Πολιτική

12/07/2019 - 19:57

Παρέμβαση συνδυασμού «Ελεύθεροι Πολίτες για Καρά Τεπέ και ΠΙΚΠΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ

Στις 7 Ιουλίου 2019 οι Έλληνες και οι Ελληνίδες επέλεξαν ξεκάθαρα και δημοκρατικά την πολιτική κατεύθυνση της χώρας. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλουν όλοι να το σεβαστούν, είτε το θέλουν είτε όχι. Ένα από τα βασικά αιτήματα των πολιτών είναι η λήξη της ανομίας, της αυθαιρεσίας, της ατιμωρησίας, της φασίζουσας νοοτροπίας των ισχυρών μειοψηφιών,των δικαιωμάτων χωρίς υποχρεώσεις, της κυριαρχίας των ΜΚΟ, της «ανθρωπιστικής» κερδοσκοπίας, κλπ.

Καιρός λοιπόν να αρχίζει να εφαρμόζεται η βούληση των πολιτών και στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στο «άνδρο των ΜΚΟ», στο δημοτικό χώρο τουΚαρά Τεπέ που παρόλο που είναι αδειοδοτημένος και επιδοτημένος να λειτουργεί ως Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, λειτουργεί από το 2015 ως «κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων». Βασικές πληροφορίες:

·         Το κέντρο ανήκει στο Δήμο Λέσβου, που το παραχώρησε στην Ύπατη Αρμοστεία και στις ΜΚΟ, λόγω κατεπείγουσας ανάγκης από το 2015. Παρόλο που η ανάγκη αυτή έπαψε να υπάρχει, το κέντρο λειτουργεί κανονικά.

·         Το κέντρο το λειτουργεί η Ύπατη Αρμοστεία, χωρίς απόφαση παραχώρησης από το δημοτικό συμβούλιο, με camp manager που είναι υπάλληλος της Ύπατης Αρμοστείας και αμείβεται από αυτή.

·         Στο χώρο του κέντρου λειτουργούσε Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργεί, παρά τις σοβαρότατες ανάγκες του νησιού για κυκλοφοριακή αγωγή, τις οποίες εδώ και χρόνια αγνοούν όχι μόνο οι αρμόδιοι εκλεγμένοι και υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά ακόμα και αρμόδιοι σύλλογοι που έχουν ως αντικείμενο την κυκλοφοριακή αγωγή.

·         Το κέντρο είναι αμφίβολο αν διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας με την ευθύνη ορισμένων εκλεγμένων αυτοδιοικητικών της δημοτικής αρχής αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου, της περιφέρειας και της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17-09-2016 με θέμα «Προοπτική δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη ΛΕΜΟΝΟΥ» η πρόταση που ψηφίστηκε ομόφωνα ήταν η εξής: «Ζητείται εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας του Καρά Τεπέ με σκοπό να έχει ο Δήμος την αποκλειστική αρμοδιότητα και διαχειριστική αυτονομία. Ο ρόλος των ΜΚΟ θα πρέπει να περιοριστεί σε αποκλειστικά υποβοηθητικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα. Σε διαφορετική περίπτωση προτείνεται ο χώρος του Καρά Τεπέ να κλείσει σε εύλογο χρονικό διάστημα και με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του τρέχοντος έτους (2016)».

Η ομόφωνη απόφαση δεν τηρήθηκε αφού το κέντρο από το 2017 έως σήμερα συνεχίζει να το λειτουργεί η Ύπατη Αρμοστεία με τις ΜΚΟ, με το δήμο και το δημοτικό συμβουλιο ως παρατηρητές, χωρίς να υπάρχει επικαιροποιημένη και ξεκάθαρη απόφαση δημοτικού συμβουλίου. 

Παρακαλούμε για την επέμβαση του εισαγγελέα και των λοιπών αρμοδίων ώστε να διερευνηθεί ποιοί είναι εκείνοι που πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη και την επιβολή κυρώσεων κατά παντός υπευθύνου.

Παρομοίως ζητάμε να εφαρμοστεί η απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το κλείσιμο της παράνομης δομής φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων προσφύγων και μεταναστών στο χώρο της παιδικής εξοχής-κατασκήνωσης (ΠΙΚΠΑ Νεάπολης), την οποία λειτουργεί μια ΜΚΟ που έχει κάνει κατάληψη. Ο χώρος είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και πρέπει να δοθεί ξανά στους δημότες, ώστε να να λειτουργήσουν εκ νέου οι παιδικές κατασκηνώσεις.

Οι όποιες ανάγκες έχουν ευάλωτες ομάδες μπορούν και πρέπει να καλύπτονται από το κράτος και την επίσημη δομή της Μόριας.

Μυτιλήνη, 12 Ιουλίου 2019

Μετά τιμής                                                                                                                                      

«ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Συνδυασμός Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης

 

Μοιράσου το άρθρο!