή.

Το έργο το οποίο η CEB συγχρηματοδοτεί θα δημιουργήσει δύο ανοικτά κέντρα φιλοξενίας που θα προσφέρουν 100 θέσεις για τους αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένου 40 θέσεων για τα ασυνόδευτα παιδιά άνω των 12 ετών. Οι εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν πλήρως επιπλωμένους χώρους υποδοχής και αναψυχής και λατρευτικό χώρο. Επιπλέον, το έργο θα εξασφαλίσει την παροχή, από εξειδικευμένο προσωπικό, νομικών, διοικητικών και κοινωνικών υπηρεσιών, ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική υποστήριξη, μαθήματα ξένων γλωσσών καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.

Ο Κυβερνήτης Rolf Wenzel της CEB, δήλωσε: "Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που θα συνχρηματοδοτήσουμε το εν λόγω έργο το οποίο θα επιτρέπει στους μετανάστες και τους πρόσφυγες να οικοδομήσουν εκ νέου τη ζωή τους με αξιοπρεπείς συνθήκες. Πρωτοβουλίες όπως αυτή, μαζί με το νεοσύστατο Ταμείο Μεταναστών και Προσφύγων (MRF), αποτελούν σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση υποστήριξης των κρατών μελών της CEB στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. "

Συσταθείσα το 1956, η CEB (Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης) έχει 41 κράτη-μέλη. Μεταξύ των κρατών μελών περιλαμβάνονται και είκοσι-δύο χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και αποτελούν τις χώρες στόχους της Τράπεζας. Ως ένα σημαντικό μέσο της πολιτικής της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, η Τράπεζα χρηματοδοτεί κοινωνικά προγράμματα με τη διάθεση των συγκεντρωθέντων πόρων σε συνθήκες που αντανακλούν την ποιότητα της αξιολόγησής της (Aa1 με οίκο Moody’s, με σταθερή προοπτική, AA + με την Standard & Poor’s, με σταθερή προοπτική και ΑΑ + με τον οίκο Fitch Ratings, με σταθερή προοπτική). Έτσι, χορηγεί δάνεια σε κράτη μέλη της και σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τοπικές αρχές των κρατών μελών της για την χρηματοδότηση έργων στον κοινωνικό τομέα, σύμφωνα με τα Άρθρα της Συμφωνίας.

 

 

 

up date Διαβάστε εδώ την απάντηση από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 

Μοιράσου το άρθρο!