Πολιτική

07/10/2010 - 21:03

Πρόγραμμα Κοινωνικής Πολιτικής της "Αλλαγής Πορείας"

Tο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής για το Δήμο Λέσβου, της "Αλλαγής Πορείας" το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου από τον Γ. Πάλλη

Αλλαγή Πορείας: Ενα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας

  • Άμεση δημιουργία δικτύου προστασίας για όλες τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την κρίση
  • Δημιουργία του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Παρέμβασης για το σχεδιασμό ανάπτυξη και υλοποίηση δράσεων που στοχεύουν στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού
  • Σχεδιασμός ανάπτυξη και υλοποίηση πολιτικών που στοχεύουν στην ανάπτυξη δράσεων για την αγωγή και προαγωγή της υγείας στους πολίτες του δήμου.
  • Κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για πόλη και χωριά με υγεία

Η τοπική αυτοδιοίκηση και η κοινωνική πολιτική

Η δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής από την τοπική αυτοδιοίκηση όπως καθορίζεται από το πλαίσιο του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων  έχει μέχρι σήμερα έντονα προαιρετικό και περιοριστικό χαρακτήρα, με σημαντικές ελλείψεις στην διατύπωση ξεκάθαρου πλαισίου χρηματοδότησης των πρωτοβουλιών, ελέγχου και αξιολόγησης της ποιότητας. Οι όποιες δυνατότητες παραχωρήθηκαν στην Τ.Α. με τους νόμους 2082/92 και 2071/92 δεν συνοδεύονται από αντίστοιχες χρηματοδοτικές ρυθμίσεις αλλά αντίθετα υπογραμμίζεται με έμφαση η αναγκαιότητα εξασφάλισης από την Τ.Α. ιδίων πόρων για την κάλυψη των προγραμμάτων της.

Αποτέλεσμα αυτής της θεσμικής ανεπάρκειας είναι η ανάληψη αποσπασματικών πρωτοβουλιών, αρκετές φορές με το δέλεαρ της επιχορήγησης για ένα διάστημα από την Ευρωπαϊκή ένωση, η έλλειψη τεκμηρίωσης και επαρκών στοιχείων για τους πληθυσμούς στόχους, μη βιώσιμα προγράμματα και υπηρεσίες που αναλαμβάνονται χωρίς ουσιαστικό προγραμματισμό και το κυριότερο εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Ο Καλλικράτης

Με βάση το πρόγραμμα Καλλικράτης, επιχειρείται μια ευρεία «αποκέντρωση» αρμοδιοτήτων, που αφορούν την υγεία και πρόνοια, από το κεντρικό κράτος προς τους νέους υπερ-δήμους και στις περιφέρειες. Η ευθύνη λειτουργίας των νοσοκομείων, κέντρων υγείας και δομών πρόνοιας περνάει βαθμιαία στου δήμους και στις περιφέρειες. Η αποκέντρωση αυτή στοχεύει άμεσα στη δραστική μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία και την πρόνοια και την ίδια στιγμή τη μεταφορά των οικονομικών βαρών στις πλάτες των εργαζόμενων είτε άμεσα είτε έμμεσα με δημοτική φορολογία αλλά και στα ασφαλιστικά ταμεία.

  • Στόχος αυτής της πολιτικής επιλογής είναι να κατηγοριοποιούνται τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας (που θα βρίσκονται πλέον στην αρμοδιότητα των δήμων και περιφερειών) σε καλές, μέτριες και υποτυπώδεις ως προς την επάρκεια και το επίπεδο των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους και οι δημότες, ανάλογα με την οικονομική τους επιφάνεια, θα υποχρεούνται να κατευθύνονται στα αντίστοιχης κατηγορίας νοσοκομεία ή υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να γίνει κάτι τέτοιο!

Η απάντησή μας!

Βρισκόμαστε στη σκιά μια πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Όσο η πολύπλευρη σημερινή κρίση βαθαίνει, τόσο οι επιπτώσεις της θα γίνονται πιο εμφανείς και θα αφορούν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού του νησιού.  Τα επόμενα χρόνια, τα φαινόμενα της «νέας φτώχειας», της περιθωριοποίησης όλο και περισσότερων ανθρώπων, θα ενταθούν ενώ νέα φαινόμενα αποκλεισμού θα εμφανιστούν με βιαιότητα…

Σε αυτό τα πλαίσια η κοινωνική μας πολιτική αναπτύσσεται σε δύο βασικούς άξονες:

1ον. Άμεσο πρόγραμμα για τη δημιουργία δικτύου προστασίας για τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την κρίση

2ον. Ενα ολοκληρωμένο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής μας πολιτικής

1. Αμεσο πρόγραμμα για τη δημιουργία δικτύου προστασίας για τις ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την κρίση

Προχωρούμε σε ενεργητικές πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα δίχτυ προστασίας των πιο φτωχών και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης. Για τον σκοπό αυτό γίνεται:

  • Εξοικονόμηση πόρων,
  • Μεταφορά πόρων στους τομείς επείγουσας ανάγκης.
  • Ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας

Ενίσχυση εσόδων - αναδιανεμητικό σύστημα δημοτικών τελών

Τα δημοτικά τέλη είναι κοινωνικά άδικα, καθώς στον επιμερισμό τους δεν λαμβάνονται υπόψη οι υπαρκτές κοινωνικές ανισότητες.

  • Υποστηρίζουμε ένα κοινωνικά δίκαιο σύστημα τελών, που θα λειτουργεί στην πράξη αναδιανεμητικά, αποσπώντας πόρους από τους έχοντες και αναδιανέμοντάς τους σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
  • Ξεκινάμε από μηδενική βάση για τα χαμηλά εισοδήματα (άνεργοι, συνταξιούχοι, επισφαλώς εργαζόμενοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.) και κλιμακούμενα θα αντλεί πόρους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, επιβαρύνοντας τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και όσους εκμεταλλεύονται τους δημόσιους χώρους και αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη χρήση τους.

Αναπροσανατολισμός της διαχείρισης των οικονομικών του δήμου

Προωθούμε τον άμεσο αναπροσανατολισμό στη διαχείριση των οικονομικών του δήμου:

  • Περικόπτοντας τις δαπάνες που βαρύνουν τον δήμο χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα (έργα και εκδηλώσεις βιτρίνας).
  • Βάζοντας τέρμα στις εξωτερικές εργολαβίες, και στις απευθείας αναθέσεις.
  • Σχεδιάζοντας και αναδιοργανώνοντας τις υπηρεσίες του Δήμου και αξιοποιώντας τους εργαζόμενους του δήμου

Άμεσες κοινωνικές υπηρεσίες για όσους έχουν περισσότερο ανάγκη

  • Παιδικοί σταθμοί για κάθε οικογένεια: Φέτος, εκατοντάδες παιδιά δεν βρήκαν θέση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Βασική αιτία είναι η έλλειψη προσωπικού που προέρχεται από εμπόδια που βάζει το μνημόνιο στη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε προσλήψεις
    • Αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη να αντιπαλέψουμε με οποιοδήποτε τρόπο τα εμπόδια που μπαίνουν, προκειμένου να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς
    • Καμία αύξηση στα τροφεία, μέριμνα για τους άνεργους και τους μη έχοντες για απαλλαγή από τροφεία
    • Κινητοποιούμε τους γονείς και στηρίζουμε έμπρακτα με χώρους, υποδομή  εξοπλισμό τις πρωτοβουλίες τους.
    • · Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας για όλους: Η προβλεπόμενη μείωση των πόρων της αυτοδιοίκησης εξ' αιτίας του μνημονίου, απειλεί το μέλλον των αγροτικών ιατρείων και των άλλων υποδομών υγείας. Από την άλλη, σήμερα, εκατοντάδες συμπολίτες μας δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, επειδή είναι ανασφάλιστοι Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί στο μέλλον.
      • · Προχωράμε στη συγκρότηση σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο “κοινωνικών πολυϊατρείων” που θα εξυπηρετούν δωρεάν όλους τους κατοίκους της περιοχής ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλλο, εθνικότητας και ασφαλιστικής κατάστασης.
      • · Η λειτουργία των πολυϊατρείων υποστηρίζεται, εκτός από το υφιστάμενο μόνιμο προσωπικό υγείας που υπάρχει σε κάθε περιοχή και από ένα δίκτυο εθελοντών που κινητοποιούμε
      • · Δημιουργούμε σε κάθε πρώην καποδιστριακό δήμο, σε συνεργασία με τα τοπικά φαρμακεία, “παρακαταθήκη” φαρμάκων άμεσης ανάγκης στην οποία θα έχουν πρόσβαση όσοι και όσες δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν.

