Skip to main content
|

Το Πίρι Ρέις στο Αιγαίο του χθες και του σήμερα...

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Το σήμερα :

Χθες  ξεκίνησε από την Τουρκία το ερευνητικό σκάφος "Πιρί Ρεΐς" για έρευνες στη Μεσόγειο.Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, αρχικά οι έρευνες θα γίνουν στο βόρειο θαλάσσιο τμήμα της Κύπρου.Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Γιλντίζ είπε ότι οι έρευνες θα γίνουν στα ανοιχτά της Αττάλειας και της Κύπρου. Οταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν σημεία που θα συμπίπτουν οι τουρκικές με τις Κυπριακές έρευνες, είπε: "υπάρχουν τέτοια σημεία και αν χρειαστεί θα γίνει έρευνα και εκεί".

Ενδιαφέρον έχει όμως να δούμε και το χθες του Πίρι του Ρεις.  Διαβάστε ένα άρθρο γραμμένο πριν 14 μήνες !!!

Άρθρο του Στρατή Μπαλάσκα στην "Ελευθεροτυπία "  15 Ιουλίου 2010

Σκάφος -θρύλος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και σκάφος- αίνιγμα για τους Ελληνες το «Πίρι Ρέις». Από χθες ταξιδεύει -λέει- κοντά στο Καστελόριζο θέτοντας για μία ακόμα φορά σε αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.

Ετούτο το 36μετρο σκαρί που ανήκει στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης και Τεχνολογίας, του «Πανεπιστημίου της 9ης Σεπτεμβρίου» στη Σμύρνη, και χτίστηκε το 1978, πριν από 32 ολόκληρα χρόνια στη Γερμανία «με εξοπλισμό για ωκεανογραφικές, βιολογικές, γεωλογικές και γεωφυσικές έρευνες».

«Μάλτα γιοκ»

Κι όμως, πριν από λίγα χρόνια, πουλήθηκε για παλιοσίδερα και οδηγήθηκε για «κόψιμο» στο διαλυτήριο πλοίων του Αλή Αγά. Θα το διαδεχόταν ένα καινούργιο μεγάλο ερευνητικό σκάφος που άρχισε να χτίζει το «Πανεπιστήμιο της 9ης Σεπτεμβρίου» και είχε ονομαστεί «Τσακά Μπέη» προς τιμήν του διάσημου Σμυρνιού ναυάρχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας! Ελλείψει πόρων, το καινούργιο ερευνητικό σκάφος δεν ολοκληρώθηκε ενώ το «Πίρι Ρέις» ανεκλήθη εξ εφέδρων, ξανάπεσε στο νερό και συνέχισε το έργο του! Οσον αφορά το «Τσακά Μπέη» πριν από μέρες ξανάρχισε το χτίσιμό του με μια διαφορά... Δεν θα ονομάζεται «Τσακά Μπέη» αλλά... «Κοτζά Πίρι Ρέις». Κοινώς «Μέγας Πίρι Ρέις». Προς τιμήν του μεγάλου ναυάρχου και χαρτογράφου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έμεινε στην Ιστορία μεταξύ των άλλων και για τη ρήση «Μάλτα γιοκ».

Το γέρικο λοιπόν σκαρί «Πίρι Ρέις» ταξίδευε χθες ξανά στο Αιγαίο θέτοντας σε επιφυλακή ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, Λιμενικό Σώμα και φυσικά τους αρμόδιους πολιτικούς. Κάτι τέτοιο είχε συμβεί πριν από χρόνια, όταν μια από τις τακτικές έρευνες που το σκάφος πραγματοποιούσε με τη χρηματοδότηση ξένων πανεπιστημίων αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αιγαίο, χρησιμοποιήθηκε ως επιχείρημα ενάντια στην τότε πολιτική προσέγγισης από τους Παπανδρέου και Τζεμ. Γενικότερα, οι έξοδοι του σκάφους στο Αιγαίο χρησιμοποιούνταν πάντα ως μέσον δημιουργίας εντυπώσεων.

