Πολιτική

27/11/2014 - 06:18

Παρέμβαση της Α. Κυρίτση για την απαξίωση της δημόσιας Υγείας στο Βόρειο Αιγαίο

style="text-align: justify;">Ερώτηση προς την περιφερειακή Αρχή και αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση θέματος Υγείας στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου
 
Πριν λίγες μέρες στη Σάμο έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα ένας νέος άνθρωπος, πατέρας 4 παιδιών. Το τραγικό αυτό περιστατικό ήρθε να αναδείξει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ελλείψεις σε υποδομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό στις δομές Υγείας του νησιού, αφού το μοναδικό ασθενοφόρο που καλύπτει τις ανάγκες περίπου 30.000 κατοίκων και των επισκεπτών του, ήταν σε άλλο περιστατικό, ενώ το στρατιωτικό που εκλήθη έφτασε ύστερα από μιάμιση ώρα στον τόπο του δυστυχήματος, όταν πλέον ήταν πολύ αργά. 
Οι ελλείψεις και η μεθοδική αποψίλωση και της δημόσιας Υγείας τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της μνημονικής πολιτικής, πλέον μετριούνται με ανθρώπινες ζωές. Όπως καταμαρτυρούν οι κάτοικοι, όλων των νησιών -γιατί τα προβλήματα της δημόσιας Υγείας σε όλες τις βαθμίδες της εντοπίζονται σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου- αλλά και σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η εγκατάλειψη των υποδομών υγείας είναι καθημερινά αισθητή, όπως και οι μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Τα συγκεκριμένα προβλήματα είναι δεδομένο ότι έχουν τραγικές συνέπειες στη ζωή των κατοίκων των ακριτικών νησιών μας. 
Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, τα αγροτικά ιατρεία δεν έχουν γιατρούς, το ΠΕΔΥ υπολειτουργεί, τα ασθενοφόρα -όπου υπάρχουν- είναι πεπαλαιωμένα, ενώ τα πληρώματά τους σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα περιστατικά που απαιτούν άμεση επέμβαση. Δεν είναι τυχαία η παραίτηση, μόλις χθες 24/11, του προέδρου του ΕΚΑΒ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ο οποίος σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, με αφορμή την αδυναμία του ΕΚΑΒ να καλύψει το περιστατικό στη Σάμο, κάνει λόγο για «πληθώρα δυσκολιών και κακόβουλών παρεμβάσεων στο έργο του».
Με αφορμή, λοιπόν, το τραγικό γεγονός στη Σάμο, το τελευταίο που καταγράφηκε στη μακρά λίστα των περιστατικών ανά την Ελλάδα λόγω της εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής σε έναν ακόμη ζωτικό τομέα, όπως αυτός της Υγείας, ζητάμε από την περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, να μπει εκτάκτως προς συζήτηση το θέμα των σοβαρών ελλείψεων σε υποδομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της Υγείας στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. 
Επίσης, ζητάμε από την περιφερειάρχη κ. Καλογήρου να μας απαντήσει: 
Αν η περιφέρεια έχει αναλυτική γνώση για τις ελλείψεις σε υποδομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας Υγείας στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου και ποια είναι αυτή. 
Τι ενημέρωση έκανε, τι αιτήματα έθεσε και τι απαντήσεις - δεσμεύσεις πήρε από τον υπουργό Υγείας κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
Τι προτίθεται ως περιφερειάρχης να κάνει για να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που πλέον κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. 
Τέλος, καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα και να πάρει όλες τις απαραίτητες αποφάσεις και πρωτοβουλίες, ώστε να πιέσει με τον πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο προς κάθε κατεύθυνση για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρότατου ζητήματος, ενημερώνοντας και κινητοποιώντας ταυτόχρονα τον λαό του Βορείου Αιγαίου, ο οποίος ζει καθημερινά με τον πιο τραγικό τρόπο τη μεθοδική απαξίωση της Δημόσιας Υγείας. 
 

Μοιράσου το άρθρο!

geotee