Ενίσχυση της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης με αξιοπρέπεια!

Στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία, η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα των πολιτών, είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για να συγκροτήσουμε την κοινωνική συνοχή και τις αντιστάσεις μας. Οργανώνουμε υποστηρίζουμε και ενισχύουμε στη πόλη και τα χωριά:

  • · καινοτόμες κοινωνικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, ομάδες δίκαιου εμπορίου, δίκτυα μη-εμπορευματικής ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών κ.ά. που συμμετέχουν κοινωνικά ευαίσθητοι πολίτες αλλά και μέλη ευπαθών ομάδων, και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς όλους.
  • · Συλλογικές κουζίνες και άλλες δράσεις συνεύρεσης και αλληλοϋποστήριξης των πολιτών
  • · Δωρεάν πρόσβαση των νέων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων στις υποδομές υγείας, άθλησης και πολιτισμού του Δήμου (λουτρά, δημοτικό θέατρο, δημοτική πλάζ κλπ)
  • · Δωρεάν πρόσβαση των νέων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των χαμηλόμισθων στις δημοτικές μεταφορικές υποδομές

2. Ενα ολοκληρωμένο πλαίσιο άσκησης της κοινωνικής μας πολιτικής

Δημιουργία Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Παρέμβασης (ΔΟΚΠ)

Η έννοια της “κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας” είναι μέχρι σήμερα άγνωστη στην τοπική αυτοδιοίκηση στη Λέσβο.  Αν και οι υφιστάμενοι δήμοι έχουν αναπτύξει μια σειρά από δράσεις που εντάσσονται στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής, εν' τούτοις αυτές:

  • είναι ασυντόνιστες και δεν έχουν βάθος χρόνου. Συνήθως αρχίζουν και τελειώνουν με την ευκαιρία κάποιου ευρωπαϊκού ή εθνικού προγράμματος.
  • Αυτό οδηγεί σε σπατάλη των έτσι και αλλιώς περιορισμένων πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών), σαν αποτέλεσμα της αλληλοεπικάλυψης της δράσης των διαφόρων φορέων, καθώς επίσης και στην μείωση της εμβέλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση ενδεχομένως να είχαν πιο διευρυμένο και ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

Προχωράμε στη δημιουργία του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Παρέμβασης Λέσβου (ΔΟΚΠ), ως ιδιαίτερου νομικού προσώπου με την παρακάτω αποστολή και στόχους:

  • Το σχεδιασμό, υλοποίηση και διεύρυνση δράσεων που θα στοχεύουν στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, με ταυτόχρονη άσκηση προληπτικής κοινωνικής πολιτικής για τη στήριξη των αδυνάτων, την προσφορά κοινωνικού έργου στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα προς εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόσκαιρη ή παρατεταμένη δυσκολία.
  • Το σχεδιασμός,  υλοποίηση και διεύρυνση πολιτικών που στοχεύουν στην ανάπτυξη δράσεων για την αγωγή και προαγωγή της υγείας στους πολίτες του δήμου.

Ταυτόχρονα με:

  • την υλοποίηση δράσεων προς όφελος συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και
  • · Την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στην κατεύθυνση της υποστήριξης αυτών των δράσεων

Η υλοποίηση αυτών των στόχων, που αποτελούν και τους στόχους της κοινωνικής μας πολιτικής, έχει τη σαφή μας δέσμευση για προσανατολισμό προς πολιτικές που φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για κοινωνική ενσωμάτωση, κοινωνική αλληλεγγύη και βελτίωση αυτού που ονομάζεται ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες.  Η υλοποίηση αυτών των στόχων, εκτός της πολιτικής βούλησης και ουσιαστικής δέσμευσης, απαιτεί:

  • στρατηγικό σχεδιασμό που εμπεριέχει ορθολογική αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των συνεργασιών που μπορούν να αναπτυχθούν σε τοπικό επίπεδο,
  • αξιοποίηση οικονομικών πόρων από εθνικά και ευρωπαϊκά ταμεία σε συνδυασμό με την καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων.
  • αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς ομάδων και πολιτών στη κατεύθυνση υπεράσπισης των ομάδων και των πληθυσμών με προβλήματα
  • οργάνωση των υπηρεσιών του ΔΟΚΠ ώστε να αντεπεξέλθει στις αυξημένες οργανωτικές και διαχειριστικές υποχρεώσεις.  Τη στελέχωσή του με μόνιμο προσωπικό, πυρήνας του οποίου θα είναι οι σημερινοί εργαζόμενοι στα διάφορα προγράμματα που ήδη υλοποιούν οι δήμοι, όπως είναι το «βοήθεια στο σπίτι» και την υποστήριξη του από ένα δίκτυο εθελοντών

