Πολιτική

14/09/2010 - 16:27

Ποια έργα στο Βόρειο Αιγαίο θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο Υποδομών

Ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη εργασίας κυβερνητικού κλιμακίου στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής αποτελούμενο από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα, τον Υπουργό Αναπληρωτή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Νίκο Σηφουνάκη, τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Γ. Οικονομίδη.

Το Κυβερνητικό κλιμάκιο είχε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τον Νομάρχη Λέσβου ενώ χθες πραγματοποίησε αυτοψία στο οδικό έργο Λάρσος – Καλλονή, που ήδη εκτελείται, καθώς και στον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και το όλο έργο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο Υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας αναφέρθηκε στα έργα στο Βόρειο Αιγαίο, που θα ενταχθούν στο θεματικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Στο Νομό Λέσβου μέσα στο 2011 αναμένεται να δημοπρατηθούν τα έργα του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου μήκους 46χλ, και προϋπολογισμού 55 εκ. ευρώ καθώς και η κατασκευή νέου σύγχρονου κτιρίου και χώρου στάθμευσης και επέκτασης δαπέδου αεροσκαφών στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης εκτιμώμενου προϋπολογισμού, βάση της μελέτης που ήδη εκπονείται, 73 εκατ. ευρώ. Με 17 εκ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί ως έργο γέφυρα το έργο βελτίωσης του οδικού άξονα Μυτιλήνης-Καλλονής (Μόρια-Αρίσβη), ενώ ολοκληρώνονται οι μελέτες του οδικού άξονα Καλλονής-Πέτρας, με στόχο την ένταξή του σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Στο Νομό Χίου όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών κ. Ρέππας το έργο του νέου Κεντρικού Λιμένα Χίου, εντάσσεται στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με προϋπολογισμό για τα έργα της Α’ φάσης 63 εκατ. ευρώ και για τα έργα της Β΄ φάσης 13,5 εκατ. Ευρώ. Επίσης, το έργο βελτίωσης των εγκαταστάσεων του Λιμένα Μεστών Χίου, εντάσσεται στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου, ως έργο γέφυρα με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ.

Στο Νομό Σάμου το έργο παράκαμψης Πυθαγορείου-Χώρας εντάσσεται στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με εκτιμώμενη δαπάνη μελέτης 900 χιλ. ευρώ και κόστος κατασκευής 14 εκατ. Ευρώ. Το έργο διάσωσης και αναστύλωσης του μνημείου του Ευπαλίνειου Ορύγματος, εντάσσεται στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της εκπόνησης μελέτης εφαρμογής με ευθύνη της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. και με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ,. Το όλο έργο θα εκτελεστεί με την επίβλεψη της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Για το οδικό έργο της παράκαμψης Κάμπου Μαραθοκάμπου, ανακοινώθηκε η εκπόνηση μελέτης, με διάθεση προς τούτο από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 400 χιλ. ευρώ. Ο κ. Σηφουνάκης ευχαρίστησε θερμά τον κ. Ρέππα, τόσο για το έμπρακτο ενδιαφέρον για το ακριτικό Βόρειο Αιγαίο, όσο και τον ίδιο προσωπικά για την ανέφελη και παραγωγική συνεργασία που είχε μαζί του κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

πηγή: ert

Μοιράσου το άρθρο!