Skip to main content
|

«Πράσινο φως» από τον Υπουργό Γ. Βούρτση για το «Σάρλιτζα»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Το "πράσινο φως" έλαβε ο Περιφερειάρχης κ. Γιακαλής από τον Υπουργό  Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βρούτση για την παραχώρηση του "Σάρλιτζα" στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για 60 χρόνια. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Γιακαλής σε συνέντευξη τύπου.

Ειδικότερα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στην πρότασή της αναφορικά με την αξιοποίηση του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα» με το οικόπεδο εμβαδού 19.164 τ.μ. και της ιαματικής πηγής που συμπεριλαμβάνεται σε αυτό,  αφορά την παραχώρηση του ακινήτου με σύμβαση χρησιδανείου διάρκειας 60 ετών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γιακαλή στις δράσεις αξιοποίησης ενεργή θα είναι και η συμμετοχή του Δήμου Λέσβου

Κατά τη διάρκεια της σύμβασης χρησιδανείου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα αναλάβει όλες τις δαπάνες ανακατασκευής και συντήρησης των υφισταμένων κτηρίων, της συντήρησης και των αναγκαίων επεμβάσεων που απαιτούνται στις ιαματικές πηγές.

Υπενθυμίζεται (σ.σ. σύμφωνα με την πρόταση που είχε κατατεθεί από τις 14/12/2012), ότι κατά τη διάρκεια της σύμβασης χρησιδανείου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα αναλάβει όλες τις δαπάνες ανακατασκευής και συντήρησης των υφισταμένων κτηρίων, της συντήρησης και των αναγκαίων επεμβάσεων που απαιτούνται στις ιαματικές πηγές.

Επιπλέον η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εφόσον επιτραπεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες (αρχαιολογία κ.λ.π.), θα είναι σε θέση να βρει τους απαιτούμενους πόρους για τις δαπάνες ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων ή ανακατασκευής των ήδη υπαρχουσών, προκειμένου να δημιουργηθεί  είτε ένα «θερμαλιστικό κέντρο» είτε ένα κέντρο τουριστικής ανάπτυξης, κάνοντας χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που βρίσκονται στην διάθεσή της όπως:
1.Το χρηματοδοτικό εργαλείο “Jessica” το οποίο αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο ανταποδοτικού χαρακτήρα.
2.Τους πόρους του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2007-2013 μέσα από τον κωδικό των τουριστικών υποδομών και
3.Την δυνατότητα προγραμματισμού χρηματοδότησης του επιλεγόμενου έργου μέσα από τους πόρους τους ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2014-2020.


Η ιστόρια....

 

Τρεις χιλιάδες χρόνια ζωής και ιστορίας διανύει η Θερμή στα πα­ράλια της Λέσβου. Για τις πασίγνωστες από την αρχαιότητα θερμοπηγές πρωτομίλησε ο Περγαμηνός γιατρός Κλαύδιος Γα­ληνός. Ήταν ακόμα τουρκοκρατούμενο το νησί, όταν ο αδελ­φός του διατελέσαντος πρωθυπουργού του οθωμανικού κρά­τους Χιλμί Πασά και πλούσιος κάτοικος της Θερμής, Χασάν Εφέντη Μολλά Μουσταφά, σκέφτηκε να αξιοποιήσει το θη­σαυρό των πηγών και ανήγειρε το 1909 σε σχέδια Γάλλων αρ­χιτεκτόνων το υπέροχο και με εμφανή επηρεασμό από την οθωμανική αισθητική ξενοδοχείο «Σάρλιτζα Παλλάς», που συ­γκέντρωνε τον καλό κόσμο της «καθ ημάς Ανατολής» για λου­τροθεραπεία και κοσμική ζωή.


Από τη θεμελίωση μπήκε σε περιπέτειες. Κίνημα των Νεό­τουρκων, ιταλοτουρκικός πόλεμος του 1911, δολοφονία του ιδιοκτήτη. Η χαρά της απελευθέρωσης του νησιού από τον ελ­ληνικό στόλο το 1912 ντύνεται γαλανόλευκα. Ακολουθεί σύ­ντομη περίοδος δόξας. Ο ελευθερωτής Παύλος Κουντουριώ­της πατά σε κόκκινα χαλιά και οι κήποι φεγγοβολούν από τα πυροτεχνήματα. Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α' Παγκόσμιος Πόλε­μος, πρώτο κύμα Μικρασιατών προσφύγων μετατρέπουν το «Σάρλιτζα» σε καταφύγιο δοκιμαζόμενων. Το 1915 η δόξα επιστρέφει με τις δύο επισκέψεις του Βενιζέλου, που μόλις είχε παραιτηθεί από την πρωθυπουργία.

Κατά το 1920 το «Σάρλιτζα» έφτασε στο ζενίθ και χρειάστηκε η ίδρυση εκεί προσωρινού αστυνομικού σταθμού, για να ελέγχει την πολυκοσμία της Θερμής. Με τις ανταλλαγές των πληθυσμών το '23 το ξενοδοχείο περνά στην Εθνική Τράπεζα και συνεχίζει να «ζει». Τακτικοί πελάτες, ο Γεώργιος Παπανδρέου, το βασιλικό ζεύγος Παύλος και Φρειδερίκη, ο Μυριβήλης, ο Ελία Καζάν, ο Ανδρέας Παπαν­δρέου.

Ήταν πολύ νέο ακόμα το κομψοτέχνημα του «Σάρλιτζα» για να δεχτεί το χτύπημα του 1933, όταν η Εθνική Τράπεζα απο­φάσισε να το βγάλει σε πλειστηριασμό μαζί με τις πηγές. Νέος ιδιοκτήτης το παντοδύναμο, τότε, ΤΣΑΥ με τη μεγάλη οικονο­μική επιφάνεια, αλλά και το κύρος που περιέβαλλε τον Ιατρικό Σύλλογο.

Το 1982 το «Σάρλιτζα» έκλεισε, με μόνη κληρονομιά από την κακοδιοίκηση και την αδιαφορία κάποιων χαρτογια­κάδων τις καταστροφικές για την εμφάνισή του προσθήκες.

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία