Skip to main content
|

«Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Μαζί με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη έφθασε με στρατιωτικό αεροσκάφος στη Μυτιλήνη ο Πρόεδρος του Ευρωπαίκού Συμβουλιου Σαρλ Μισέλ ο οποίος πέταξε πρώτα πάνω από την κατεστραμμένη δομή της Μόριας και στη συνέχεια παρακολούθησε από ψηλά τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο νέο Κέντρο στον Καρά Τεπέ.

   

«Αισθάνομαι προσωπικά συγκινημένος από αυτή τη δραματική κατάσταση. Ήταν σημαντικό για εμένα να έρθω εδώ και να εκφράσω την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μας» δήλωσε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως «βρίσκομαι εδώ επειδή αρνούμαι να χαμηλώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση το βλέμμα απέναντι στις προκλήσεις της μετανάστευσης».

Πρώτα απ’ όλα, ο κ. Μισέλ θέλησε να εκφράσει αφενός την αλληλεγγύη της ΕΕ στους μετανάστες, στους κατοίκους της Λέσβου και σε όλους τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες αρωγής και αφετέρου τη βούληση «να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε δύσκολη και πολύ σύνθετη την κατάσταση και σημείωσε πως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «αρνούμαι να κρύψω αυτή τη μεταναστευτική πρόκληση», αναδεικνύοντας την ευρωπαϊκή της διάσταση. «Είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέστησε σαφές πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κινητοποιηθούν και ότι πρέπει να στηριχθούν χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αυτή η συζήτηση είναι δύσκολη σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη, το γνωρίζουμε, όμως η α αξιοπρέπεια του ευρωπαϊκού σχεδίου απαιτεί να συγκεντρωθούμε ώστε να είμαστε σε θέση να επιτύχουμε πρόοδο και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση» σημείωσε προσέτι.

Ο Σαρλ Μισέλ υπενθύμισε ότι μέχρι το τέλος του μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να θέσει στο τραπέζι νέες, συγκεκριμένες προτάσεις. «Και χρειάζεται να δεσμευτούμε περισσότερο ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί» τόνισε περαιτέρω και δήλωσε πεπεισμένος ότι χρειάζεται «να κάνουμε μεγαλύτερη πρόοδο ώστε να βελτιώσουμε τους συνοριακούς ελέγχους μας». Ειδικότερα, επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε επίσης περισσότερη συνεργασία με τρίτες χώρες» και διαμήνυσε εκ νέου πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, προέταξε πως η ΕΕ πρέπει να καθορίσει τους όρους μιας αποτελεσματικής αλληλεγγύης ώστε να κινητοποιηθούμε όλοι για να καταστήσουμε πιο αποτελεσματική την προσέγγισή μας σε αυτό το δύσκολο ζήτημα της μετανάστευσης και υπογράμμισε την ανάγκη «να κάνουμε πρόοδο για να επιτύχουμε μεγαλύτερη σύγκλιση στο πλαίσιο της πολιτικής ασύλου», αναγνωρίζοντας 

 

δ
Δηλώσεις Νότη Μηταράκη /  Photo Credit: Elias Marcou / SOOC

 

 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης δήλωσε τα εξής:

“Μετά την πυρκαγιά στη Μόρια, άνθρωποι διασώθηκαν με ασφάλεια. Η παροχή τροφίμων, νερού και ιατρικών υλικών δεν διακόπηκε, ενώ το προσωρινό στρατόπεδο δημιουργήθηκε αμέσως ώστε να παρέχει καταφύγιο και ασφάλεια σε όλους. Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε όλοι κοινές προκλήσεις. Τα ελληνικά νησιά έχουν βιώσει σημαντικές μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση. Αναλάβαμε το μερίδιο που μας αναλογούσε. Σήμερα όλοι πρέπει να αποδείξουμε, ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει και την κρίση της μετανάστευσης αλλά και να δείξει απτή αλληλεγγύη”.

 

---

To σχόλιο από την βουλευτή Ν. Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα:

Με την ευκαιρία της σημερινής επίσκεψης στη Λέσβο, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ, που έρχεται κι αυτός για να δει το αίσχος που δημιούργησε η πολιτική τους… και να απέλθει, επαναλαμβάνουμε το αίτημα που εκφράσαμε και στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Μαργ, Σχοινά. Αυτό που επιβάλλουν οι συνθήκες δεν είναι κι άλλα «κούφια λόγια συμπάθειας» και επίβλεψη για το πώς προχωράει το νέο αθλιότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά να μεταφερθούν ΤΩΡΑ με ευθύνη της ΕΕ όλοι οι εγκλωβισμένοι στο νησί πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες προορισμού τους και εκεί να καταθέσουν και να εξετασθούν τα αιτήματα ασύλου. Επίσης να μεταβούν όλες οι Υπηρεσίες Ασύλου, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ, εκεί όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες, στο έδαφος της Τουρκίας και στα σύνορα της Συρίας, ώστε εκεί να πραγματοποιούνται όλα τα αιτήματα και διαδικασίες διεθνούς προστασίας και με ασφάλεια να μεταβαίνουν οι πρόσφυγες στις χώρες που επιθυμούν. Αυτή είναι η μόνη λύση που μπορεί να σταματήσει τα αδιέξοδα που δημιουργούνται ξανά, τόσο για τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τους πολύπαθους κατοίκους της Λέσβου και των άλλων νησιών.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού, να συνεχίσουν ανυποχώρητα τον αγώνα τους, με το αίτημα «Κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στο νησί, ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό», κόντρα στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που δημιουργούν τα επικίνδυνα αυτά αδιέξοδα.

 

Photo Credit: Elias Marcou / SOOC

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την επίσκεψη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία