Πολιτική

25/08/2014 - 18:07

Παρέμβαση Ν. Σηφουνάκη για τον ΕΝΦΙΑ

style="text-align: justify;">Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νίκος Σηφουνάκης απέστειλε στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο την παρακάτω επιστολή με τις θέσεις και τις προτάσεις του αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στους Έλληνες φορολογούμενους.
 
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του Νίκου Σηφουνάκη προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
 

 

 
Αθήνα, 25 Αυγούστου 2014
 
Προς
κ. Ευάγγελο Βενιζέλο
Πρόεδρο ΠΑΣΟΚ
 
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Ενημερώθηκα καθυστερημένα για τη σύσκεψη τη Δευτέρα 25/08/2014 με θέμα τα φορολογικά, αλλά λυπούμαι που λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ. Αφού σας ευχαριστήσω που για πρώτη φορά τα 2 1/2 τελευταία χρόνια με προσκαλείτε σε σύσκεψη, σας καταθέτω γραπτώς τις προτάσεις μου.
Όταν το Δεκέμβριο του 2013 συζητιόταν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, ήμουνα μεταξύ εκείνων που επέμενα ότι ο νέος αυτός φόρος παράγει μια σειρά αδικίες και επιβαρύνει πολίτες που δεν θα έχουν τη φοροδοτική ικανότητα να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις. Με συγκεκριμένα παραδείγματα κατέδειξε όλα όσα σήμερα εκ των υστέρων και δήθεν έκπληκτη "διαπιστώνει" η Κυβέρνηση και προσπαθεί να διορθώσει. 
Συγκεκριμένα, είχα τότε τονίσει στην ομιλία μου στη Βουλή ότι:
- Οι πλασματικές αντικειμενικές αξίες, οι οποίες δεν έχουν έστω μερικώς αναπροσαρμοστεί ώστε να αντικατοπτρίζουν τη ραγδαία μείωση των τιμών στα ακίνητα την τελευταία 4ετια, επιβαρύνουν άδικα όλους, είτε πρόκειται για ένα ακίνητο στο Παγκράτι, είτε στην Κηφισιά ή την Πάτρα ή τη Λέσβο. Ξαφνικά βαφτίζονται ως μεγαλοϊδιοκτήτες όσοι στην πραγματικότητα έχουν ακίνητα με αξίες καταβαραθρωμένες, ακίνητα που αδυνατούν ακόμη και να ρευστοποιήσουν. 
Η υποσχόμενη για το 2016 μείωση των αντικειμενικών αξιών προκαλεί εισέτι την μήνη των πολιτών αφού είναι έτος εκλογών. 
- Ακίνητα που δεν χρησιμοποιούνται, όπως τα μη ηλεκτροδοτούμενα, που είχαν εξαιρεθεί από το "χαράτσι" μέσω ΔΕΗ, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο και χιλιάδες άλλα ακίνητα τα οποία δεν αποφέρουν κανένα απολύτως εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους. 
- Ενώ με το προηγούμενο καθεστώς υπήρχε αφορολόγητο και επιβάρυνση με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), σήμερα όχι μόνο καταργείται το αφορολόγητο, αλλά κάθε ακίνητο φορολογείται χωριστά, και στη συνέχεια οι αξίες τους (σημειωτέον οι πλασματικές αντικειμενικές) αθροίζονται και φορολογούνται και πάλι με τον Συμπληρωματικό Φόρο, εάν υπερβαίνει συγκεκριμένο όριο. 
- Συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, που αντικειμενικά και αποδεδειγμένα δεν έχουν σήμερα ούτε το εισόδημα ούτε βεβαίως καταθέσεις, για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεν μπορεί να αφεθούν στη τύχη τους. Είχα αναφερθεί συγκεκριμένα σε όσους μειώθηκε απότομα το εισόδημα και ενώ αποπλήρωναν κανονικά τα δάνεια τους, σήμερα παρά τη θέληση τους έγιναν ασυνεπείς ("κόκκινα" δάνεια) και βρίσκονται σε δεινή θέση. Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ σε αυτούς χωρίς καμία ελάφρυνση είναι η χαριστική βολή. 
Οι αδικίες αυτές ενώ είχαν έγκαιρα επισημανθεί ουδέποτε ελήφθησαν υπόψη και οι τότε ιθύνοντες διαβεβαίωναν ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο με τον ΕΝΦΙΑ. Η πραγματικότητα είναι όμως αμείλικτη και όλοι το ζούμε στις περιφέρειές μας, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει σχεδόν διπλάσιο φόρο από πέρυσι!
Οι παραλογισμοί του ΕΝΦΙΑ προφανώς και δεν αίρονται με την χρονική μετάθεση ή τη χρονική επιμήκυνση καταβολής των δόσεων. Ούτε με κάποιες οριακές παρεμβάσεις για τον υπολογισμό των αντικειμενικών τιμών σε συγκεκριμένους οικισμούς. Ούτε με περιορισμένης εμβέλειας κοινωνικά ή εισοδηματικά κριτήρια. 
Κύριε Πρόεδρε, 
Λυπάμαι αλλά φαίνεται ότι δεν έχει γίνει κατανοητό ότι  η αλλοπρόσαλλη και χωρίς σε βάθος μελέτη της δυναμένης να υπομείνουν οι πολίτες φορολογικής πολιτικής οδήγησε η αξιωματική αντιπολίτευση να έρθει πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές και με τα "πασαλείμματα" που αν αληθεύουν οι πληροφορίες ετοιμάζονται ως βελτιώσεις του ΕΝΦΙΑ απλώς θα ενισχύσει καταλυτικά τις δυνάμεις της, δεδομένου ότι οι συνεπείς πολίτες αισθάνονται ότι πλέον δημεύεται η περιουσία τους.
Ο μόνος τρόπος - εάν στοιχειωδώς θέλουμε ως ΠΑΣΟΚ να επιχειρήσουμε να αναστρέψουμε το κλίμα οργής που έχει προκληθεί στην κοινωνία - είναι να επιφέρουμε ριζικές αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, στην κατεύθυνση των σημείων που από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή είχα αναφέρει. Δηλαδή:
- Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών ακινήτων, ώστε ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ να γίνει επί πραγματικών και όχι πλασματικών αξιών. 
-  Απαλλαγή ή έστω σημαντική έκπτωση για ακίνητα τα οποία την τελευταία 5ετία δεν έχουν αποφέρει κανένα εισόδημα. 
- Απαλλαγή για ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται, και τα οποία δεν πλήρωναν ούτως η άλλως το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ. 
- Ειδική μέριμνα (πχ. έκπτωση, περισσότερες δόσεις κλπ.) για φορολογούμενος που έχουν κόκκινα δάνεια και έχουνε υποστεί μεγάλη μείωση του μισθού τους τα τελευταία χρόνια.   
Μόνο τέτοιου είδους παρεμβάσεις πρέπει να προταθούν και  να προωθηθούν για ψήφιση εάν στοιχειωδώς θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι. 
Συνακόλουθα, τα παραπάνω έγκαιρα διέβλεψα και κατέθεσα στις συνεδριάσεις της Κ.Ο. αλλά και στην τοποθέτησή μου στην Ολομέλεια στη Βουλή στις 19.12.2013 - όπως και άλλοι συνάδελφοι - χωρίς να εισακουσθώ, τη στιγμή μάλιστα που ως απάντηση λαμβάναμε επιπροσθέτως ότι η μη ψήφιση ισοδυναμεί με πτώση της Κυβέρνησης. Προσωπικά, σε "βελτιώσεις" στη Βουλή που δεν θα επιφέρουν τις αναγκαίες αλλαγές δεν πρόκειται να συναινέσω. Αγόγγυστα επί 2,5 χρόνια, από τον Ιούνιο του 2012, αλλά και από την αρχή της κρίσης, σήκωσα μέρος ενός δυσανάλογου βάρους, χωρίς ποτέ να απέχω ή να καταψηφίσω ούτε εδάφιο νομοσχεδίου. Τώρα πλέον, δυστυχώς, δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα να απαντήσω στους πολίτες που επίμονα μου θέτουν το επιπρόσθετο ερώτημα αν το κόμμα μας ως συμπλήρωμα συμμετέχει σε μια φορομπηχτική Κυβέρνηση όπου έχει γίνει κανόνας να τιμάται ο "τζάμπα μάγκας" αλλά λάγνος της εξουσίας, που καταγγέλλοντας καταψήφιζε και, αισθανόμενος πλέον και δικαιωμένος, προκαλεί εκ νέου τους συνεπείς Βουλευτές και δεν ακολουθεί τουλάχιστον τον αξεπέραστο αξιακό κανόνα της σιωπής με ταπεινότητα. 
Είμαι βέβαιος ότι κατανοείται η ανάγκη υιοθέτησης των προτάσεων που σας ανέλυσα παραπάνω για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που εξοργίζουν και αγανακτούν τους πολίτες.
 
Με τιμή
 
Νίκος Σηφουνάκης  

Μοιράσου το άρθρο!