Πολιτική

08/07/2012 - 17:55

Παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ στη Γενική Συνέλευση του Insuleur στο Επιμελητηρίου Λέσβου

Στη σημερινή  (08/07/2012)  γενική συνέλευση του Insuleur που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη, χαιρετισμούς απεύθυναν οι Γιάννης Ζερδελής, βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ και ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο χαιρετισμός του Γιάννη Ζερδελή

Προς:

κ. Juan Gual de Torrella – πρόεδρο Insuleur,

 κ. Θράσσο Καλογρίδη, πρόεδρο Επιμελητηρίου Λέσβου

 

Αγαπητοί φίλοι:

Ευχαριστώ για την πρόσκληση σας, να παρακολουθήσω τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του Insuleur, καθώς επίσης και το ενδιαφέρον εργαστήριο για της «θαλασσιές ενδομεταφορές». Όπως, γνωρίζετε, σήμερα, είναι η τελευταία ημέρα της συζήτησης (και της ψήφισης) των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, οπότε, αυτό το γεγονός, μου στερεί την δυνατότητα να βρίσκομαι στην Μυτιλήνη. Σας διαβεβαιώνω όμως, ότι οι σύντροφοι μου, στη Μυτιλήνη, θα παρακολουθήσουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εργασίες σας και θα μεταφέρουν στο κόμμα μας τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα σας.

Αγαπητοί φίλοι,

Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία, να σας μεταφέρω μερικές σκέψεις μας:

Γνωρίζοντας την σύνθεση του δικτύου σας, ότι δηλαδή αυτό αποτελείται, κατά κύριο λόγο από  νησιωτικά επιμελητήρια των χωρών του Νότου της Ευρώπης, φαντάζομαι ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε, στο ότι, οι πολιτικές αντιμετώπισης της «κρίσης χρέους» των χωρών μας, από τις κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές ελίτ (που στην Ελλάδα έχουν την μορφή των λεγόμενων «μνημονίων»), έχουν επιπρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις στα νησιά.

Αυτές οι επιπτώσεις, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερα τα εγγενή μειονεκτήματα τους, που αυτά έχουν, λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα τους ενώ σε γενικές γραμμές αυτές οι επιπτώσεις (που έχουμε την αίσθηση ότι είναι κοινές σε όλα τα νησιά) είναι:

  • Αποσάθρωση του παραγωγικού μας ιστού – κλείσιμο καταστημάτων, επιχειρήσεων, κατάρρευση του αγροτικού τομέα
  • Ανεργία – μετανάστευση παραγωγικού δυναμικού, συνέχιση της ερημοποίησης των χωριών
  • Οι πολιτικές αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον των νησιών μας. Όταν και εφόσον κάποια στιγμή η κρίση θα ξεπεραστεί, τότε υπάρχει ο κίνδυνος στα νησιά μας να μην υπάρχει παραγωγικό δυναμικό.

Εάν οι παραπάνω διαπιστώσεις είναι κοινές και αφορούν τα νησιά του ευρωπαϊκού νότου, τότε αυτό, κατά τη γνώμη μας, σημαίνει ότι τα νησιά μας, θα πρέπει να αναπτύξουν, ένα «κοινό μέτωπο» προκειμένου να διεκδικήσουν από κοινού, εκείνες τις πολιτικές που:

  • θα βάζουν άμεσα φρένο, στην προκαθορισμένη πορεία μαρασμού τους,
  • θα πάρουν άμεσα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων τους, που πλήττονται περισσότερο από τις υφεσιακές πολιτικές των μνημονίων, έτσι όπως αυτές εφαρμόζονται στις χώρες μας
  • ενώ ταυτόχρονα θα προτάσσουν ένα πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης τους,  που θα θέτει στο επίκεντρο του, τις ανάγκες των νησιωτών, ώστε αυτές να ικανοποιούνται στον ίδιο βαθμό με τις ανάγκες των πολιτών των ηπειρωτικών περιοχών.

Αυτό το πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης, κατά τη γνώμη μας, μπορεί να έχει τους παρακάτω άξονες που είναι αναγκαίοι για την  αξιοβίωτη ανάπτυξη των  νησιών μας:

  • Αναπροσαρμογές και εκσυγχρονισμό του νησιωτικού παραγωγικού ιστού και όλων των παραγωγικών μας κλάδων, στην κατεύθυνση της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών ανταγωνιστικών, τόσο στην τοπική, όσο και στην περιφερειακή και διεθνή αγορά.  Ενίσχυση της κοινής νησιωτικής ταυτότητας και δράσης των επιχειρήσεων μας.
  • Βελτίωση και εκσυγχρονισμό των υποδομών  σε επίπεδα αντίστοιχα αυτών που υπάρχουν σε άλλες περιοχές της χώρας και της Ε.Ε. Αυτή η ανάπτυξη των υποδομών θα έχει ταυτόχρονα και ευεργετικές επιπτώσεις στις συνθήκες διαβίωσης και των κατοίκων.
    • Ενίσχυση ή και δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης, ανάπτυξης της καινοτομίας και μεταφοράς της τεχνογνωσίας και εκπαίδευση και προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού

Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, θεωρεί ότι, νησιωτικά δίκτυα όπως το δικό σας, μπορούν να παίξουν έναν αποφασιστικό ρόλο.  Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, που θέλουμε και παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δράση σας και τη στηρίζουμε, όσο και όπως μπορούμε, τόσο στο Εθνικό Κοινοβούλιο, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω της κοινής ομάδας της Αριστεράς την GUE /NGL, αλλά και του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

 

Γιάννης Ζερδελής

Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

------------------------------------

 

Ο χαιρετισμός του Νικού Χουντή

Κυρίες και Κύριοι,

Φίλες και Φίλοι

Θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω για την πρόσκλησή σας να παραβρεθώ στη γενική συνέλευση του Insuleur  και να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.  Δυστυχώς για λόγους που συνδέονται με τις υποχρεώσεις μου ως Ευρωβουλευτή δεν έχω τη δυνατότητα να παρευρίσκομαι στη Μυτιλήνη. Θα ήθελα ωστόσο να σας στείλω κάποιες σκέψεις σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες συγκοινωνίες και τη δυνατότητα ανάπτυξης των νησιών μας.

