Πολιτική

12/04/2019 - 02:43

Ποια θα είναι η σχέση της Δημοτικής Αρχής και των Κοινοτήτων; - Ο Στρατής Ζαφείρης έδωσε απαντήσεις και... δεσμεύσεις

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη σχέση και τη συνεργασία Δημοτικής Αρχής και Κοινοτήτων επί δημαρχίας του, ανέλαβε δημόσια ο Στρατής Ζαφείρης, ο οποίος χθες το βράδυ στην Καλλονή, στην ειδική εκδήλωση για το ρόλο των Κοινοτήτων, δεν περιορίστηκε στην ενημέρωση των παρισταμένων για ό,τι προβλέπει το νέο πλαίσιο του «Κλεισθένη», αλλά κατέθεσε αναλυτικά και τη σχετική πρόταση του συνδυασμού του.

Οι βασικοί άξονες αυτής της πρότασης, που αναγνωρίζει τον ουσιαστικό ρόλο των Κοινοτήτων στη ζωή του Δήμου, είναι αφ’ ενός η θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων για τα θέματά τους (προϋπολογισμός, απόδοση πόρων, συμμετοχή συμβουλίων στην κατάρτιση του επιχειρησιακού και τεχνικού προγράμματος του δήμου, κλπ.), και αφ’ ετέρου η αμέριστη υποστήριξή τους απ’ το Δήμο, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο ρόλο τους.

Ο Στρατής Ζαφείρης αφού ανέφερε τι ακριβώς προβλέπεται, επισήμανε πως επιστέγασμα της «ευέλικτης» και διαφανούς συμπόρευσης δήμου και χωριών που προτείνει, θα είναι η ισότιμη αντιμετώπιση των Κοινοτήτων, η εξασφάλιση μιας λειτουργίας που επιτέλους θα δώσει τέλος στην εξάρτηση απ’ τον εκάστοτε αρμόδιο αντιδήμαρχο, των πιεστικών αιτημάτων της καθημερινότητας. Θα πάψει να αποτελεί ρουσφέτι, όπως περιέγραψε ο κ. Ζαφείρης, η ανταπόκριση του δήμου στην άμεση επίλυση ενός τοπικού προβλήματος, ή η εκτέλεση ενός μικρού αλλά απαραίτητου έργου για μια γειτονιά των κωμοπόλεων και των χωριών.  


«Όλα αυτά για να μπορέσουν να υλοποιηθούν απαιτούν να υπάρχει ουσιαστική στήριξη των Κοινοτήτων από τον υπηρεσιακό Μηχανισμό του νέου Δήμου. Δέσμευσή μας είναι πως με τη συγκρότηση του μηχανισμού αυτού, θα υπάρξει με ειδική απόφαση του Δημάρχου ανάθεση καθηκόντων σε συγκεκριμένους υπηρεσιακούς παράγοντες, στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων, αλλά και στην έδρα του Δήμου, όπως και διοικητική στήριξη των πολιτικών οργάνων των Κοινοτήτων, ώστε οι πρόεδροι και τα τοπικά συμβούλια να μπορούν να υλοποιήσουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν σε συνεργασία με το Δήμο», πρόσθεσε ο υποψήφιος Δήμαρχος, που καταλήγοντας ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή θα παρακολουθεί με τη σειρά της το πώς εξελίσσεται η όλη διαδικασία στήριξης των Κοινοτήτων, για να επεμβαίνει αν κι όπου χρειαστεί.


Μετά τον επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ», κατέθεσε την πολύχρονη εμπειρία του για τα ίδια θέματα, ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, πρώην Δήμαρχος Μανταμάδου και νυν Αντιδήμαρχος Λέσβου, Στέφανος Αποστόλου, ο οποίος ανέφερε και μια σειρά από παραδείγματα για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν στην πράξη ζητήματα των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων. 


Στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν και πολλά θέματα – προβλήματα που κατά προτεραιότητα ο νέος Δήμος και οι Κοινότητές του θα κληθούν να διαχειριστούν και να επιλύσουν, με κορυφαίο αυτό της αγροτικής οδοποιίας, όπου τονίστηκε η ανάγκη οι όποιες βελτιώσεις γίνονται να αποκτήσουν μόνιμο χαρακτήρα (π.χ. τσιμεντοστρώσεις).


Κλείνοντας ο κ. Ζαφείρης, που από κοινού με τον κ. Αποστόλου απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις, τόνισε ότι σε επόμενη συνάντηση που θα διοργανώσει ο συνδυασμός θα αναπτυχθεί αναλυτικά το πρόγραμμά του για το νεοσύστατο Δήμο Δυτικής Λέσβου, αλλά και για επί μέρους τομείς, όπως π.χ. ο τουρισμός ή ο πολιτισμός.

 

--------

επισυνάπτεται αντίγραφο του φυλλαδίου για τις Κοινότητες που διενεμήθη στους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής

Καλλονη Ζαφειρης

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
Δημοτικές Κοινότητες - logo (2).doc 155.5 KB

Μοιράσου το άρθρο!