Πολιτική

24/01/2014 - 05:22

Παρεμβάση Π.Βογιατζή για θέματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

yle="text-align: justify;">Παρέμβαση κατά τη διάρκεια της  συνεδρίασης Ολομέλειας της Βουλής με θέμα το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής.

Ο Βουλευτής, ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «για να ασχοληθούν οι νέοι με τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να νοιώθουν περήφανοι για το επάγγελμά τους», κάτι που όπως είπε ο ίδιος έχει χαθεί με τα χρόνια.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου, ο Βουλευτής υπογράμμισε πως κινείται σε θετική κατεύθυνση, καθώς αφενός οι διατάξεις του Α΄ μέρους επιχειρούν ουσιαστικά την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή προς όφελος των καταναλωτών, και αφετέρου οι διατάξεις του Β΄μέρους, επιχειρούν την απλούστευση των διαδικασιών σε θέματα νέων αγροτών, αδειοδότησης κτηνοτροφικών μονάδων, κ.α., που επίσης είναι κάτι θετικό.

Ως «εξαιρετικής σημασίας» χαρακτήρισε ο Βουλευτής και την Τροπολογία που έκανε δεκτή ο Υπουργός σχετικά με τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων των αγροτών.

Ωστόσο, ο Βουλευτής δεν παρέλειψε με τη σημερινή ευκαιρία να εκφράσει το παράπονό του προς τον Υπουργό, ο οποίος λόγω υποχρεώσεων έχει αναβάλει επανειλημμένως την υποστήριξη της σχετικής Ερώτησης που είχε καταθέσει ο Βουλευτής από το μήνα Σεπτέμβριο με θέμα τις βοσκήσιμες γαίες. Εκείνο λοιπόν, που υποστήριξε είναι ότι κατά τη γνώμη του πρόκειται για μία στρεβλή εκτίμηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν να χαθούν 11.000.000€ από το Νομό Λέσβου, ο οποίος είναι ο τρίτος Νομός της χώρας σε παραγωγή γάλακτος από αιγοπρόβατα. Ο Βουλευτής τόνισε χαρακτηριστικά πως εξαιτίας του βυρσοδεψείου που λειτουργούσε παλαιότερα στη Λέσβο «και τα τρία νησιά, Λέσβος, Λήμνος, Άη-Στράτης, έχουν πολλές εκτάσεις με βελανιδιές, οι οποίες κατά τον ΟΠΕΚΕΠΕ χαρακτηρίστηκαν ως δασικές περιοχές, ενώ είναι χορτολιβαδικές». Γι’ αυτό και κατά τη γνώμη του Βουλευτή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και να μην είναι αυτόνομος.

Ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό να επανεξετάσει και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση του στρεβλού χαρακτηρισμού των εκτάσεων που έχει προκληθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως επίσης, ζήτησε, ειδικά στα Σχέδια Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η θεσμοθετημένη ρήτρα νησιωτικότητας.

Ολοκληρώνοντας ο Βουλευτής επισήμανε δύο ακόμη σημεία. Το πρώτο αφορά στην παρέμβαση που όφειλε να έχει κάνει ήδη στο φορολογικό νομοσχέδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς, όπως είπε ο ίδιος «το 13% στη φορολόγηση των αγροτών θα αποδυναμώσει περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος μπορεί να μας βγάλει από την κρίση».

Τέλος, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστεί η ύπαρξη των Συνεταιρισμών και «να μην παραπέμπουμε το θέμα στις καλένδες, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τότε να αναγκαστούμε να το δεχθούμε».

Μοιράσου το άρθρο!