Πολιτική

27/02/2024 - 11:22

Προβληματική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS - Αναφορά Παρασκευαΐδη στη Βουλή

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, κ. Παναγιώτη Παρασκευαϊδη, προς τον αρμόδιο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με κατάθεση Αναφοράς στη Βουλή, σήμερα 26/2/2024, για την προβληματική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την αναγκαία παράταση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών φορέων των επαγγελματιών της εστίασης.

 

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

26/2/2024

 

Προς :

  1. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη

 

ΘΕΜΑ : Προβληματική η σύνδεση ταμειακών μηχανών και POS στην εστίαση - Αναγκαία η παράταση

 

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με την από 22/2/2024 ανακοίνωση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών, Καφενείων, Κέντρων Ψυχαγωγίας & Εστίασης Μυτιλήνης, ΑΣΠΙΔΑ Λέσβου, καθώς και την αντίστοιχη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών  Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), την ίδια ημέρα, η εστίαση και γενικά όλες οι επιχειρήσεις που διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα, βρίσκονται σε αδιέξοδο, αναφορικά με τις φορολογικές ρυθμίσεις που προωθείτε, ως Υπουργός, και την υποχρεωτική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, έως 29/2/2024, απειλώντας με την πάροδο της ημερομηνίας αυτής, τις επιχειρήσεις της εστίασης, με άδικα πρόστιμα.

Η καταληκτική ημερομηνία της αναβάθμισης και της διασύνδεσης των υφισταμένων ταμειακών μηχανών με τα POS, δημιουργεί τόσο υψηλό έκτακτο κόστος στους καταστηματάρχες, παράλληλα με τα λειτουργικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, αφού οι ταμειακές δεν συνδέονται πρακτικά με την παραγγελιοληψία, λόγω αδυναμίας των τεχνικών παρόχων, τουλάχιστον σε αυτό το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί, έως σήμερα.

Αναφορικά με τα λειτουργικά προβλήματα, αντιλαμβάνεστε το καθημερινό χάος στις παραγγελίες που θα προκύψει, αφού θα πρέπει από κάθε επιμέρους παραγγελία από το ίδιο τραπέζι, να ζητούν οι υπάλληλοι της εστίασης από τον πελάτη, να πληρώσει, εφόσον αυτό επιθυμεί, μέσω κάρτας.

Όσον αφορά, την προθεσμία έως 30/6/2024 που έχει δώσει το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών (για τον κλάδο της εστίασης) με τα νέα συστήματα ή τις ταμειακές μηχανές που θα συνδέουν την παραγγελιοληψία με τα POS και την ΑΑΔΕ, δηλαδή να μπορεί το POS να μένει ανοιχτό κατά τη διάρκεια των παραγγελιών, δεν έχει δώσει έως σήμερα επαρκείς διευκρινίσεις ούτε το Υπουργείο, ούτε η ΑΑΔΕ, για την ισχύ αυτής της προθεσμίας. Κατά συνέπεια, το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ασαφές, ενώ επί τοις πράγμασι υπάρχουν σοβαρές τεχνικές δυσκολίες που δυσχεραίνουν την σύνδεση των ταμειακών με την παραγγελιοληψία, έως τις 29/2/2024.

Αναλυτικότερα, αναφορικά με τα τεχνικά και λειτουργικά ζητήματα της διασύνδεσης με τα POS και της αντικατάστασης των ταμειακών μηχανών, στον κλάδο της εστίασης, τα προβλήματα όπως καταγράφονται έχουν ως εξής:

