Skip to main content
|

Πόπη Λίβανου ένας νέος άνθρωπος που αξίζει την ψήφο μας

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'
Πόπη Λίβανου
Υπ. Περιφερειακός Σύμβουλος
Βορείου Αιγαίου
Αγίας Ειρήνης 3γ, Μυτιλήνη, Τ. Κ. 81100, Λέσβος

Αγώνας για τα νησιά μας (Παύλος Βογιατζής)

 

Η ΑΠΟΨΗ  ΤΗΣ

Αν και η ψήφιση του νόμου «Καλλικράτη» δημιουργεί τεράστιους δήμους και προξενεί σε όλους μας αμφιβολίες για την ορθή λειτουργία τους, ωστόσο στον τομέα των Περιφερειών θεωρώ ότι τα δεδομένα αλλάζουν προς το καλύτερο. Είναι σαφές ότι ο ρόλος της Περιφέρειας αναβαθμίζεται και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό, αν αναλογιστεί κανείς καταρχήν ότι ο Περιφερειάρχης δεν θα διορίζεται πλέον από την εκάστοτε κυβέρνηση ανάλογα με την πολιτική βούλησή της, αλλά θα εκλέγεται απευθείας από το λαό. Με την ισχύουσα νομοθεσία, ο Νομάρχης συγκέντρωνε στο πρόσωπό του σχεδόν το σύνολο των εξουσιών, ενώ τώρα πλέον με την ψήφιση του Καλλικράτη, η Εκτελεστική Επιτροπή θα αποτελείται από τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες, οπότε η ως άνω Επιτροπή καθίσταται το συλλογικό όργανο άσκησης συντονισμού και λογοδοσίας της εκτελεστικής λειτουργίας της Περιφέρειας. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται η συγκέντρωση εξουσίας στο πρόσωπο του Περιφερειάρχη και ενισχύεται η συλλογική λειτουργία της Περιφέρειας. Οι Αντιπεριφερειάρχες μέχρι και τώρα ήταν αποκλειστικά θεματικοί, ενώ από εδώ και πέρα θα έχουν τοπική αρμοδιότητα με αποτέλεσμα να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τα ιδιαίτερα τοπικά ζητήματα της κάθε περιφερειακής ενότητας. Η άλλοτε Νομαρχιακή Επιτροπή μετονομάζεται σε Οικονομική και θα ασκεί όλες τις λειτουργίες οικονομικού ελέγχου και τακτικής παρακολούθησης του προϋπολογισμού. Οι αποφάσεις του Νομάρχη και του Νομαρχιακού Συμβουλίου δημοσιεύονταν μέχρι τώρα στο κατάστημα της Νομαρχίας, ενώ πλέον όλες οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων των Περιφερειών θα δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, αλλιώς δεν θα ισχύουν.

Καθιερώνεται η Επιτροπή Διαβούλευσης, τα μέλη της οποίας θα προέρχονται κατά το 1/3 από πολίτες μετά από κλήρωση και από τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (δηλ. εκπροσώπους επιχειρήσεων, εργαζομένων, πολιτιστικών και επιστημονικών συλλόγων). Η Επιτροπή αυτή θα προσφέρει τη δυνατότητα ανοιχτής συμμετοχής και ανταλλαγής επιχειρημάτων με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Για πρώτη φορά εγκαθιδρύεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης», ο οποίος στοχεύει στην αποσυμφόρηση του Περιφερειάρχη και των άλλων αιρετών οργάνων της Περιφέρειας από τη συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών. Ακόμη σε κάθε Περιφέρεια συγκροτείται Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων. Οι Νομαρχίες μέχρι τώρα μπορούσαν να δανείζονται με απόφαση του Συμβουλίου. Με τον «Καλλικράτη» όμως τίθενται αυστηρές προϋποθέσεις για τη λήψη δανείου από τις Περιφέρειες, αφού το συνολικό χρέος της Περιφέρειας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσοστό των συνολικών εσόδων της. Οι Νομαρχίες δεν υποχρεούνταν να πραγματοποιούν 4ετή σχεδιασμό οικονομικής πολιτικής, ενώ οι Περιφέρειες θα πρέπει να καταρτίζουν πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα στο πρώτο 9μήνο κάθε πενταετίας. Ο προϋπολογισμός κάθε Νομαρχίας αποστέλλονταν για αξιολόγηση στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να ζητήσει την αναμόρφωσή του. Τώρα όμως ο προϋπολογισμός, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και οι αποφάσεις του περιφερειακού συμβουλίου που αφορούν την επιβολή τελών και εισφορών θα υποβάλλονται στον Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος, αν διαπιστώσει ουσιαστικά ή τυπικά προβλήματα, υποχρεούται να επιστρέψει τον προϋπολογισμό και να καλέσει το Περιφερειακό Συμβούλιο να τον αναμορφώσει. Το σύνολο των αρμοδιοτήτων που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό μετατοπίζεται στην Περιφέρεια. Στην αρμοδιότητα αυτή εντάσσεται όχι μόνο η κατάρτιση και εκτέλεση των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων, αλλά και η συμμετοχή στη διαδικασία κατάρτισης και εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (Ε.Σ.Π.Α.) για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Οι αρμοδιότητες των Δημοσίων Υγειονομικών Περιφερειών θα ανήκουν πλέον στην Περιφέρεια. Ο σχεδιασμός, η μελέτη, η κατασκευή και η συντήρηση συγκοινωνιακών, αντιπλημμυρικών, λιμενικών και ηλεκτρομηχανολογικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, η εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών καθώς και η αντιμετώπιση θεμάτων οδικής κυκλοφορίας μεταφέρονται στην Περιφέρεια. Επίσης θέματα κατάρτισης, λειτουργικής υποστήριξης και εποπτείας δημοσίων Ι.Ε.Κ. μεταφέρονται στην Περιφέρεια.

 

ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ

Γεννήθηκα στη Μυτιλήνη, όπου και μεγάλωσα. Ο πατέρας μου, Ιωάννης Λίβανος, ο οποίος κατάγεται από την Αγιάσο είναι συνταξιούχος καθηγητής μαθηματικός, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ευεργέτουλα του Νομού Λέσβου καθώς και πρώην Αντιδήμαρχος του παραπάνω Δήμου, ενώ η μητέρα μου, η οποία δεν εργάζεται, κατάγεται από το Ίππειος του Δήμου Ευεργέτουλα. Αφού αποφοίτησα από το 3ο Λύκειο Μυτιλήνης, σπούδασα Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια επιλέχθηκα ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο της Ουαλίας Swansea, όπου έκανα μεταπτυχιακό στον τομέα του Εμπορικού και Ναυτιλιακού Δικαίου και εκπόνησα διπλωματική εργασία σχετικά με το ρόλο του εγγράφου της φορτωτικής στις μεταφορές των εμπορευμάτων. Το έτος 2004 απέκτησα την άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος και έκτοτε μέχρι και σήμερα ασκώ μάχιμη δικηγορία στο νησί της Λέσβου και ειδικότερα στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου και διατηρώ δικηγορικό γραφείο με κυριότερους τομείς ενασχόλησης το αστικό και το εμπορικό δίκαιο. Είμαι μέλος της ΝΟΔΕ Λέσβου καθώς και πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Ευεργέτουλα του Νομού Λέσβου, ενώ κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων συμμετείχα σε διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία του καταναλωτή.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία