Skip to main content
|

Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021: γιατί όχι το Αιγαίο Αρχιπέλαγος;

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Με τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Λέσβου να καταθέσει φάκελο υποψηφιότητας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, έγιναν 4 οι πόλεις-νησιά του Αιγαίου (Ρόδος, Σύρος, Σάμος) που είναι υποψήφιες. Αλλοι ξεκίνησαν νωρίτερα, άλλοι αργότερα, δεν ξέρω ποιοί έχουν πιθανότητες επιτυχίας αφού υπάρχει ανταγωνισμός με αρκετές πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας και μάλιστα κάποιες μεγάλες όπως ο Βόλος, τα Γιάννενα, η Λάρισα, η Καλαμάτα να έχουν στον χορό. Δεν παύει όμως να είναι αδελφοκτόνος ανταγωνισμός.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε νησί έχει την ιστορία του με ισχυρά πολιτιστικά ατού. Αλλωστε το Αιγαίο Αρχιπέλαγος θεωρείται παγκόσμια ως η κοιτίδα του πολιτισμού και δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι πολιτισμός και περιβάλλον μαζί με την παραγωγική παράδοση (πολιτισμός είναι και αυτή) αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών. Και μακάρι οι Δημοτικές Αρχές μαζί με τους πολίτες τους να έχουν αποφασίσει να αλλάξουν το μοντέλο ανάπτυξης τους αξιοποιώντας τα. Θα φανεί από τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα που θα ψηφίσουν τις επόμενες ημέρες (και μάλιστα πριν υπάρξει η ανακοίνωση του νικητή) που θα πρέπει να αποτυπώνει αυτή τη στροφή. Θα πρέπει να αποτυπώνεται και στον τουριστικό σχεδιασμό που θα πρέπει να απομακρυνθεί από το τρίπτυχο "Θάλασσα-Ηλιος-Παραλία" που είναι φανερό ότι πλέον δεν αποδίδει.

Ομως κανείς δεν σκέφτηκε να ξεπεράσει τους γνωστούς τοπικισμούς και να "ενοποιήσει" το Αιγαίο με μία πρόταση-ομπρέλα που θα ξεπέρναγε το τυπικό της ανακήρυξης μιας πόλης επικαλούμενος την νησιωτικότητα. Είναι αργά για μια τέτοια πρωτοβουλία ή μήπως ο τελευταίος που μπαίνει στη κούρσα (δηλαδή η Λέσβος) μπορεί να πάρει τη πρωτοβουλία παίρνοντας μαζί και τη Χίο;

Ας ελπίσουμε ότι όποια πόλη και αν επικρατήσει να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα την επιτυχία αυτή σε σχέση με ότι έγινε σε επίπεδο χώρας με τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου τα έξοδα ήταν υπερβολικά σε σχέση με τα οφέλη, ενώ υποδομές και εξοπλισμός σαπίζουν αφού δεν υπάρχουν χρήματα για να συντηρηθούν και να λειτουργήσουν.

Αν τελικά είναι πόλη από το Αιγαίο που θα επιλεγεί, ας σκεφτεί να "πάρει μαζί της" στο δύσκολο αυτό αλλά σημαντικό ταξίδι και τους ανταγωνιστές της από τα άλλα νησιά. Θα είναι προς όφελος όλων. Θα είναι προς όφελος του Αιγαίου

 

Γιάννης Σπιλάνης

Αν. Καθηγητής Παν. Αιγαίου

Περιφερειακός Σύμβουλος με το συνδυασμό «ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία