Πολιτική

04/10/2012 - 07:00

Παρέμβαση Νίκου Σηφουνάκη για Νησιωτική Πολιτική

Παρέμβαση Νίκου Σηφουνάκη για Νησιωτική Πολιτική

Την άμεση ανάγκη εφαρμογής πολιτικών για να αντιμετωπισθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νησιωτικός μας χώρος τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, Βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ και Εισηγητής της ΚΟ για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης στη Βουλή για τη νησιωτική πολιτική που πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2012 με πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργού κ. Μουσουρούλη.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τα νησιά εκείνα που έχουν γνωρίσει υπέρμετρη δόμηση και εξαιτίας της τουριστικής τους ανάπτυξης που υπερβαίνει τη χωρικής τους ικανότητα, τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, και κάλεσε τον Υπουργό να συνεργαστεί στενά με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε διασφαλισθεί η βιώσιμη ανάπτυξη. Ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ως παράδειγμα την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην υλοποίηση έργων εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης που αποτελεί βασική ανάγκη τουλάχιστον για 22 νησιά και επεσήμανε τις προσπάθειες και την πρόοδο που είχε κάνει το Υπ. Υποδομών το 2010 με την προκήρυξη διαγωνισμών για έργα προμήθειας, εγκατάστασης αλλά και λειτουργίας των εγκαταστάσεών τους.
Ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε, επίσης, ότι πρέπει τα νησιά να αναπτύξουν και πάλι τον πρωτογενή τους τομέα, να παράγουν και πάλι προϊόντα, ώστε να μπορέσει να στηριχθεί τόσο η τοπική οικονομία όσο και η στροφή στον ποιοτικό τουρισμό.
Τέλος, ο κ. Σηφουνάκης ανέφερε ότι η χώρα μας πρέπει να είναι παρούσα και ενεργή στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις, έτσι ώστε να διεκδικήσει την καθιέρωση της ένδειξης «προϊόν νησιωτικής γεωργίας» και την υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου στο πλαίσιο της μακρο-περιφερειακής στρατηγικής της ΕΕ για τη Μεσόγειο.  
 

Μοιράσου το άρθρο!