Πολιτική

09/07/2013 - 15:30

Παρέμβαση Βασίλη Τεντόμα για τη δακοκτονία: η Περιφέρεια τρέχει μόνο για το γήπεδο

ign="center">Σχετικά με την εμπλοκή του διαγωνισμού δακοκτονίας στη Λέσβο.

 

  Η εμπλοκή που παρουσιάστηκε στην ανάδειξη αναδόχου δακοκτονίας και ο ορατός πλέον κίνδυνος  η εργασία αυτή  να πραγματοποιηθεί  χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα , αναδεικνύει  τις μεγάλες ευθύνες και παραλήψεις της Περιφέρειας Βορ. Αιγαίου στο προγραμματισμό,  σχεδιασμό και εκτέλεση ενός προκαθορισμένου έργου σε ετήσια βάση .

Επίσης αναδεικνύει με τον ποιο ξεκάθαρο πλέον τρόπο ότι με την πολιτική των μνημονίων  και της μεταφοράς όλων των αρμοδιοτήτων του κράτους στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να γίνει  η παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας.

Συγκεκριμένα η Περιφέρεια ευθύνεται γιατί:

  1. Τελείως αδιαμαρτύρητα αποδέχτηκε εξ αρχής την ανάθεση της δακοκτονίας σε εργολάβους, αντίθετα με την μέχρι πρόπερσι ακολουθούμενη μέθοδο της αυτεπιστασίας,
  2. Δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια ώστε να γίνει κατάτμηση του έργου σε 4-5 τμήματα (ένα για κάθε ελαιοπαραγωγική περιοχή της Λέσβου) και με τον τρόπο αυτό να μην απαιτείται διεθνής διαγωνισμός, που έχει περισσότερο χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες και
  3. Δεν επέβλεψε με επιμέλεια αυτή τη γραφειοκρατική διαδικασία, με αποτέλεσμα το Ελεγκτικό Συνέδριο να βρίσκει βάσιμες αιτιολογίες δικαίωσης των ενιστάμενων. (Η δήλωση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη ότι «μάλλον έχει γίνει κάποιο λάθος και εκ παραδρομής κάποια δικαιολογητικά παρέπεσαν ή δεν εξετάστηκαν σωστά» είναι μνημείο ανευθυνότητας, για να μην πούμε καμιά πιο βαριά κουβέντα).

  Όλες αυτές οι λάθος επιλογές και ανεπάρκειες της Περιφέρειας φυσικά θα έχουν αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο στους ελαιοπαραγωγούς και στην οικονομία του νησιού μας, αφού η καθυστερημένη και πλημμελής εκτέλεση της εργασίας θα έχει σαν αποτέλεσμα τ6ην απώλεια εισοδήματος εξ αιτίας της απώλειας ελαιοκάρπου και υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.

Διπλά λοιπόν χαμένοι οι ελαιοπαραγωγοί μας σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση τους έχει φέρει σε απελπισία, αλλά και σε μια χρονική συγκυρία που θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο  τις ευνοϊκές συνθήκες που υπάρχουν στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά λαδιού (μειωμένη ελαιοπαραγωγή στην Ισπανία).

  Ο κ. Περιφερειάρχης, που από σήμερα θα τρέχει στην Αθήνα για να επιτύχει τη κατάτμηση του έργου αναβάθμισης του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης καθώς και για το ξεπέρασμα και των άλλων γραφειοκρατικών (και όχι μόνο) διαδικασιών που αφορούν στο έργο αυτό, δυστυχώς δεν έδειξε τον ίδιο ζήλο και την ίδια διάθεση υπέρβασης μνημονιακών αγκυλώσεων και στη περίπτωση της δακοκτονίας, δηλ. για ένα θέμα που αφορά το κύριο αγροτικό προϊόν της Λέσβου.

  Ας μη παραπονιέται λοιπόν και κυρίως ας μην εξεγείρεται όταν η παράταξή μας του ασκεί την πάντα τεκμηριωμένη κριτική της.

  Τώρα χρωστάει κάποιες εξηγήσεις στους ελαιοπαραγωγούς μας και κυρίως να βάλει «τα πόδια στο σβέρκο» για να «σώσει ο,τιδήποτε αν σώζεται» από τη «πατάτα» των συνεργατών του.

 

Μυτιλήνη 9-7-2013

Από το γραφείου τύπου

της περιφερειακής παράταξης Βορείου Αιγαίου

«ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

Μοιράσου το άρθρο!