  1. Δεν υπάρχουν ΦΗΜΑΣ ούτε για την αντικατάσταση των απλών ΕΑΦΔΣΣ, ούτε των ΦΗΜΑΣ εστίασης.
  2. Δεν υπάρχει σαφής ρύθμιση για την εστίαση σχετικά με το τι θα ισχύσει, αν η προθεσμία είναι 29/2/2024 ή 30/6/2024, τη στιγμή που οι περισσότεροι επιχειρηματίες της εστίασης έλαβαν ειδοποιητήριο από την ΑΑΔΕ για καταληκτική ημερομηνία 29/2/2024, ενώ έχουν παραγγελιοληψία και είναι ανέφικτη η διασύνδεση με τα POS, τεχνικά. Η αναφορά του Υπουργείου σε τραπεζοκαθίσματα περιλαμβάνει πολλές και διάφορες επιχειρήσεις εστίασης (καφέ με κρύο πιάτο κλπ), οπότε το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.
  3. Οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης με ΦΤΜ, αν υποχρεούνται από 01/07/2024 να αναβαθμιστούν σε ΦΗΜΑΣ, θα πρέπει να αναβαθμίσουν και να συνδέσουν και τις ΦΤΜ με τα POS για το ενδιάμεσο διάστημα από 1/3/2024 έως 30/6/2024. Σε περίπτωση που ισχύει αυτό, συνεπάγεται διπλό κόστος για την επιχείρηση, για την ίδια ακριβώς υποχρέωση, πράγμα άδικο.
  4. Τα μηνύματα από τις τεχνικές επιχειρήσεις (πχ παρόχους, τεχνικούς ταμειακών μηχανών κλπ) είναι ότι δεν υπάρχει κινητικότητα τόσο στην αναβάθμιση των ΦΤΜ και πολύ περισσότερο στην διασύνδεση, που για να υλοποιηθεί χρειάζεται ραντεβού με τεχνικό ή απομάκρυνση της ΦΤΜ, με σεβαστό κόστος, τόσο σε χρήμα όσο και σε εργατοώρες, πρόβλημα το οποίο στα νησιά διογκώνεται ακόμη περισσότερο.
  5. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ΦΗΜΑΣ ούτε για αντικατάσταση των απλών ΕΑΦΔΣΣ ούτε των ΦΗΜΑΣ εστίασης και η τελευταία προθεσμία αναφέρεται στις 29/2/2024 για απόσυρση και από 01/03/2024 για έκδοση ΦΗΜΑΣ.
  6. Επιπρόσθετα, δεν έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εγκρίσεις για τα voucher του  3ου κύκλου, ενώ αναμένεται ο 4ος κύκλος που πρέπει να περιλαμβάνει και τα all in one συστήματα, αναγκάζοντας τους επιχειρηματίες να πληρώσουν τελικά από την τσέπη τους, κάτι το οποίο υποτίθεται επιδοτείται.

Αντιλαμβάνεστε ότι οι άμεσες φορολογικές μεταρρυθμίσεις που προωθείτε, είναι θηλιά στο λαιμό των καταστημάτων εστίασης, επιβαρύνοντας τους επιχειρηματίες με διπλό κόστος μέσα σε διάστημα 3 μηνών προκειμένου να προβούν σε αναβάθμιση και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS, υπό τη Δαμόκλειο Σπάθη του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, που απειλεί με τεράστια πρόστιμα (έως και 20.000 ευρώ) τους επιχειρηματίες της εστίασης, αν δεν συμμορφωθούν.

Παρακαλώ, όπως κατανοήσετε και σεβαστείτε το γεγονός ότι στις νησιωτικές περιοχές, ήτοι τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, δεν υπάρχει διαθέσιμος, τέτοιος όγκος νέων συστημάτων ή ταμειακών μηχανών προς προμήθεια, όσο και τεχνικών υπαλλήλων για την υλοποίηση και εφαρμογή της διασύνδεσης ή αναβάθμισης των ταμειακών μηχανών ή συστημάτων. Συνεπώς είναι ανέφικτη η αλλαγή που ζητάτε, σε τόσο στενό χρονικό περιθώριο, ειδικά στις απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές.

Παρακαλώ, όπως σεβαστείτε τη νησιωτικότητα και τις ιδιαιτερότητες αυτής, όπως θεσμοθετείται από το Κράτος.

Παρακαλώ, όπως επανεξετάσετε, αποσύροντας τα συγκεκριμένα άρθρα, έως ότου επιλυθούν όλα τα εκκρεμή τεχνικά και αντικειμενικά ζητήματα και όπως δώσετε νέα λογική παράταση ώστε να μπορέσουν όλες οι επιχειρήσεις να συμμορφωθούν σε συνθήκες ομαλής μετάβασης στο νέο φορολογικό πλαίσιο, με δίκαιο τρόπο.

 

 

 Ο Αναφέρων Βουλευτής

Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!