Πολιτική

25/04/2012 - 20:51

Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Ψαριανού "Για την Παιδεία και τη Δημοκρατία. Προς νεαρόν επαναστάτη..."

Ο

ι εκδόσεις ΑΙΟΛΙΔΑ θα παρουσιάσουν στην Αθήνα το νέο βιβλίο  του Προέδρου του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας και  Φιλόλογου  Βασίλη Ψαριανού με τίτλο:

«Για την Παιδεία και τη Δημοκρατία. Προς νεαρόν ε.παναστάτη»

Η παρουσίαση θα γίνει στις 6.30μμ   , Τετάρτη  2  Μαΐου 2012, στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. (Ακαδημίας και Γεναδίου 8, στην Αθήνα.)

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΡ. ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ & ΒΟΥΛΕΥΤΗ Β΄ ΠΕΡΙΦ. ΑΘΗΝΑΣ - ΠΑΣΟΚ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ«ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Η περίοδος που διανύουμε, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι κατεξοχήν περίοδος σύγχυσης. Τα πάντα τελούν «υπό αναθεώρηση». Από, τους πάντες, σχεδόν.

Αξίες, ιδέες, αγώνες, κατακτήσεις και άνθρωποι, μπαίνουν κάτω από το μικροσκόπιο της «αναθεώρησης». Αυτό δεν είναι, απαραίτητα, κακό. Ούτε, όμως, και εξ’ ορισμού «καλό».

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε εποχές, όπως αυτή που ζούμε σήμερα. Γιατί το όριο ανάμεσα στην εποικοδομητική κριτική και στον ισοπεδωτικό αρνητισμό είναι πολύ δυσδιάκριτο. Η υπέρβαση αυτού του ορίου είναι ο προθάλαμος, ίσως, του φασισμού. Από κει και πέρα η διολίσθηση μπορεί να γίνει εύκολα, εάν λείπει ένα σταθερό σύστημα αξιών. Εάν δεν υπάρχει ένα ιδεολογικό υπόβαθρο στην αναλυτική προσέγγιση.

Στο βιβλίο του «Για την Παιδεία και την Δημοκρατία» ο Βασίλης Ψαριανός μας δείχνει ένα, απολύτως, πειστικό δείγμα αξιακού και ιδεολογικού στίγματος. Τα κείμενά του διατρέχουν πρόσωπα και εποχές, «σχολιάζουν» την εφήμερη «επικαιρότητα», αλλά αναδεικνύουν μια διαχρονική πίστη στις αρχές και στην πολιτική «ταυτότητα» του συγγραφέα τους. Αναδεικνύουν μια σταθερότητα στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας, στην απόκρουση του δογματισμού και της μισαλλοδοξίας, μιαν «εμμονή» στη διαλεκτική προσέγγιση των σύγχρονων αλλά και των διαχρονικών ζητημάτων της εθνικής και της κοινωνικής μας ζωής.

Διόλου τυχαία, ασφαλώς, ο συγγραφέας απευθύνει το βιβλίο αυτό «προς νεαρόν επαναστάτη…». Πρώτα, γιατί είναι εκπαιδευτικός. Και ύστερα, κυρίως, επειδή είναι επαναστάτης ο ίδιος. Αλλά, όχι «εύκολος» επαναστάτης.

Ξεχνούν ορισμένοι, ιδιαίτερα στις μέρες μας, ότι η επανάσταση είναι μια διαδικασία ανασύνθεσης. Μια αναγέννηση. Και όχι μια ολοκληρωτική καταστροφή. Και αγνοούν, προφανώς, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η πιο γνήσια επαναστατική στάση, είναι αυτή που επιδιώκει να αποδυναμώσει τα άκρα και να πετύχει την ισορροπία μεταξύ των αντιθέτων. Να επιτύχει την επιβίωση. Γιατί χωρίς την επιβίωση δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία.

Ο Βασίλης Ψαριανός, με αυτό το βιβλίο, καταθέτει μια αληθινά σύγχρονη πολιτική πρόταση, αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Ο αναγνώστης θα συμφωνήσει ή θα διαφωνήσει με την πρόταση αυτή, στο σύνολό της ή σε επί μέρους σημεία της. Δεν θα μπορέσει, όμως, να αγνοήσει ούτε την ιδεολογική της θεμελίωση, ούτε το αξιακό της φορτίο.

Θα πρόσθετα, γνωρίζοντας την πορεία μιας ζωής και την αμείωτη συνέπεια στις ιδέες και τους αγώνες του γι’αυτές, ότι στα κείμενά του καθρεφτίζεται με απόλυτη πιστότητα η προσωπικότητα του Βασίλη Ψαριανού.

Απόστολος Κακλαμάνης

Μοιράσου το άρθρο!