Πολιτική

31/03/2021 - 11:19

Πράσινο φως για το φράγμα Τσικνιά

Δήλωση Χ. Αθανασίου

Ένα μεγάλο έργο, που αποτελεί διακαή πόθο τριών γενιών του τόπου μας και προσωπικό μου στόχο από το 2012, όταν εισήλθα στον πολιτικό στίβο, ήλθε η ώρα να πραγματοποιηθεί: Το Φράγμα Τσικνιά.

Ήδη η Κυβέρνηση μας αποφάσισε την άμεση υλοποίηση του έργου και ο Υπουργός Υποδομών κ. Κων/νος Καραμανλής, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης ύδρευσης, έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των απαλλοτριώσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με την διαδικασία του κατεπείγοντος και στην συνέχεια θα δημοπρατηθεί το έργο.

Στο πρώτο στάδιο θα υδροδοτηθεί η πόλη της Μυτιλήνης και τα χωριά που είναι κοντά στον ταμιευτήρα και συγκεκριμένα η Καλλονή και τα γύρω χωριά, καθώς και η Αγία Παρασκευή. Στη συνέχεια θα επεκταθεί η υδροδότηση στον Πολίχνιτο και τα γύρω χωριά και στα χωριά της Γέρας και μετά προς το βόρειο μέρος του νησιού. Το 2020 ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε η προμελέτη, η οποία περιλαμβάνει έγκριση προμελέτης υδραυλικών έργων, ηλεκτρομηχανολογικών έργων, χημικής μηχανικής και μηχανικών εγκαταστάσεων. Εκπονείται η οριστική μελέτη του έργου (κτηματογραφήσεις, απαλλοτριώσεις) με ορίζοντα ολοκλήρωσης το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και σκοπό να δημοπρατηθεί το έργο μέσα στο έτος.

Στο δεύτερο στάδιο θα αρδεύεται όλος ο κάμπος Καλλονής, ο οποίος και θα αποκτήσει την παλιά του παραγωγικότητα σε ποσότητα και ποιότητα αγροτικών προϊόντων.

Σύντομα, μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών θα επισκεφθεί το νησί μας και θα προβούμε σε εκτεταμένη ενημέρωση.

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής Ν Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!