Πολιτική

30/07/2013 - 11:09

Πρόσφυγες: Περιμένουμε να δούμε νεκρούς και στη Μυτιλήνη για να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση ;

>ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Δολοφονικές συνθήκες κράτησης σε λιμάνια, φυλακές, κρατητήρια Α.Τ. και στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών.
Περιμένουμε  να δούμε νεκρούς και στη Μυτιλήνη για να κινητοποιηθεί η κυβέρνηση ;

 
Ο Ιούλιος κλείνει με δύο άδικους θανάτους κρατουμένων που έρχονται να μας θυμίσουν με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι οι συνθήκες κράτησης στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για φυλακές, είτε για κρατητήρια Αστυνομικών Τμημάτων, είτε για στρατόπεδα κράτησης μεταναστών, είναι απάνθρωπες και ενίοτε δολοφονικές. Ο θάνατος στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο Αφγανού πρόσφυγα από λοίμωξη αναπνευστικού, δεν ήταν τυχαίος. Είναι χαρακτηριστικό ότι επί 11 μήνες ο εκλιπών ήταν κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κορίνθου, όπου δεν έλαβε ούτε τη στοιχειώδη θεραπεία για την σοβαρή λοίμωξη που είχε και μόνο μετά από την ομαδική διαμαρτυρία των συγκρατουμένων του διεκομίσθει, καθυστερημένα, στο νοσοκομείο. Ταυτόχρονα, έχασε τη ζωή της στην απομόνωση των φυλακών Κορυδαλλού μία 37χρονη κοπέλα, παρά το γεγονός ότι λίγες  ημέρες πριν είχε διαγνωστεί με πρόβλημα καρδιάς και είχε μεταφερθεί τότε στο νοσοκομείο.
 
Την ίδια ώρα σήμερα, την πιο ζεστή ημέρα του καλοκαιριού, δεκάδες μετανάστες ακόμα κρατούνται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στο λιμάνι της Μυτιλήνης ή/και στα κρατητήρια της αστυνομίας στη Λέσβο. Ενώ υπήρξαν περιστατικά ακόμα και θερμοπληξίας βρεφών, είμαστε τυχεροί που ακόμα δεν είχαμε τραγικά περιστατικά στη Μυτιλήνη, εξαιτίας της παρέμβασης των εθελοντών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε από καιρό επισημάνει την κρισιμότητα της κατάστασης, με επανειλημμένες επισκέψεις στην Αμυγδαλέζα και επιστολές τόσο στην αρμόδια Επίτροπο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ, κυρία Cecilia Malmström, όσο και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδια. Τον περασμένο Νοέμβριο ο ευρωβουλευτής Ν. Χρυσόγελος πραγματοποίησε επίσκεψη στο λιμάνι και το ΑΤ Μυτιλήνης, ενώ μετά την πρόσφατη επίσκεψη της Rebecca Harms στην Ελλάδα, ο Ν. Χρυσόγελος υπέβαλε ερώτηση προς τον Ν. Δένδια στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων με βάση στοιχεία που προέκυψαν από την εν λόγω επίσκεψη.
 
Και ενώ έχουν περάσει 10 μήνες από την πρώτη τοποθέτηση του κ Δένδια, μπαίνει Αύγουστος ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα για την λειτουργία Κέντρου πρώτης υποδοχής μεταναστών στη Μυτιλήνη. Η ελληνική κυβέρνηση όπως αποδεικνύεται, ουδέποτε έλαβε τα απαραίτητα μέτρα, με αποτέλεσμα σήμερα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης να αποτελούν «υγειονομικές βόμβες»  και οι κρατούμενοι - «ζωντανοί νεκροί» - να φθάνουν ακόμα και σε απόπειρες αυτοκτονίας για να ξεφύγουν από τις συνθήκες εξόντωσης που τους επιφυλάσσονται.    Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους των δύο θανάτων, να κλείσουν άμεσα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και να εξανθρωπισθούν οι συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων και στα σωφρονιστικά ιδρύματα, με την απαραίτητη αποσυμφόρηση των τελευταίων.
 
Ζητάμε την άμεση λειτουργία Ανοιχτού Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών στη Λέσβο όπου οι μετανάστες θα παραμένουν τον ελαχιστότατο δυνατό χρόνο που απαιτείται απο γραφειοκρατικής πλευράς και θα ζουν ανθρώπινα ενώ  οι εθελοντικές οργανώσεις θα προσφέρουν ανεμπόδιστα συμπληρωματικές υπηρεσίες καθημερινής φροντίδας και υγιεινής.
 
Η σημερινή κατάσταση δεν είναι παρά όνειδος για μία κοινωνία που θέλει να θεωρείται πολιτισμένη και δημοκρατική και δεν μπορεί να συνεχισθεί. Κάθε αμφισβήτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ζωή, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, θα μας βρει όλους- μαχητικά- απέναντι.

 

(φωτογραφία Γιώργος Παπαδόπουλος)
 
 
 

Μοιράσου το άρθρο!