Πολιτική

29/02/2024 - 17:05

Παρέμβαση Θ. Βαλσαμίδη για το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας

Στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης για το Τεχνικό Πρόγραμμα 2024 της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατέθεσα την άποψη ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ο κινητήριος μοχλός που αποτυπώνει το όραμα μας για την ανάπτυξη των 10 κατοικημένων νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Δυστυχώς αυτό δεν αποτυπώνεται στην παρούσα εισήγηση.

Ως νέο Περιφερειακό Συμβούλιο έχουμε καθήκον να καταγράψουμε τις απόψεις όλων, να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες για νέα έργα & δράσεις. Αυτό δυστυχώς δεν έγινε.

Σε ότι αφορά τα συνεχιζόμενα έργα θα επαναλάβω όσα κατέθεσα στην Περιφερειακή Επιτροπή ενδεικτικά για την Π.Ε. Λέσβου:

1. Θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμοι πόροι και να προχωρήσουν άμεσα τα ενταγμένα έργα:

- Αμπελικό - Σταυρός (Υπογραφή Σύμβασης)

- Μεγαλοχώρι - Αγιάσος (Δημοπράτηση)

- Παράκαμψη Αγ. Ισιδώρου Πλωμαρίου (Δημοπράτηση)

- Παράκαμψη Πλαγιάς - Τρίγωνα (Κήρυξη Απαλλοτρίωσης)

- Αντιμετώπιση κατολισθήσεων στην επαρχιακή οδό Πλωμάρι - Μελίντα (ολοκλήρωση μελέτης & δημοπράτηση έργων)

- Νέος οδικός άξονας Καλλονής - Πέτρας (Έναρξη υλοποίησης)

Αλλά να δούμε επιτέλους τι θα γίνει με την χρηματοδότηση ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου για την πόλη της Μυτιλήνης, τη Νότια Παράκαμψη.

2. Να δοθεί προτεραιότητα για έργα συντήρησης του επαρχιακού & εθνικού οδικού δικτύου με παρεμβάσεις όπως διαγράμμιση, αντικατάσταση φθαρμένων πινακίδων σήμανσης, τοποθέτηση - αντικατάσταση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας κλπ

Μια επισήμανση δείτε το θέμα της βελτίωσης της οδικής ασφάλειας στο τμήμα της εθνικής οδού Μυτιλήνη - Αεροδρόμιο, το οποίο δεν μας άφησαν το 2017 να τον συντηρήσουμε και ξεκίνησε η διαδικασία για τη νομιμοποίηση του από τον Δήμο. Δείτε το, δείτε το θέμα της ασφαλούς πρόσβασης στο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης μέσω της εν λόγω οδού, το οποίο από τότε που κατασκευάστηκε ο νέος Αεροσταθμός είναι με προσωρινή είσοδο - έξοδο και υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα.

3. Για την προστασία των μνημείων θα επαναλάβω την πρόταση να δοθεί προτεραιότητα στα 5 θρησκευτικά μνημεία που είχαν υποστεί τις σοβαρότερες ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό του 2017 και έχουν ολοκληρωμένες μελέτες.

4. Να συνεργαστούμε με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση για να δρομολογηθούν έργα για την δημιουργία νέων αθλητικών υποδομών.

Πολλά θα μπορούσα ακόμη να καταθέσω.

Είμαστε εδώ για να συμβάλουμε δημιουργικά από τον ρόλο μας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση στην επίλυση των προβλημάτων, στην πρόοδο και την ανάπτυξη των νησιών μας με προτάσεις. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Θ. Βαλσαμίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!