Πολιτική

16/03/2021 - 14:41

Προβλήματα στο έργο της κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου

Επιστολή Θ. Βαλσαμίδη στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Προς: Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

          κ. Κώστα Καραμανλή 

 

Θέμα: Προβλήματα στο έργο της κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου   

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Στο νησί της Λέσβου βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σημαντικό έργο για την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου συνολικού Π/Υ 50 εκ. ευρώ περίπου, το οποίο  ξεκίνησε να υλοποιείται το 2013 με την επίβλεψη της Ειδικής Υπηρεσίας Δημοσίων Έργων Κατασκευής & Συντήρησης Συγκοινωνιακών Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών. 

Το έργο έχει περάσει πολλές περιπέτειες στην πορεία υλοποίησης του ως σήμερα, κυρίως λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με την ανάδοχο Κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε η εταιρεία Τοξότης, τα οποία περιορίστηκαν μετά την αντικατάσταση της εν λόγω εταιρείας. Το έργο, το οποίο υλοποιείται σήμερα από την Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. - ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε. παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα και πάλι προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως να αφορούν την πληρωμή υποχρεώσεων προς τους εργαζομένους.

Ένα σημαντικό έργο για ολόκληρο το νησί, το οποίο μάλιστα είχε ονομαστεί και ως η «Εγνατία οδός της Λέσβου» καρκινοβατεί και πάλι, ενώ μετά από 8 χρόνια από την έναρξη των εργασιών δεν έχει καταφέρει να παραδοθεί ολοκληρωμένο και λειτουργικό κανένα τμήμα του. 

κ. Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας μεταφέρω την αγωνία των κατοίκων για την συνέχιση των εργασιών και παρακαλώ θερμά για την παρέμβαση σας προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει και το έργο να ξεκινήσει και πάλι με γρηγορότερο ρυθμό.

 

Επίσης, πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξει στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που δια των Υπηρεσιών της θα αναλάβει την συντήρηση του έργου, δεδομένου ότι έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα τα οποία μπορεί να οφείλονται είτε σε αστοχίες της μελέτης, είστε σε αστοχίες της κατασκευής. Το θέμα αυτό είχα θέσει με επανειλημμένες παρεμβάσεις που είχα κάνει στο Υπουργείο κατά το παρελθόν (2017, 2018) από την θέση του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, χωρίς να υπάρξει σχετική ανταπόκριση.

 

Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων και παραμένω στη διάθεση σας για κάθε περαιτέρω ενημέρωση.

 

Με τιμή

 

 

Θεόδωρος Βαλσαμίδης

Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Λέσβου

τ. Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

 

---

Ανακοίνωση και από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου:

 

H παύση των εργασιών του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου με την απόλυση των απλήρωτων εδώ και μήνες εργαζόμενων αποτελεί ακόμα μια δυσάρεστη εξέλιξη για το νησί μας.

Ο κυβερνητικός βουλευτής, κ. Αθανασίου, με δελτίο τύπου τον περασμένο Αύγουστο (26.08.20) εξέφραζε την ικανοποίηση του για τη πορεία του έργου και ετοιμαζόταν να…κόψει την κορδέλα των εγκαινίων τον Ιούνιο του 2021!

Η κυβέρνηση, μέσω του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών που έχει την ευθύνη για το έργο, οφείλει άμεσα να διασφαλίσει την συνέχιση των εργασιών, την πληρωμή των ωφελούμενων όλων των απολυμένων εργαζόμενων, καθώς και να πληρωθούν οι αποζημιώσεις  των απαλλοτριωμένων εκτάσεων στους δικαιούχους κατοίκους της Δ.Λέσβου.

 

Μοιράσου το άρθρο!