Λόγω Οτσαλάν

Πέραν όμως τούτων, μια φορά το «Πίρι Ρέις» κόντεψε να δέσει στον Πειραιά! Τον Φεβρουάριο του 1999 και ύστερα από άδεια της ελληνικής κυβέρνησης, θα ελλιμενιζόταν στον Πειραιά, οι επιβαίνοντες δε σε αυτό επιστήμονες θα έπαιρναν μέρος σε συνέδριο του Εθνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΚΘΕ), είχε μάλιστα διοργανωθεί πάνω σε αυτό αλλά και στην αποβάθρα όπου θα έδενε και μία δεξίωση. Η σύλληψη του Οτσαλάν ματαίωσε την επίσκεψη... Ετσι και δεν πάτησε πόδι Ελληνα στο κατάστρωμα του «Πίρι Ρέις» μήδε κι αυτό μπήκε σε Ελληνικά χωρικά ύδατα...

Η κρίση του '87

Μέχρι που τον Μάρτιο του 2000, 13 ολόκληρα χρόνια μετά τα γεγονότα του '87 μπήκαμε εμείς στο πλοίο. Παρόντες ακόμα οι πρωταγωνιστές του Μαρτίου του '87, όταν έρευνες σε θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Θάσου, στην αμφισβητούμενη από την Τουρκία ελληνική υφαλοκρηπίδα, αποτέλεσαν αφορμή για μία από τις πιο σοβαρές ελληνοτουρκικές εντάσεις. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τέθηκαν τότε σε ετοιμότητα και τα πάντα προοιωνίζονταν ένοπλη ελληνοτουρκική αντιπαράθεση. Στα νησιά και στη Θράκη είχε διαταχθεί γενική επιστράτευση και ο ελληνικός στόλος έσπευσε στις επίμαχες θαλάσσιες περιοχές. Μέρες μετά, κι αφού είχε προηγηθεί παρέμβαση του ΝΑΤΟ, ο τότε Ελληνας πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» αλλά το «Πίρι Ρέις» είχε επιστρέψει στον κόλπο της Σμύρνης. Λίγους μήνες μετά, ο Ανδρέας Παπανδρέου συναντήθηκε με τον ευρισκόμενο στη διάρκεια της κρίσης, για λόγους υγείας, στο Λονδίνο Τούρκο πρωθυπουργό Τουργκούτ Οζάλ. Η συμφωνία προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας, γνωστή ως «συμφωνία στο Νταβός», ήταν γεγονός. Για την ιστορία και μόνο, τις μέρες της κρίσης οι τουρκικές εφημερίδες αναρωτιούνταν με πρωτοσέλιδους τίτλους: «Τι έγινε και οι Ελληνες επιστρατεύθηκαν;».

«Μέχρι 100 μέτρα»

«Δεν ερευνούσαμε για πετρέλαιο», επέμεινε μιλώντας στην «Ε» πριν από 10 χρόνια ο καθηγητής Χουσεΐν Αβνί Μπενλί. «Το σκάφος ούτε σήμερα ούτε τότε διέθετε μηχανήματα για υποθαλάσσιες έρευνες βάθους άνω των 100 μέτρων. Και υδρογονάνθρακες βρίσκονται σε βάθος πολύ μεγαλύτερο από 100 μέτρα. Εξάλλου -είπε- δεν ξέρω τίποτα από πετρέλαια. Είμαι περιβαλλοντολόγος ειδικευμένος στο θαλάσσιο περιβάλλον». Στο «σαλόνι» του καραβιού οι επιστήμονες του καραβιού κάτω από μια φωτογραφία του Τουργκούτ Οζάλ με ιδιόχειρή του αφιέρωση και την επιγραφή «Lego ergo sum» («Διαβάζω άρα υπάρχω») προσπαθούσαν να πείσουν πως απλά ερευνούν σχετικά με το περιβάλλον στο Αρχιπέλαγος και όχι για πετρέλαια... Αλήθεια; Ψέματα; Ποιος ξέρει; Το παλιό προσωπικό του Πίρι Ρέις συνταξιοδοτήθηκε, κάποια στιγμή διευθυντής του τοποθετήθηκε ως και διευθυντής κρατικής τράπεζας που έκλεισε λόγω της οικονομικής κρίσης της γείτονος (έχει και χειρότερα).

Τώρα το γέρικο καράβι «γράφει» τα τελευταία του μίλια αφού οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζουν τη σπειροειδή τους πορεία κι ο «Μέγας Πίρι Ρέις» έρχεται.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία