Πολιτική

04/04/2014 - 12:58

Παρεμβάσεις Π.Βογιατζή για Δ.Ε.Υ.Α. και Συμπαραστάτη του Δημότη

Π

αρέμβαση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης Ολομέλειας της Βουλής με θέμα το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Επείγουσες Ρυθμίσεις Αρμοδιότητας ΥΠ.ΕΣ.», έκανε ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, μετά την κατάθεση των νομοτεχνικών βελτιώσεων από τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Γιάννη Μιχελάκη.

 

Ο Βουλευτής τόνισε τη σημασία της αυτοδιοίκησης προς απάντηση στις αντίθετες απόψεις συναδέλφων, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «ιστορικά η αυτοδιοίκηση προϋπήρξε της κεντρικής εξουσίας» και δήλωσε πως είναι προς τιμήν και των δύο Υπουργών το γεγονός ότι με τις σημερινές νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσαν, αποδεικνύουν πως έλαβαν υπόψη τους όλες τις απόψεις και τις προτάσεις των Βουλευτών, αλλά και των φορέων που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή.

Αποτέλεσμα αυτών των βελτιώσεων άλλωστε, είναι και η προσθήκη της ρήτρας της νησιωτικότητας στο άρθρο 22 του εν λόγω Νομοσχεδίου, όπως είχε εισηγηθεί ο Βουλευτής, για τους ελεγκτές νομιμότητας ΟΤΑ των νησιωτικών περιοχών.

Όσον αφορά στα όσα είχε αιτηθεί ο Βουλευτής να τροποποιηθούν σε σχέση με τις Δ.Ε.Υ.Α. και δε συμπεριλήφθηκαν στις σημερινές βελτιώσεις, επανέλαβε την ανάγκη τουλάχιστο για τις νησιωτικές περιοχές να υπάρξει προσθήκη διάταξης που θα προβλέπει την τροποποίηση του άρθρου 4 του Ν.4147/2013, ώστε να μην είναι πλέον υποχρεωτική η επέκταση των αρμοδιοτήτων της εκάστοτε ΔΕΥΑ, αλλά δυνητική, να καθορίζεται δηλαδή με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κάτι που θα βοηθούσε πολύ το έργο εκείνων των Δ.Ε.Υ.Α. που επεκτάθηκαν χωρίς επαρκές προσωπικό, μέσα και κατάλληλη υποδομή, όπως στην περίπτωση της Λέσβου, με αποτέλεσμα την αδυναμία ανταπόκρισης στις αρμοδιότητές τους.

Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε και στο θεσμό του Συμπαραστάτη του Δημότη τονίζοντας εκ νέου την ανάγκη να καταστεί αιρετός, προκειμένου να ισχυροποιηθεί και να γίνει ακόμη πιο δημοκρατικός.

Μοιράσου το άρθρο!