Πολιτική

16/09/2015 - 17:24

Το Ποτάμι πήγε στο Επιμελητήριο και συναντήθηκε επίσης με τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης

Μ

ε το προεδρείο του Επιμελητηρίου Λέσβου – Λήμνου καθώς επίσης και με τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης είχαν την Τρίτη συνάντηση οι υποψήφιοι βουλευτές του Ποταμιού

 
Ο Άκης Βέρρος, ο Παναγιώτη Πάτσης και ο Κώστας Φραγκόπουλος είχαν την ευκαιρία να μάθουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός, εμπορικός και επαγγελματικός χώρος της Λέσβου .
 
Είχαν όμως και την ευκαιρία να ενημερώσουν για τις θέσεις του Ποταμιού που παραμένουν σταθερές σε ότι αφορά την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την διευκόλυνση των επαγγελματιών και εμπόρων έτσι ώστε να γίνουν η ατμομηχανή που θα βγάλει την χώρα από την κρίση.
 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τουριστικός τομέας σε συνάρτηση με το μεταναστευτικό κύμα και τις επιπτώσεις που έχει αυτό στον τουρισμό, ενώ αναφέρθηκε το παράδειγμα της κρουαζιέρας με της αλλεπάλληλες ακυρώσεις από τις εταιρίες κρουαζιέρας και την αντικατάσταση του λιμανιού της Μυτιλήνης ως προορισμού, από άλλα κοντινά λιμάνια.
 
Μεγάλο πρόβλημα επίσης είναι η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που η εφαρμογή του, τους επόμενους μήνες, θα επιβαρύνει και άλλο της επιχειρηματική δραστηριότητα και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον καταναλωτή, ενώ σημαντικό θέμα αναδείχθηκε μέσα από την συζήτηση που έγινε και το παραεμπόριο που είναι ένα βασικό πρόβλημα των εμπόρων του νησιού.
 
Γενικά από την συνάντηση βγήκε το συμπέρασμα ότι τόσο από το επιμελητήριο όσο και από τον εμπορικό σύλλογο υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια διότι οι θέσεις τους δεν λαμβάνονται υπόψη από την εκάστοτε κυβέρνηση.
 
Από την πλευρά τους οι υποψήφιοι βουλευτές προσπάθησαν να εξηγήσουν τις βασικές θέσεις του Ποταμιού για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα ενώ έκαναν ξεκάθαρη την θέση τους για στήριξη της επιχειρηματικής και εμπορικής δραστηριότητας γεγονός άλλωστε που τονίζεται σε όλες τις παρεμβάσεις του Σταύρου Θεοδωράκη.
 
Μέσα από την συζήτηση έγιναν κατανοητές  οι βασικές θέσεις το Ποταμιού που αφορούν την επιχειρηματικότητα και είναι οι παρακάτω :
·          Να ξεπεράσουμε επιτέλους τα αγκυλωμένα σύνδρομα που θεωρούν την επιχειρηματικότητα συνώνυμη της κερδοσκοπίας.
 
·         Το Ποτάμι επιδιώκει τη θέσπιση δέσμης κινήτρων για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων. Ο στόχος είναι η σημαντική αύξηση του μέσου αριθμού εργαζομένων και του κύκλου εργασιών ανά επιχείρηση.
 
·         Εκσυγχρονισμός του θεσμού κατοχύρωσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και πνευματικών δικαιωμάτων
 
·         Αποφασιστική προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, με τη δραστική απλοποίηση των γραφειοκρατικών βαρών, όπως ο μηδενισμός του κόστους σύστασης και συντήρησης μιας νέας επιχείρησης και ο μηδενισμός του ΦΠΑ για τα πρώτα τρία χρόνια λειτουργίας και για ετήσια έσοδα μέχρι €50.000.
 
·         Ιδιαίτερη μέριμνα για τις επιχειρήσεις των νησιών με βάση τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί μετά την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ.

Μοιράσου το άρθρο!