Πολιτική

25/09/2012 - 14:22

Παρέμβαση Γ.Ζερδελη για την προμήθεια ζαχαρόπιττας από τους κτηνοτρόφους της Λέσβου

Παρέμβαση Γ.Ζερδελη για την προμήθεια ζαχαρόπιττας από τους κτηνοτρόφους της Λέσβου

 

Ο βουλευτής νομού Λέσβου Γιάννης Ζερδελής απέστειλε στις 24 Σεπτεμβρίου επιστολή στον Συντονιστή Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Βαγγέλη Αποστόλου εκθέτοντάς του το πρόβλημα που έχει προκύψει από την αλλαγή πολιτικής της ΕΒΖ σχετικά με την προμήθεια ζαχαρόπιττας στους κτηνοτρόφους. Η επιστολή γνωστοποιήθηκε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και αναμένονται οι δικές του ενέργειες ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.
 
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του κ. Ζερδελή:
«Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς, (ΕΚ)1405/06 και 1914/06, επιδοτούνται τα μεταφορικά ζωοτροφών των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους (Κ.Υ.Α. 321815/4-9-07). Οι παραπάνω κανονισμοί της Ε.Ε. έχουν ως στόχο, μέσω της πριμοδότησης της μεταφοράς ζωοτροφών στα μικρά νησιά του Αιγαίου, να εφοδιάζονται έγκαιρα οι κτηνοτρόφοι με φτηνές ζωοτροφές για να αντισταθμίζεται κατά ένα μέρος το αυξημένο κόστος παραγωγής, που προκύπτει λόγω των ειδικών γεωγραφικών και οικονομικών περιορισμών αυτών των νησιών. 
Οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί Λέσβου μέχρι πρότινως παράγγελναν την ποσότητα ζαχαρόπιττας που χρειάζονταν στην ΕΒΖ. Η ΕΒΖ προχωρούσε στην προτιμολόγηση ή τιμολόγηση της ποσότητας αυτής, οι συνεταιρισμοί έστελναν το προτιμολόγιο ή τιμολόγιο της ΕΒΖ στον ΟΠΕΚΕΠΕ για έγκριση και ακολούθως γινόταν η φόρτωση, ενώ η εξόφληση γινόταν με τρίμηνη επιταγή. 
Εφέτος η ΕΒΖ (εργοστάσια Σερρών και Πλατέος Ημαθίας) έχει αλλάξει εμπορική πολιτική και πωλεί την ζαχαρόπιττα μετρητοίς. Με την εμπορική της πολιτική, όμως, η ΕΒΖ ουσιαστικά ακυρώνει το καθεστώς των επιδοτούμενων ζωοτροφών. Επιπλέον, δίνει την ευκαιρία σε εμπόρους με οικονομική ευχέρεια να συγκεντρώσουν το σύνολο της ζαχαρόπιττας στις αποθήκες τους, την οποία βέβαια αργότερα θα πουλήσουν κερδοσκοπώντας σε βάρος των κτηνοτρόφων. 
Πέρα από τα προβλήματα της κτηνοτροφίας που πηγάζουν από τη νησιωτικότητα, λάβετε υπόψη και τους εξής παράγοντες: 
Την υψηλή αύξηση τιμών των ζωοτροφών εφέτος (καλαμπόκι, σόγια, κριθάρι κ.α.)
Την ευρεία χρήση της ζαχαρόπιττας ως φτηνής και προσιτής ζωοτροφής από τους κτηνοτρόφους, την οποία αν δεν μπορέσουν να προμηθευτούν έγκαιρα πολλά ζώα θα υποσιτιστούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται (απώλεια γάλακτος – μείωση παραγωγής και εσόδων κ.λπ.) 
Τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι από τους εμπόρους γάλακτος.
Τις πρόσθετες δυσκολίες χρηματοδότησης για αγορά ζωοτροφών από την ΑΤΕ λόγω της εκχώρησής της.
Το σύντομο χρονικό διάστημα παραγωγής ζαχαρόπιττας από τα εργοστάσια της ΕΒΖ και την ταχύτατη εξάντληση της παραγωγής.
Για την άμεση λύση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου ζητάμε την επαναφορά της εμπορικής πολιτικής της ΕΒΖ στο προηγούμενο καθεστώς, ώστε να καθίσταται αφ' ενός δυνατή η προμήθεια των κτηνοτρόφων με επιδοτούμενες ζωοτροφές και αφ' ετέρου να είναι δυνατή η πληρωμή της εντός τριών μηνών με επιταγή, καθώς οι κτηνοτρόφοι θα εξοφληθούν από τους εμπόρους γάλακτος για την περσινή παραγωγή στα τέλη Νοεμβρίου.»

Μοιράσου το άρθρο!