Πολιτική

11/02/2012 - 09:14

Πολύμορφη δράση σε χωριά και γειτονιές

Άρθρο από την εφημερίδα ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ για τις κινητοποιήσεις στα νησιά του Αιγαίου

Συναγερμό έχουν σημάνει οι ταξικές δυνάμεις στα νησιά της χώρας. Στη Μυτιλήνη, νωρίς χτες το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Σαπφούς ήταν μεγάλη και με παλμό. Ακολούθησε πορεία η οποία κατέληξε στο Δημαρχείο με συμβολική κατάληψη μέχρι αργά το μεσημέρι.

 

Μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων δέκα χρόνων πραγματοποιήθηκε στηνΚάλυμνο, με ιδιαίτερα μαζική τη συμμετοχή των γυναικών (όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν συνδικαλιστές, ήρθαν στην απεργιακή συγκέντρωση οι νοικοκυρές). Εγινε πορεία και συμβολικές καταλήψεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς «ΤV 12» και «Αιγαίο ΤV», όπου διαβάστηκε εργατικό δελτίο ενημέρωσης.

Στην Κω, η πορεία κατέληξε στο δημαρχείο και οι απεργοί απαίτησαν να βγει ψήφισμα καταδίκης των νέων μέτρων από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ κάλεσαν τους Δωδεκανήσιους βουλευτές να μην τα ψηφίσουν γιατί όπως είπαν θα βρουν σύσσωμους τους νησιώτες μπροστά τους.

Παρά το χιόνι και το κρύο, μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση στη Λήμνο. Η πορεία πήγε στην Εφορία, όπου έγινε παράσταση διαμαρτυρίας για τα χαράτσια και στο υποκατάστημα του ΙΚΑ, το οποίο και οδεύει προς κατάργηση.

Μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στη Χίο στην είσοδο της Απλωταριάς. Από το πρωί είχε στηθεί μικροφωνική που με συνθήματα και τραγούδια καλούσε στον αγώνα. Στην απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν άνθρωποι από τα χωριά, ναυτεργάτες και πολλοί ακόμα, ενώ ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Παράλληλα από το πρωί ήταν σε εξέλιξη κατάληψη στην Αντιπεριφέρεια Χίου η οποία έληξε αργά το απόγευμα. Η νεοεκλεγείσα διοίκηση της ομοσπονδίας των μικρών εμπόρων και επαγγελματιών του νησιού (ΟΕΒΕΧ) είχε πάρει απόφαση για κλείσιμο των καταστημάτων για μια ώρα και συμμετοχή στη συγκέντρωση όπως και έγινε.

Μια από τις μεγαλύτερες και δυναμικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκε και στη Ρόδο, στο Πανεπιστήμιου Αιγαίου, με ιδιαίτερη τη συμμετοχή της νεολαίας και των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Από το πρωί ομάδες περιφρούρησης έβαλαν λουκέτο σε τέσσερα καταστήματα μεγάλων εμπορικών αλυσίδων και σε ένα εργοτάξιο στη Μαρίνα της Ρόδου. Ακολούθησε πορεία, ενώ σήμερα θα γίνουν περιοδείες σε τόπους δουλειάς και χωριά και μηχανοκίνητες πορείες στις γειτονιές.

Στη Σύρο, η συγκέντρωση έγινε στο λιμάνι και στην Ικαρία δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης σε τόπους δουλειάς και έγιναν εξορμήσεις σε συνοικίες. Επίσης στη Σάμοσυγκεντρώσεις έγιναν το απόγευμα σε Καρλόβασι και Βαθύ.

Μοιράσου το άρθρο!