Πολιτική

06/08/2012 - 18:12

Παρέμβαση Δημάρχου Λέσβου για τα λάθη στο χαράτσι της ΔΕΗ

Παρέμβαση Δημάρχου για τα λάθη στο χαράτσι της ΔΕΗ lesvosnews

pan style="text-align: justify; ">Επιστολή του Δημάρχου Λέσβου προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών  και τους Βουλευτές Λέσβου με την οποία ζητάει να διορθωθούν τα λάθη στο χαράτσι της ΔΕΗ  ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες της Λέσβου.

                                                 ΠΡΟΣ.:  - κ. Αθανασίου Χαράλαμπο, Υφυπουργό Εσωτερικών
                                                                 - κ. Βογιατζή Παύλο, Βουλευτή Λέσβου 
                                                                 - κ. Ζερδελλή Ιωάννη,   Βουλευτή Λέσβου 
                                                                 - κ.  Σηφουνάκη Νικόλαο ,   Βουλευτή Λέσβου
                                                              
                
                                            
 
             Ως Δήμαρχος Λέσβου, κλήθηκα να διοικήσω το μεγαλύτερο σε εδαφική περιφέρεια δήμο, στα πλαίσια της νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης, σε εφαρμογή του  «Καλλικράτη». Πέρα των όποιων προβλημάτων προκύπτουν από τη συνένωση δεκατριών καποδιστριακών δήμων, με πολλές και ανομοιογενής γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές και αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες, τη μεταβίβαση διευρυμένων αρμοδιοτήτων χωρίς την ανάλογη οικονομική, στελεχιακή, τεχνική υποστήριξη και χωρίς μεταβατική περίοδο προσαρμογής και οργάνωσης,  κληθήκαμε να «συμβάλλουμε» στην εφαρμογή νέων μέτρων οικονομικής πολιτικής, όπως είναι  το  Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011), το κοινώς επικαλούμενο ως «χαράτσι»,  το οποίο έχει ενσωματωθεί στο λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος και για τον υπολογισμό του οποίου λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία των δήμων, όπως έχουν καταχωρηθεί στη βάση Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η.  .     
Παρά τις υπέρμετρες προσπάθειες των υπαλλήλων μας για σωστή ενημέρωση της βάσης, έως την 31η Μαρτίου 2012, καταληκτική ημερομηνία υποβολής διορθώσεων, βάσει των οποίων θα υπολογισθεί το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. για το έτος 2012, παρατηρήθηκαν αρκετές περιπτώσεις λανθασμένων εγγραφών στα τετραγωνικά μέτρα και στις τιμές ζωνών σε ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Οι όποιες προσπάθειες μας, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΔΕΗ Α.Ε. και  Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία), για εξεύρεση λύσης, προκειμένου να διορθωθούν οι λανθασμένες εγγραφές και να γίνει ο υπολογισμός του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε βάσει των σωστών στοιχείων των ακινήτων, προ της βεβαιώσεως και απαιτήσεως του λανθασμένου ποσού από τη Δ.Ο.Υ., προσέκρουσαν στην έλλειψη σχετικών ρυθμίσεων και κατέστησαν άκαρπες. 
Παρακαλώ θερμά, λαμβάνοντας υπόψη σας, την άδικη και υπέρμετρη επιβάρυνση την οποία θα υποστούν κάποιοι συνδημότες μας, από τη δικαιολογημένη ή μη δυσλειτουργία του κρατικού εν γένει μηχανισμού, που με δεδομένη τη δυσμενή οικονομική συγκύρια θα τους οδηγήσει σε απόγνωση, ως και στον αντίποδα, την απώλεια δημοσίων εσόδων και το γεγονός ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι Δήμοι, να συμβάλλετε τα μέγιστα ώστε να προωθηθεί εγκύκλιος, οδηγία ή υπουργική απόφαση με την οποία να δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης τετραγωνικών μέτρων και ζωνών ακινήτων, με την προσκόμιση  βεβαιώσεων του δήμου  από τους ενδιαφερόμενους ή την υποβολή καταστάσεων  από τον Δήμο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. , στις οποίες θα πιστοποιούνται τα ορθά στοιχεία του ακινήτου και θα γίνεται ο υπολογισμός και η διόρθωση του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. για το έτος 2012 και στη συνέχεια η βεβαίωση  και απαίτηση των ορθών ποσών σ τον κάθε φορολογούμενο.
Ευελπιστώντας στην ευαισθησία σας και την άμεση κινητοποίηση σας, σας ευχαριστώ. 
 
 
                                                       Με τιμή
                                                          Δημήτριος Φ. Βουνάτσος
 
                                                           Δήμαρχος Λέσβου
 

Μοιράσου το άρθρο!