Πολιτική

09/09/2020 - 22:45

Παρέμβαση Γιώργου Παπανδρέου για την «υγειονομική βόμβα» που έσκασε στη Μόρια

«Η πυρκαγιά στη Μόρια είναι η τελευταία πράξη μιας ανθρώπινης τραγωδίας που έχει καταγγελθεί εδώ και χρόνια και για αυτό το λόγο έχει πάρει διεθνείς διαστάσεις.

Η σημερινή κυβέρνηση ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στη Μόρια, δεν έκανε τίποτα», ανέφερε σε σχόλιο του ο πρώην πρωθυπουργός και νυν βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πως ενώ η πανδημία του κορονοϊού υπάρχει στη χώρα μας από τις αρχές του χειμώνα, δεν υπήρξε πολιτική αντιμετώπισης των ειδικών προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. «Είναι αξιοσημείωτο, ότι στις 31 Ιουλίου, η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, όταν αναγκάστηκαν να κλείσουν το Κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών Κορονοϊού που είχαν ανοίξει στις 6 Μαΐου. Στη συνέχεια είχε ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσει αντίστοιχο Κέντρο, δωρεά της Ολλανδικής κυβέρνησης, χωρίς αυτό να έχει ακόμα υλοποιηθεί», σημείωσε.

Επίσης ζήτησε οι πληγέντες, από τη χθεσινή τραγωδία, να μεταφερθούν σε ασφαλείς δομές στην ενδοχώρα, με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες του προσφυγικού πληθυσμού, παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, έγκυες γυναίκες, ψυχικά ασθενείς.

« Οι λύσεις της προσωρινής διαμονής ανθρώπων σε συμβατικά πλοία και αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού ή σε σκηνές, είναι αναποτελεσματικές», τόνισε και υπενθύμισε πως σε επερώτηση στη Βουλή πριν λίγους μήνες με τον Γιώργο Καμίνη είχε προειδοποιήσει οτι «οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων αντιμετωπίζονται από την Κυβέρνηση ως «υγειονομική βόμβα» σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, αλλά όχι σε ό,τι αφορά τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται υπό την ευθύνη και τη φύλαξη της Ελληνικής Πολιτείας».

Ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι «η πρόχειρη διαρροή σεναρίων για ξένους δάκτυλους κ.λπ. είναι απλώς άλλη μια προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών».

Μοιράσου το άρθρο!