Πρώτα απ όλα θα ήθελα να πω ότι για εμάς, τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο όρος ανάπτυξη δεν αποτελεί ένα απροσδιόριστο εκφραστικό σχήμα  ή  απλά τη δυνατότητα κάποιων ισχυρών να πολλαπλασιάζουν τα υπέρογκα κέρδη τους σε βάρος της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας που υποφέρουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ανάπτυξη για εμάς, και πιο συγκεκριμένα ανάπτυξη του ελληνικού νησιωτικού συμπλέγματος, σημαίνει μια σειρά σύγχρονων πολιτικών που θα έχουν στο επίκεντρο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών μας και την ανάκαμψη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτά και που σήμερα υπολειτουργούν εξαιτίας της  υπερφορολόγησης και της ύφεσης της οικονομίας από τις μνημονιακές πολιτικές.

Με δεδομένη τη δυσβάσταχτη οικονομική συγκυρία για το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας είναι επιτακτική ανάγκη να συζητηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης των ελληνικών νησιών που θα στηρίζεται στην ενεργή στήριξη του κράτους  στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και  της ελληνικής οικονομίας καθώς και στην προστασία του φυσικού μας πλούτου και όχι στα συμφέροντα των εφοπλιστών και των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ανεξέλεγκτα στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών και αλλού.

Πιο συγκεκριμένα και με βάση τα παραπάνω, θα ήθελα να αναφερθώ στο μείζον για εμάς ζήτημα των θαλασσίων συγκοινωνιών και μεταφορών στα νησιά μας. Είναι σε όλους τους Έλληνες, και ιδιαίτερα στους νησιώτες που το ζουν καθημερινά,  εμφανές το χάος στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που οφείλεται τόσο στο υπέρογκο κόστος των εισιτήριων όσο και στις κακής ποιότητας υπηρεσίες (έλλειψη τακτικών δρομολογίων, πλοία που δεν εξυπηρετούν σύγχρονες ανάγκες μετακίνησης). Ταυτόχρονα, πολλά μικρά και απομακρυσμένα νησιά έχουν αφεθεί στην τύχη τους καθώς παραμένουν έρμαια του ανταγωνισμού μεταξύ των εφοπλιστών, που αναζητούν το υψηλότερο γιΑ αυτούς κέρδους και της αδιαφορίας των μέχρι τώρα κυβερνήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, της βελτίωσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών,  ως αντιπροσωπεία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζουμε την αναφορά Nο. 1821/ 2009 που κατέθεσε ο ΕΟΑΕΝ στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία ζητάει την παρέμβαση της Επιτροπής για την άσκηση πίεσης στην Ελληνική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση στους Έλληνες εφοπλιστές για τη μείωση των ναύλων στις θαλάσσιες μεταφορές.

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Commission με βάση προηγούμενα ψηφίσματα και αποφάσεις έχουν την υποχρέωση μέσω της αναφοράς να εξετάσουν το ζήτημα για την ελληνική περίπτωση. Αν προχωρήσουν σε ορθή εκτίμηση της κατάστασης, χωρίς να υπολογίσουν πολιτικές πιέσεις θα μπορούμε να μιλάμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα για την υλοποίηση του «μεταφορικού ισοδύναμου» που προβλέπει την εναρμόνιση του κόστους των θαλασσίων εισιτηρίων με το κόστος των χερσαίων για ίσες χιλιομετρικές αποστάσεις. Το γεγονός αυτό αναμένεται να οδηγήσει στη δραστική μείωση των εισιτηρίων των πλοίων και στην Ελλάδα.

Εμείς από την πλευρά μας, χωρίς μεγάλα λόγια, εργαζόμαστε στο πλαίσιο που μας παρέχουν οι θεσμοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε συνεργασία με τον ΕΟΑΕΝ, για τη θετική έκβαση της αναφοράς 1821. Παράλληλα, δεδομένου ότι πρέπει να μπει επιτέλους μια τάξη στην αταξία των θαλάσσιων μεταφορών προς όφελος των νησιωτών μας, καλούμε όλους τους κατοίκους των νησιών να αγωνιστούν για φτηνές και σύγχρονες θαλάσσιες μεταφορές. Τους καλούμε επίσης να αγωνιστούν για τη  διάσωση του εκπληκτικού φυσικού μας περιβάλλοντος, για τη δημιουργία ήπιων μορφών τουρισμού που αποτελούν στρατηγική για την οικονομική ανάκαμψη, για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα ενάντια στη φορολογική ασυλία των ισχυρών συμφερόντων και την υπερφορολόγηση των αδυνάτων, για την βελτίωση της ζωής και της καθημερινότητάς τους.

Σας ευχαριστώ.

Με εκτίμηση,

Νίκος Χουντής

Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Μοιράσου το άρθρο!