Πολιτική

23/05/2019 - 21:52

Προεκλογικά παιχνίδια με τον Κόλπο Καλλονής. Κοινή δήλωση Συκά-Τσιριγώτη-Τάσσου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΑΣΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΝΙΚΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΣΥΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΚΑΛΛΟΝΗΣ:

«Απαντώντας στην πρόταση που διατυπώνει ο πρώην Δήμαρχος Πολιχνίτου, Βαγγέλης Παλαιολόγου, στο εμπεριστατωμένο άρθρο του στα τοπικά ΜΜΕ για τον Κόλπο Καλλονής, υπενθυμίζουμε ότι ως ΚΚΕ και Λαϊκή Συσπείρωση, εδώ και δεκαετίες έχουμε ταχθεί κατηγορηματικά και αγωνιστικά υπέρ της προστασίας του Κόλπου, αυτού του μοναδικού, ίσως στον κόσμο, ευαίσθητου οικοσυστήματος, φυσικού ιχθυοτροφείου και οστρακοτροφείου, από κάθε παρέμβαση που θα διατάρασσε την ισορροπία του. 

Όπως, πριν από 30 περίπου χρόνια δώσαμε τη μάχη, από κοινού με τους ψαράδες, τους κατοίκους της περιοχής και τη Δημοτική Αρχή Πολιχνίτου με Δήμαρχο τον Βαγγέλη Παλαιολόγου και τον βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα, για την απομάκρυνση των καταστροφικών για τον Κόλπο γαλλικών ιχθυοτροφείων («KALLONI SEA FARM» - με όλα τα άλλα κόμματα εναντίον μας- και καταφέραμε να σώσουμε τον Κόλπο από την καταστροφή, εξασφαλίζοντας έτσι την συνέχιση της παραδοσιακής αξιοποίησης του από τους ψαράδες και τους λουόμενους ντόπιους και επισκέπτες, έτσι και σήμερα συνεχίζουμε τον αγώνα με τους ψαράδες για την ανάκληση της άδειας μονάδας «οστρακοκαλλιέργειας», σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και με τεράστιες ποσότητες οστράκων, ιδιαίτερα χαβάρων

Απαιτούμε επίσης, από τότε που έπεσε στην αντίληψη μας, την ανάκληση της προέγκρισης που έδωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για άλλη άδεια «οστρακοκαλλιέργειας»  20.000 τ. μέτρων, στην ίδια περιοχή.

ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ…. ΚΟΛΠΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ

 Σχετικά με το έγγραφο που έστειλε τρεις μέρες πριν τις εκλογές, ο ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Ν. Αντώνογλου, προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, για προεκλογική εκμετάλλευση, κάτω από τον αγώνα  και την αγανάκτηση  των ψαράδων, έχουμε να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:

Το Υπουργείο δεν ανακαλεί την υπάρχουσα άδεια ούτε καταργεί την προέγκριση για τη δεύτερη και διπλάσια σε έκταση άδεια αλλά απλώς ζητά την «αναστολή» της ούτε εξαιρεί τον Κόλπο Καλλονής από το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, όπως ζητάμε εμείς και ο Σύλλογος των Αλιέων Λέσβου, αλλά παραπέμπει την υπόθεση σε «επανεξέταση της προτεινόμενης Περιοχής Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών(ΠΑΥ) στον Κόλπο Καλλονής Λέσβου (οστρακοκαλλιέργεια)……’’

Επίσης δεν γίνεται καθόλου λόγος για τον Κόλπο της Γέρας που είναι επίσης ευαίσθητος, με πολύ αργή ανανέωση των υδάτων του και απαιτεί προστασία.

Παραπέμπει το όλο θέμα στη μελέτη που έχει ανατεθεί από την Περιφέρεια για την «διαχείριση του Κόλπου Καλλονής» κάτι που δεν αποκλείει την εκχώρηση, αργότερα, τεμαχίων του Κόλπου για υδατοκαλλιέργειες.

Με άλλα λόγια το παλλαϊκό αίτημα για προστασία του Κόλπου και ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ κάθε υδατοκαλλιέργειας δεν ικανοποιείται, αντίθετα συνεχίζει να υπάρχει η απειλή.

Καλούμε τους ψαράδες και τους κατοίκους της περιοχής σε επαγρύπνηση και δεσμευόμαστε, αν ο λαός της λέσβου μας αναδείξει σε Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την Προστασία του Κόλπου Καλλονής και Γέρας

  ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟΣ

Μοιράσου το άρθρο!