Πολιτική

07/11/2012 - 13:23

Παρέμβαση Δημάρχου Λέσβου για πληρωμή κοινωφελούς εργασίας

Παρέμβαση Δημάρχου Λέσβου για πληρωμή κοινωφελούς εργασίας

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, έστειλε στον Υπουργό Εργασίας, κ. Ιωάννη Βρούτση, την παρακάτω επιστολή.


ΠΡΟΣ : κ. Υπουργό Εργασίας


ΘΕΜΑ : Πληρωμή δικαιούχων προγράμματος ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ

    Κύριε Υπουργέ,

Με το επισυναπτόμενο έγγραφο του κ. Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικονομικών του Υπουργείου σας, δηλώνεται η αδυναμία καταβολής της Β΄ Δόσης του Προγράμματος «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑΣ ΑΜΚΕ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΣΒΟΥ», λόγω της εξάντλησης των προβλεπομένων για εφέτος πιστώσεων, οι οποίες ήταν επαρκείς μόνο για την πρώτη δόση.

Αντιλαμβάνεσθε, ότι το παραπάνω γεγονός έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και δικαιολογημένη αγανάκτηση στους απασχολουμένους στο πρόγραμμα αυτό, δεδομένου ότι πρόκειται για ανέργους, τους κατ’ εξοχήν δηλαδή πληττομένους από την εφιαλτική οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρας μας.

Διαφαίνεται επίσης, ότι προϋπόθεση για την επίλυση του ζητήματος είναι η αύξηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο έχει περικοπεί στα πλαίσια των προωθουμένων μέτρων του Μνημονίου.

Είναι επομένως ανάγκη, αν δεν είναι εφικτή η αύξηση του ΠΔΕ, να υπάρξει εσωτερική τροποποίηση, με μεταφορά πόρων από άλλα έργα που δεν εμφανίζουν την προγραμματισμένη απορρόφηση για φέτος, προς το συγκεκριμένο έργο, του οποίου στις επόμενες 5 ημέρες ολοκληρώνεται το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο.

Πιστεύω τέλος, και ζητώ με την ευκαιρία και την συνηγορία της ΚΕΔΕ και του κ. Πρόεδρου της προς τον οποίον κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα να προωθηθούν οι κατάλληλες τροποποιήσεις στο ΕΣΠΑ, ώστε να στραφούν όσον το δυνατόν περισσότεροι πόροι του σε κοινωνικά προγράμματα απασχόλησης, παρόμοιας με το συζητούμενο δομής, ώστε να υπάρξει μια στοιχειώδης συμβολή των ευρωπαϊκών πόρων στην ανακούφιση της ανεργίας. Είναι ευνόητο δε, ότι η ανωτέρω προτεραιότητα πρέπει να διατρέξει στον μέγιστο βαθμό τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της νέας προγραμματικής περιόδου, δηλαδή το σχεδιαζόμενο νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Μοιράσου το άρθρο!