Skip to main content
|

Παρέμβαση του Οικολογικού Aνέμου για το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων του Αιγαίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Κατά την παρουσίαση της Α’ φάσης του σχεδίου διαχείρισης υδατικών πόρων του Αιγαίου στη Μυτιλήνη στις 13/10/2014 έγινε παρέμβαση από τον Μιχάλης Μπάκα, εκπροσωπώντας τον Οικολογικό άνεμο στο βόρειο Αιγαίο. Κατά την παρέμβαση του ο Μιχάλης Μπάκας σημείωσε ότι επιτέλους προχωράμε στο σχέδιο Διαχείρισης των υδατικών πόρων, μια υποχρέωση της χώρας μας που απορρέει από την οδηγία πλαίσιο για τα νερά του 2000. Η καινοτομία αυτής της οδηγίας ήταν η ανάγκη της διαχείρισης σε επίπεδο λεκάνης απορροής, που πολλές φορές μπορεί να αφορά περισσότερες από δύο περιφέρειες ή κράτη. Φυσικά στο Αιγαίο η κατάσταση είναι ακόμα πιο κρίσιμη, καθώς είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν, και οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί καθώς τα οικοσυστήματα είναι εξαιρετικά ευαίσθητα.
 
Αδυναμία της μελέτης στη φάση αυτή αποτελεί η έλλειψη στοιχείων για τα οικολογικά χαρακτηριστικά των ποταμιών του Αιγαίου, ελλείψεις που πρέπει να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό. Για παράδειγμα δεν υπάρχει καμία αναφορά στα ψάρια του γλυκού νερού που παρουσιάζονται στα νησιά μας κάποια από τα οποία μάλιστα είναι και ενδημικά. Προτάθηκε ότι πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στα ζητήματα εξοικονόμησης της κατανάλωσης του νερού για αστική και αγροτική χρήση. Ιδανική λύση για τα νησιά μας είναι η κατασκευή μικρών ταμιευτήρων - επί της ουσίας αναχωμάτων που θα καθυστερούν τη γρήγορη και χειμαρρώδη ροή του νερού. Με τέτοια έργα ενισχύεται ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα και μπορούμε να έχουμε νερό στις δύσκολες εποχές. Σε κάθε περίπτωση είναι δεδομένη η έλλειψη πόρων, οπότε οφείλουμε να κάνουμε αξιολόγηση της κατάστασης και να προτάξουμε την επίλυση ζητημάτων που επείγουν όπως για παράδειγμα η ποιότητα του νερού στη Χίο αλλά και η έλλειψη νερού στη Λήμνο.
 
Ο Μιχάλης Μπάκας έκανε την παρακάτω δήλωση: «Το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων είναι καίριο. Φοβάμαι ότι σε αυτή τη φάση τρέχουμε να προλάβουμε να μην δεχθούμε πρόστιμα από την ΕΕ για την υιοθέτηση των δεσμεύσεων μας από την κοινοτική οδηγία, καθώς σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε οφείλουμε να έχουμε ολοκληρώσει τη διαδικασία έως τον Μάρτιο του 2015. Ως Οικολογικός άνεμος έχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας στην αρμόδια υπηρεσία και θα το ξανακάνουμε. Δυσάρεστη έκπληξη της ημερίδας αποτέλεσε η τοποθέτηση του νέου προέδρου της ΔΕΥΑ Λέσβου κ. Δ. Ακριώτη ο οποίος ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να ζητάμε από τους πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση του νερού» ενώ σημείωσε ότι η «λύση στο πρόβλημα της Λέσβου είναι να γίνει το έργο του φράγματος του Τσικνιά, κοστους 80 εκατ €». Πρόκειται για ένα έργο μαμούθ, για το οποία έχουμε εκφράσει πολλές φορές τις αντιρρήσεις μας, που συζητείται στη Λέσβο εδώ και δεκαετίες και που πολλοί πολιτικοί άντρες του νησιού κατά καιρούς έχουν εξαγγείλει. Το πρώτο πράγμα που πρέπει αν κάνουμε είναι να μειώσουμε τις διαρροές στο δίκτυο της ΔΕΥΑΛ που ξεπερνούν το 50%.  Ελπίζαμε ότι σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κτίσης θα είχαμε βάλει μυαλό και θα είχαμε εγκαταλείψει τέτοιου είδους έργα, αλλά δυστυχώς η καραμέλα αυτή συνεχίζεται πέρα από κάθε επιστημονική λογική και πέρα από κάθε χρηματοοικονομικό προγραμματισμό αφού εάν γίνει ένα τέτοιο έργο στη Λέσβο δεν θα υπάρχουν κονδύλια για τίποτε άλλο σε όλα τα άλλα νησιά»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία