Πολιτική

25/01/2012 - 14:45

Περιφερειακό Συμβουλίου της 24ης Ιανουαρίου 2012: Οι θέσεις των Ηλ.Γιαννίρη και Β. Τεντόμα

mg class="aligncenter size-full wp-image-1048" title="237-gianniris" src="http://agrorama.files.wordpress.com/2010/10/237-gianniris.jpg" alt="" width="300" height="381" />

 

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 24ης Ιανουαρίου 2012 ο Ηλίας Γιαννίρης είχε την ευκαιρία να διατυπώσει θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν, όπως τα εξής:

 

  • Το  ζήτημα της μεταφοράς μαθητών στα νησιά μας και την παύση εκτέλεσης του έργου από τους μεταφορείς λόγω της καθυστέρησης της καταβολής δεδουλευμένων από την Περιφέρεια. Μεταφέραμε την άποψη ότι πρέπει να βρούμε τα αίτια του προβλήματος για να μην υπάρχει αυτό το πρόβλημα και του χρόνου. Ο Οικολογικός Άνεμος είχε επισημάνει σε προηγούμενο ΠΣ ότι η μεταφορά μαθητών δεν πρέπει να ακολουθεί την ημερολογιακή και ετήσια τακτοποίηση των προϋπολογισμών, γιατί υπάρχει ένα λογιστικό κενό στους δυο πρώτους μήνες του χρόνου, αλλά να ακολουθεί το σχολικό έτος από Σεπτέμβρη σε Ιούλιο. Η διοίκηση πρέπει σε αυτή την περίπτωση να προσαρμοστεί στην ευαίσθητη ομάδα του σχολικού πληθυσμού και να μην αντιμετωπίζει τις σχολικές ανάγκες των παιδιών με όρους ετήσιου προϋπολογισμού. Προτείναμε αυτό που η πρόσφατη ανακοίνωσή μας λέει: «Καλούμε την Περιφέρεια και τον Δήμο Λέσβου, τον Περιφερειάρχη κ. Γιακαλή και τον Δήμαρχο κ. Βουνάτσο σήμερα κιόλας να καθίσουν και να επιζητήσουν άμεση λύση του προβλήματος, τιθέμενοι προ των ευθυνών τους και θέτοντας με τη σειρά τους την Πολιτεία προ των δικών της ευθυνών, χωρίς υπεκφυγές και αίολες δικαιολογίες». Συμπαραστεκόμενοι στους μαθητές και τους γονείς, προτείναμε η Περιφέρεια να ζητήσει να επανέλθει η αρμοδιότητα μεταφοράς των μαθητών στο Υπ Παιδείας, όπως προτείνει και η παράταξη «Ισχυρό Αιγαίο» του κ. Βογιατζή γιατί δοκιμάστηκε αυτό το αποκεντρωμένο σύστημα μεταφοράς μαθητών και απέτυχε. Τέλος εκφράσαμε την ανησυχία μας μήπως πρόκειται για μετακύληση της εσωτερικής πτώχευσης και μεταφορά υποχρεώσεων από το κεντρικό κράτος στην περιφέρεια, στο δήμο, για να καταλήξει  τελικά στον πολίτη που αύριο μπορεί να του ζητηθεί να πληρώνει αυτός τη μεταφορά των μαθητών.

 

  • Το ζήτημα της οδικής ασφάλειας στο επαρχιακό & εθνικό δίκτυο των νησιών της Περιφέρειας. Με την παρέμβαση μας σημειώσαμε ότι ήταν πολύ θετική η δουλειά που έκαναν οι εισηγητές. Τέτοιες μελέτες επί του πεδίου παρέχουν στοιχεία για μέτρα πολιτικής εφαρμοσμένα και εντοπισμένα σε συγκεκριμένα σημεία και δράσεις και υποστηρίζουν το έργο της Περιφέρειας. Εντοπίσαμε ότι πρέπει να προστεθούν οι ΠΕ Λήμνου και Ικαρίας στην προτεινόμενη επέκταση μαζί με τα σεμινάρια εκπαίδευσης που θα πρέπει να είναι 5 και όχι 3 που προτείνει η εισήγηση, και οι εισηγητές το δέχτηκαν. Ζητήσαμε να συνεκτιμηθεί και ο κίνδυνος ατυχημάτων από τα πεζοδρόμια που είναι κατειλημμένα από περίπτερα, παράνομες καταλήψεις ή τραπεζοκαθίσματα και αναγκάζουν τον πεζό να βγαίνει στο δρόμο. Για την Πρόταση για το Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών προτείναμε να υπάρχει κατάταξη των τροχαίων ανά λόγο πρόκλησης (οδηγός, οδικό δίκτυο, βλάβη κλπ) κατά περιφερειακή ενότητα ή κατά νησί. Αυτό θα μας δείξει που υπάρχει ιδιαιτερότητα για ειδικές παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας. Τέλος επισημάναμε ότι η τακτική των συστάσεων από την τροχαία για κράνος ή ζώνη έχει περισσότερα αποτελέσματα συμμόρφωσης από ότι έχουν οι εκστρατείες κλήσεων.

 

 

 

  • Για το ζήτημα της έγκρισης έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού της περιφέρειας βορείου αιγαίου για το χρονικό διάστημα από 01-01-2011 έως 30-09-2011. Ο Πρόεδρος είπε στο σώμα ότι αυτό είναι ένα τυπικό θέμα. Αντιπροτείναμε ότι το θέμα είναι ουσιαστικό και γιαυτό κάναμε συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Ζητήσαμε να έχουμε εικόνα για τους προϋπολογισμούς και τους απολογισμούς κατά ΠΕ, να θέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο κριτήρια κατανομής ώστε να υπάρχει αποτελεσματική παρακολούθηση από την Οικονομική Επιτροπή.

Για παράδειγμα, ανάφεραμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της εισήγησης  η ΠΕ Ικαρίας δίνει την εξής εικόνα εξόδων για το πρώτο εννεάμηνο .

 

 

έξοδα

Προϋπολογισμός

Δεσμευθέντα

τιμολογηθέντα

ενταλθέντα

Πληρωθέντα

 

σύνολο Ικαρίας

90662,65

53500

10280,5

10280,5

10280,5

 

σύνολο Περιφέρειας

55671443,21

24528058,45

21667265,55

17430354,81

16933221,85

 

ποσοστό Ικαρίας

0,16%

0,21%

0,05%

0,06%

0,06%

 

 

 

 

 

 

           

Θα πρέπει να ισχύουν κάποια κριτήρια κατανομής των κονδυλίων. Για παράδειγμα, αν υπολογιστεί π.χ. το πληθυσμιακό κριτήριο, ένα κριτήριο που εφάρμοζε η πρώην νομαρχία Σάμου, τότε υπάρχει η εξής εικόνα:

πληθυσμός Ικαρίας (περίπου)

9.000

Πληθυσμός  Περιφέρειας (περίπου)

210.000

%

4,28%

Διακρίνει κανείς ότι υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ αυτού του κριτηρίου και των ποσών που κατανεμήθηκαν στην Ικαρία. Το ίδιο χαμηλά ποσοστά μπορεί να έχουν και άλλες περιφερειακές ενότητες. Ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι η εικόνα είναι παραπλανητική και ότι στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο θα φέρει πίνακες κατανομών κατά Περιφερειακή Ενότητα ώστε να αρθεί η παραπλανητική εικόνα που δίνουν τα στοιχεία του απολογισμού. Αναμένουμε την ενημέρωση από τον περιφερειάρχη και θα τοποθετηθούμε αναλόγως.

 

Με την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Ηλίας Γιαννίρης έκανε την παρακάτω δήλωση: «Με αφορμή το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών στα σχολεία θύμισα στο σώμα την ρήση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι «Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται.» Αντί λοιπόν για άκαρπες δηλώσεις να δούμε όλοι πώς θα δουλέψουμε δημιουργικά για το καλό των νησιών μας πέρα και μακριά από επικοινωνιακές εκρήξεις και μικροπολιτικές τακτικές.»

 

 

 

 

 

--------


Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΒΑΣ. ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΧΤΕΣΙΝΗ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

 

Κα τα τη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Β. Τεντόμας στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, είπε μεταξύ των άλλων τα εξης:

 

«Το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, από ένα καθαρά θέμα της εκπαίδευσης και του Υπουργείου Παιδείας, έχει καταντήσει να εξαρτάται από μια σειρά εξωσχολικών παραγόντων.

Το μπαλάκι ξεκίνησε από τη Περιφέρεια, πετάχτηκε στον δήμο Λέσβου, ξαναγύρισε πίσω, πήγε στους λεωφορειούχους, μετά στους πρατηριούχους και τώρα, με τη πρόταση του κ. περιφερειάρχη, πάει στις εταιρείες καυσίμων.

Σήμερα θα έχουμε την «άλφα» εξέλιξη και αύριο τη «βήτα» και στα παιδιά, που ανατρέπεται ο κάθε σχολικός προγραμματισμός τους, θα εμπεδώνεται το συναίσθημα ότι η κοινωνία, η υπεύθυνη πολιτεία,  δεν θέλει τη μόρφωση και τη προκοπή τους.

Σαν περιφερειακή παράταξη «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», μαζί με τον «Οικολογικό άνεμο στο Βόρειο Αιγαίο» και τη δημ. παράταξη του δήμου Λέσβου «Αλλαγή πορείας» κάναμε κοινή δήλωση για το θέμα, όπου συνειδητά δεν σταθήκαμε καθόλου σε διαδικαστικά και γραφειοκρατικά θέματα, παρά μόνο στην ουσία, ότι το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα και οριστικά.