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η ανάγκη για εξασφάλιση της βιωσιμότητας των υπηρεσιών που ήδη λειτουργούν. Ήδη όπως έχει αναφερθεί παραπάνω η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση για την λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών δεν έχει συνοδευτεί από μεταφορά εθνικών πόρων με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα βιωσιμότητάς τους. Για αυτό το λόγο προχωράμε άμεσα:

  • Σε πολιτικό επίπεδο στο να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για ανάληψη αυτών των υποχρεώσεων από την κεντρική διοίκηση η οποία θα πρέπει να δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση της  λειτουργίας των εν λόγω δομών διαθέτοντας τους αναγκαίους πόρους.
  • Στην κατάθεση ξεχωριστού κοινωνικού προϋπολογισμού κάθε χρόνο. Θέσπιση Ανεξάρτητου Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής και Δημόσιας Υγείας που θα παρουσιάζει ετήσια έκθεση της κοινωνικής κατάστασης και της υγείας στον Δήμο, θα ελέγχει τις κοινωνικές υπηρεσίες και θα κάνει προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο
  • Στην ανάληψη πρωτοβουλιών για τον αποτελεσματικό συντονισμό του συνόλου των τοπικών φορέων (ιδιωτικών και δημοσίων) που σήμερα παρέχουν διαφορετικές υπηρεσίες στους ηλικιωμένους και η συμφωνία όλων στην βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να εξοικονομηθούν ένα σημαντικό μέρος των αναγκαίων πόροι (οικονομικών και ανθρώπινων)
  • Στην αξιοποίηση των οικημάτων του δήμου και των διαφόρων ιδρυμάτων, τα οποία σήμερα παραμένουν ανεκμετάλλευτα, για την φιλοξενία δομών κοινωνικής πολιτικής πρόνοιας
  • Στην οικονομική ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής με πόρους που προέρχονται από την ενοικίαση δημοτικών οικημάτων σε ιδιώτες (αναψυκτηρίων κλπ), από τα πρόστιμα και άλλες συναφείς πηγές.
  • · Στην κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, για τη δημιουργία ομάδων αλληλεγγύης.

Οι άξονες της κοινωνικής μας πολιτικής

Ο ΔΟΚΠ Λέσβου με το σχεδιασμό και τη λειτουργία του, θα έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί πλήρως στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση ειδικότερων στόχων, όπως είναι:

  • Η πρόληψη και η αντιμετώπιση του κινδύνου αποκλεισμού όλων των κοινωνικών και πληθυσμιακών ομάδων που πρόσκαιρα ή μόνιμα αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας αναπηρίας, έλλειψης απασχόλησης, χαμηλών εισοδημάτων ή άλλης διαφοροποίησης από το γενικό πληθυσμού που σχετίζεται με την εθνότητα, τη φυλή ή τη γλώσσα.
  • Η ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των πολιτών σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες
  • Η βελτίωση των ήδη παρεχόμενων υπηρεσιών
  • Η κάλυψη νέων αναγκών που εμφανίζονται καθημερινά
  • Η υιοθέτηση ποιοτικών και ποσοτικών δεικτών μέτρησης των αποτελεσμάτων της κοινωνικής μας πολιτικής
  • Η ανάπτυξη της συνεργασίας και η αποφυγή της αλληλοεπικάλυψης με άλλους φορείς και δομές οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δήμου

Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες, που μέχρι το τέλος της πρώτης θητείας του Δήμου Λέσβου, φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε είναι οι παρακάτω:

Ολοκληρωμένη κάλυψη αναγκών ηλικιωμένων ατόμων:

Κεντρικός μας στόχος είναι η όσο γίνεται μεγαλύτερη κάλυψη αναγκών με την καλύτερη δυνατή ποιότητα, μέσα από την ανάληψη δράσεων και παρεμβάσεων που περιλαμβάνουν :