Πρέπει - να το πούμε λαϊκά – να «κόψουμε το λαιμό μας» για να βρεθεί λύση.

Από τη πλευρά μας δεν συμφωνούμε με τρόπους αντίδρασης όπως γενικά το κλείσιμο των υπηρεσιών της περιφέρειας, όπου οι μεν υπάλληλοι πάνε στις ελιές τους και οι συμπολίτες μας που θέλουν να εξυπηρετηθούν να βρίσκουν «τοίχο - πόρτα».

Έτσι κάνουμε τη πρόταση, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, η περιφέρεια να κάνει μια συμβολική όσο και ουσιαστική ενέργεια και όλα τα αυτοκίνητα και οι οδηγοί της περιφέρειας να σταλούν στα χωριά, στη μεταφορά των μαθητών, απέχοντας από οποιαδήποτε υπηρεσιακή ασχολία, με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται (μη εκτέλεση επιβλέψεων έργων κλπ). Έτσι μόνο θα δουν έμπρακτα, μαθητές και γονείς τη περιφέρεια δίπλα τους και το υπεύθυνο υπουργείο θα καταλάβει ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση και ότι δεν αστειευόμαστε.

Τέλος, η πρόταση της πλειοψηφίας, που ανακατεύει το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών με τη μεταφόρτωση των καυσίμων στο λιμάνι της Μυτιλήνης, εκτός από αποπροσανατολιστική είναι και ανεύθυνη. Γιατί η μεταφόρτωση καυσίμων είναι επικίνδυνη, έτσι και αλλιώς, είτε υπάρξει συμφωνία με τις εταιρείες για τα καύσιμα του ΚΤΕΛ είτε όχι’

 

------------------

 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΤΟΥ ΒΑΣ. ΤΕΝΤΟΜΑ ΣΤΗ ΧΤΕΣΙΝΗ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

 

Κα τα τη χτεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό» Β. Τεντόμας,  κατά τη συζήτηση του προβλήματος των τροχαίων ατυχημάτων, είπε μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Η Λέσβος δυστυχώς εμφανίζει μια θλιβερή ιδιαιτερότητα μέσα στον ελλαδικό χώρο, όταν είναι η μόνη περιοχή που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αύξηση των τροχαίων, σε αντίθεση με όλη την άλλη Ελλάδα, όπου έχουμε μικρότερη ή μεγαλύτερη μείωση.

Η οικονομική κρίση, από τη μια μεριά συντελεί στην άμβλυνση του προβλήματος (μαζική παράδοση πινακίδων και μείωση κυκλοφορούντων οχημάτων, συμμόρφωση με τον ΚΟΚ λόγω αδυναμίας πληρωμής των προστίμων) από την άλλη όμως το επιτείνει με τη παρατηρούμενη πλημμελή συντήρηση των αυτοκινήτων και τη μειωμένη προσοχή των οδηγών, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση.

Άρα το περιφερειακό συμβούλιο, έστω και τώρα πρέπει να σκύψει με σοβαρότητα στο πρόβλημα και στους τρόπους μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων.

Συμφωνούμε με την εμπεριστατωμένη εισήγηση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Γουγούλα και με όλες τις προτάσεις που αυτή περιέχει.

Θεωρούμε όμως ότι το βασικό είναι να υπάρξει από δω και πέρα συνέχεια και συνέπεια στην εφαρμογή των όσων αποφασιστούν και να μη ξεχαστούν όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος από τα θλιβερά τροχαία που συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στη Λέσβο.

Γιατί –κακά τα ψέματα- η σημερινή συζήτηση δεν θα γινόταν αν ένας συμπολίτης μας, ο Δημ. Καμενής, δεν πρόβαινε στη συμβολική κίνηση απεργίας πείνας μέσα στα γραφεία της περιφέρειας, στη προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει κάθε υπεύθυνο για το πρόβλημα.

Η συνέχιση της συστηματική καταγραφής των τροχαίων στη Λέσβο και η επέκταση του «συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών» και στα άλλα νησιά της περιφέρειας πρέπει να συνοδεύεται  -για να πιάσει τόπο- με τη συνεχή αξιολόγηση και  αξιοποίηση των στοιχείων που συγκεντρώνονται, που στη συνέχεια να μετουσιώνονται σε συγκεκριμένα έργα.

Θεωρούμε ότι οι προτεινόμενες «επιτροπές οδικής ασφάλειας» πρέπει να συγκροτηθούν και στα πέντε μεγάλα νησιά της περιφέρειας και όχι τρεις στους αντίστοιχους νομούς. Στο έργο αυτών των επιτροπών κυρίαρχο λόγο κα ευθύνη θεωρούμε ότι θα πρέπει να έχουν οι αντίστοιχοι δήμοι, που εκ των πραγμάτων είναι πιο κοντά στο πρόβλημα και στον πολίτη».

  

 

---------------

 

Μοιράσου το άρθρο!