  • Υπηρεσίες φιλοξενίας
  • Υπηρεσίες κατ’ οίκον
  • Υπηρεσίες Ημερήσιας φροντίδας και απασχόλησης
  • Δράσεις αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου
  • Δράσεις για την πρόληψη και τη συμβουλευτική υγείας

Παρέμβαση στον τομέα υπηρεσιών και προγραμμάτων για παιδιά και νέους:

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η συνέχιση της λειτουργίας των υφιστάμενων παιδικών σταθμών που σήμερα απειλούνται, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη  προγραμμάτων και υπηρεσιών με στόχο, την κάλυψη αναγκών δημιουργικής απασχόλησης και καλλιτεχνικής παιδείας και την εισαγωγή μιας ολοκληρωμένης  προσέγγισης στη δημιουργική απασχόληση με επίκεντρο το παιδί που ενσωματώνει τις σύγχρονες τάσεις για βιωματική δραστηριότητα και εκπαίδευση.

  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών
  • Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί
  • Δράσεις και παρεμβάσεις για νέους
  • Συμβουλευτική υποστήριξη
  • Στοχευμένα προγράμματα αγωγής και προαγωγής της υγείας

Κοινωνική και επαγγελματική ένταξη και αποκατάσταση  ΑΜΕΑ: Ενα ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών για την κοινωνική  και επαγγελματική ένταξη, την αποκατάσταση, καθώς και τη βελτίωση της πρόσβασης σε όλα τα επίπεδα. Οι υπηρεσίες αυτές κατανέμονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες ως εξής:

  • Υπηρεσίες για δημιουργική απασχόληση και  ομαλή κοινωνική ένταξη
  • Υπηρεσίες  για  επαγγελματική και εργασιακή ένταξη.
  • Υπηρεσίες  θεραπευτικής φροντίδας  και αποκατάστασης.

Ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων στον τομέα της πρόληψης, της αγωγής και προαγωγής της υγείας: Στόχος μας είναι η εκπόνηση στρατηγικών και η ανάπτυξη πολιτικών και δράσεων που σαν στόχο έχουν τη βελτίωση της καθημερινής ποιότητας ζωής με:

  • Προγράμματα πρόληψης και συμβουλευτικής υγείας
  • Προγράμματα αγωγής και προαγωγής της υγείας
  • Δημιουργία γραφείου για την προστασία του καταναλωτή

Κάλυψη αναγκών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων – υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, με στόχο την ουσιαστική υποστήριξη μελών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, οι οποίες για οικονομικούς ή άλλους λόγους βρίσκονται κοινωνικά περιθωριοποιημένες ή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού.

  • Παροχή Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών  σε ομάδες κοινωνικού αποκλεισμού
  • Κέντρο Υποστηρικτικών Υπηρεσιών για ανέργους (ΚΥΥ)

Ο Δήμος στο πλευρό των πολιτών

Πέρα από τα παραπάνω –ενδεικτικά μόνο– μέτρα και πολιτικές που εφαρμόζουμε για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων του νησιού, ειδικότερα σε καθεστώς κρίσης, χρειάζεται και ένας ριζικός αναπροσανατολισμός του ρόλου της δημοτικής αρχής σε σχέση με την κεντρική εξουσία από τη μια και την κοινωνία από την άλλη.

Από ένα μοντέλο δημοτικής αρχής «φτωχού συγγενή» της κυβέρνησης που διεκπεραιώνει αδιαμαρτύρητα τις κεντρικές πολιτικές επιλογές σε βάρος της κοινωνίας, χρειάζεται να δούμε το Δήμο στο πλευρό των κατοίκων, των νέων, των εργαζομένων του νησιού.

Ξεκινώντας από την στήριξη των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον Δήμο και την παροχή μόνιμης και σταθερής δουλείας (σε αντίθεση με τη σημερινή ομηρεία της εργασιακής επισφάλειας), αλλά και στο πλευρό όλων των κατοίκων, ο Δήμος Λέσβου μπορεί να παίξει διεκδικητικό ρόλο για την άρση -ή έστω την άμβλυνση- των σημερινών αδικιών και ανισοτήτων. Μπορεί να επιτελέσει χρήσιμο κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο, αρκεί να απομακρυνθεί από τα κυρίαρχα νεοφιλελεύθερα δόγματα και την πριμοδότηση των συμφερόντων των λίγων, και να σταθεί στο πλευρό της δοκιμαζόμενης, «ξεχασμένης» κοινωνίας.

Μοιράσου το άρθρο!